Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 25 juni 2015

Wandeling Westerflier - de ViersprongHavezate Westerflier
Start is bij Cafe Restaurant de Viersprong

Wandeling op en rond het Landgoed Westerflier
 Omgeving Diepenheim

Start- en eindpunt:  Cafe Restaurant de  Viersprong
Adres: Lochemseweg 1  7475 PA Markelo
Horeca: Bij de start
Routebeschrijving: is * hier *  te downloaden
Afstand: 7½ km
Hond: een deel van de route is voor honden verboden
Kaart: zie aan het eind van dit bericht

Wandelen op landgoed Westerflier is niet aan seizoenen gebonden; het is er altijd mooi.
Het landgoed Westerflier met z’n havezate met dezelfde naam, ligt tussen Markelo en Diepenheim. Het wordt omgeven door een afwisselend landschap bestaande uit bossen, weilanden en bouwland.
Langs Westerflier stroomt de Schipbeek. Ooit gegraven in opdracht van de stad Deventer om een verbinding te vormen tussen de IJssel bij Deventer en Alstätte in Duitsland.

Vanaf de start de weg met de bomerij inlopen
Verkoopstalletje langs het wandelpad

Weidebeekjuffers langs de Schipbeek
Tot 1948 moest men tol betalen
De boerderijen van het landgoed hebben zwart witte luiken

Sommige paden zijn verboden voor honden
Tot en met 1948 moest men nog tol betalen als men op de Riessendiek, die voor de havezathe langs loopt, reed. Door o.a. de aanleg van het Twentekanaal werd ondertussen zo weinig geld geïnd dat men besloten heeft met deze tolheffing te stoppen. De boerderijen die tot het landgoed behoren hebben zwart-witte luiken.
De wandeling laat veel mooie plekken van het landgoed zien. Bijzonder is de ook de kennismaking met de 'boomtuin' en de passage over een zogenaamd 'knooperf.

De 'Boomtuin'
In de bossen tref je Salomonszegel aan

Velden vol met margrieten
 
Boerderij met niendeur, stiepel en sluitsteen

Niendeuren  Stiepels en Sluitstenen
Bij veel oude boerderijen zie je dat het werkgedeelte met de grote toegangsdeuren naar de straatkant gericht is. De oogst kan dan regelrecht de deel ingereden worden via de zgn  “niendeuren” , grote oogstdeuren die toegang tot de deel geven. In het midden een paal die uitneembaar is; de “stiepel”. Deze robuuste paal  kan voor het binnenrijden van de oogstwagens weggenomen worden zodat er volop ruimte is.
Het was de voornaamste ingang van het huis. En volgens het volksgeloof moest onheil afgewend worden door het plaatsen van tekens en spreuken in de het midden van de stiepel. Vaak zie je een  kruis of een vorm van een zandloper.
Boven de deur veelal een ingemetselde steen met initialen van de eerste bewoners van de boerderij  en het jaar waarin het gebouwd werd. Zo’n steen heet een sluitsteen.
 

 

Routebeschrijving: is * hier *  te downloaden

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.
Voorjaar '15Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks