Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zaterdag 23 mei 2015

Wandeling Albergen - Herinckhave - Kroezeboom

Kroezeboom Fleringen

Rondwandeling Albergen

Start: Café Restaurant Fraans Marie,  Zenderseweg 53,  7665 TK Albergen
Afstand 16 kilometer
Route: 40%  van de route gaat over rustige kleine verharde weggetjes
Horeca: bij start en - na 4 km - bij de Fleringer Molen 
Routebeschrijving: is * hier * te downloaden
Gps: kan * hier * gedownload worden.  Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.


De wandeling start bij een voormalige brugwachterswoning aan het Kanaal Almelo-Nordhorn. Dit kanaal wordt niet meer bevaren. De woning is er nog wel en is door de jaren heen omgetoverd tot een horecabestemming. Een prima vertrekpunt voor deze route waarbij het eerste gedeelte een stuk langs eerder genoemd kanaal loopt. Het kanaal heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een belangrijk natuurgebied met een rijke variatie aan flora en fauna.


rustieke landweggetjes

'In de verte een boer die komt aanwandelen......

Als je het kanaal achter je hebt gelaten en even later een landweggetje op loopt, vervolg je de route over oude, licht glooiende zandpaden omgeven door houtwallen. In de verte een boer die komt aanwandelen om even later een boerderij te passeren waar misschien de koeien na het melken net weer de wei in gaan. Het is het Twentse platteland op z’n mooist.
Je zet vervolgens koers richting het landgoed Herinckhave. Voor je doemt de molen van Fleringen op. De oorspronkelijke molen die op deze plek stond en in 1844 is afgebrand, is ooit gebouwd als ondersteuning voor de watermolen van Herinckhave. Na de brand werd de nieuwe molen op een verhoging gebouwd om meer wind te vangen. Via de molen en een eventuele horecastop bij het naastgelegen café wandel je naar het landgoed Herinckhave. Bij de Havezate heb je de keuze een rondje om de havezate te maken alvorens je via een pad langs akkers de weg oversteekt naar de Kroezeboom. Het is de moeite waard deze boom eens van dichtbij te gaan bekijken.
Verrassend is het oeverpad langs de Fleringer Molenbeek. Verscholen tussen de struiken is een prachtig vennetje te zien. 
Het bos aan de Monnikenbraakweg  - waar je het volgende gedeelte van de route doorheen loopt - is een terrein van zeer hoge archeologische waarde met grafheuvels en vindplaatsen van urnen.  Er gaan verhalen dat het er spookt en er “witte wieven” ronddwalen. Dus…
Als je heelhuids het gebied bent doorgekomen volgen glooiende essen. Her en der daken van de boerderijen die te zien zijn en in de verte een torenspits. Een combinatie van kleine verharde weggetjes afgewisseld met bos- en zandpaadjes brengt je dan weer in de buurt van het Kanaal Almelo-Nordhorn.
Nog een klein stukje langs het kanaal en de voormalige brugwachterswoning is weer bereikt.

Molen van Fleringen

Havezate Herinckhave

Watermolen Herinckhave
Vennetje
Koeien na het melken weer de wei in


Boomkapel langs het kanaal

Boomkapel
Juist doordat het zo klein en bescheiden is trekt het de aandacht, de Maria- boomkapel aan het kanaal Almelo - Nordhorn, op de plek waar Kanaal Zuidzijde overgaat in de Zondermansweg.
Het initiatief tot het plaatsen van een kapel is enkele jaren geleden genomen door enkele vrijwilligers van de plaatselijke kerk. Er was tot dan nog geen kapel in de natuur van Albergen.
De uiteindelijke plek is niet zomaar gekozen. Zo staat de boom waaraan het kapelletje hangt bij zonsopgang al direct in het licht. Daarnaast is het een plek die voor iedereen toegankelijk is.
Bewust is gekozen voor een kleine en eenvoudige kapel, één met de natuur.
Uiteindelijk werd ook een passend Mariabeeld gevonden.


Langs het kanaal

Kanaal Almelo-Nordhorn
Er werd veel verwacht van de waterverbinding tussen Almelo en het in Duitsland gelegen Nordhorn.
Tussen het afsluiten van de overeenkomst tot het aanleggen van het kanaal en het uiteindelijke totaal te bevaren kanaal zat 26 jaar. Tegen de tijd dat het kanaal klaar was waren de schepen te groot aan het worden voor het ondiepe water waardoor er niet veel gebruik van werd gemaakt. In de drukste jaren voeren er gemiddeld nog minder dan 2 schepen per dag door het kanaal.
Rond 1960 voer het laatste schip er door.
Oorspronkelijk beschikte het kanaal over zes sluizen en tien ophaalbruggen, maar de meeste daarvan zijn niet behouden. Het kanaal dat nu niet meer als scheepvaartroute wordt gebruikt heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een belangrijk natuurgebied met een rijke variatie aan flora en fauna.
Dit komt niet in de laatste plaats doordat het kanaal zich op veel plekken omgeven weet door houtwallen en natuurgebieden.
Het kanaal is in de winter een geliefde plek bij schaatsers.
Klik voor een groter formaat


De hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.
Voorjaar '15

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek