Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
vrijdag 28 augustus 2015

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug - Rondje Nijverdal Haarle
Wandelen op de Sallandse Heuvelrug
Door bossen en over heidevelden

Start: Parkeerplaats aan de Holterweg 
Adres: thv Holterweg 105 7441 DE Nijverdal
Horeca: Tegenover startpunt: Bistro de Oale Ste op het terrein van camping de Noetselerberg. 's Zomers geopend vanaf 12 uur.
Halverwege de route Herberg De Pas (Di & Wo: 10. -16.00 uur Do t/m Ma: 9.30 – 16.00 uur.
Afstand: 19 km
Routebeschrijving & Gps  van deze wandeling zijn - gratis - via de site van Wandelzoekpagina te downloaden.
Update: Februari 2021 


Vanaf de rand van de bebouwde kom van Nijverdal wandel je zo de bossen van de Sallandse Heuvelrug in. De inwoners van het dorp zijn er mee opgegroeid. Evenals met de vele toeristen die de plaats met zijn omringende natuur nog steeds weten te waarderen. Waarom dat zo is zul je ervaren tijdens deze wandeling waarbij je een rondje over de Sallandse Heuvelrug maakt. Het glooiende gebied is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De noordelijke helft van ons land was toen bedekt met een dikke ijslaag die voor opstuwing zorgde. Na het terugtrekken van de ijskap bleven de stuwwallen over. Evenals de slenken die ontstaan zijn door het smeltende ijswater dat een weg zocht naar de lager gelegen plekken.
Al wandelend doorkruis je verschillende gebieden, met namen als Noetselerberg, Hexelse Heide, Sprengenberg en Haarlerberg. Allemaal gebieden in het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug dat daardoor zowel letterlijk als figuurlijk meerdere hoogtepunten kent. Terwijl de diverse bergen in het gebied voor de letterlijke hoogtepunten zorgen - met als topper de grote Koningsbelt die wel zo’n 75
meter hoogte bereikt - zorgen de prachtige jeneverbesvelden, adembenemende uitzichten en het verrassende Kasteel Sprengenberg voor de figuurlijke hoogtepunten. De kans dat je een korhoen ziet - de vogel waardoor het park zo bekend is geworden - is erg klein, maar wie weet, ben je één van de
gelukkigen…
Halverwege de wandeling bereik je de dorpsgrens van Haarle. Je hebt dan inmiddels door de bomen heen al de witte toren van het Kasteel Sprengenberg zien opdoemen. In de volksmond wordt het
Kasteel Palthe genoemd naar de vroegere eigenaren en bewoners van het bijzondere landhuis.
Aan het begin van de lange laan naar het kasteel ligt informatieschuur De Pas van Natuurmonumenten. Er is informatie te vinden over het gebied en het fungeert tevens als locatie voor een koffiepauze. Houd wel rekening met de beperkte openingstijden. Tijdens de tweede helft van de wandeling loop je een groot gedeelte door opener gebied. Omdat je ondertussen op de top van de Haarlerberg loopt, heb je een prachtig uitzicht over de heidevelden.
Via het smeltwaterdal de Rietslenk daal je dan weer af richting Nijverdal om uiteindelijk terug te komen bij het startpunt van deze route.

Een deel van de route gaat over de Sprengenberg.
In augustus/september bloeit de heide
De Sallandse Heuvelrug is een populair wandelgebied
Op veel plekken zie je de rode vossebessen
Kasteel Sprengenberg in de volksmond Kasteel Palthe genaamd
Badhuisje bij het Kasteel Palthe
Rododendronstruiken in de omgeving van Kasteel Palthe, bloeiperiode Mei.

In de herfst is het genieten van de prachtige herfstkleuren


 
Klik op de kaart voor een grotere afbeelding

 De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

Route, Tekst en Fotografie (c) Truus Wijnen  
Update Februari '21 
~~~~~~~
Deze route is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Twaalf Twentse Tochten".
De gids is april 2014 op de markt gekomen en is te koop in de boekhandels, bij VVV''s, Uitgever GO  maar kan ook online besteld worden bij Bol.com .

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek