Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
woensdag 10 september 2014

Wandelen langs de Linge - Betuwe
Avontuurlijk struinen langs de Linge
een verslag van een wandeling
in 2014

(route-informatie is te vinden aan het eind van dit bericht)

Staatsbosbeheer heeft (zie update aan het eind van dit bericht) een schitterende 15 km lange wandeling uitgezet langs de Linge in de Betuwe. “Een wandeling langs Nederlands langste rivier die langs fris fruit, vallende walnoten, rietvelden en hooilanden voert. En altijd is het glinsterende gladde water van de Linge nabij” lees ik op de website waar de route te vinden is.
Dat de wandeltocht echt heel mooi is en op bepaalde stukken zelfs avontuurlijk genoemd kan worden weet ik op dat moment nog niet. Maar daar kom ik al snel achter als ik op een prachtige nazomerse woensdag samen met wandelgenoot op pad ga.
We hebben als startpunt Fort Asperen gekozen. De oude wapenloods bij het fort is tegenwoordig (2014) een genoeglijke taveerne en een goede plek voor een koffiestart. Een bezoek aan het Fort zelf bewaren we voor een andere keer. Want deze dag gaan we toch echt al wandelend genieten van de omgeving van Asperen, Heukelum, het mooie weer en het fruit op ons pad.Fort Asperen 
Het Fort bij Asperen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Dit typisch Nederlands verdedigingsmiddel, dat voor het eerst werd ingezet in de 17e eeuw strekte zich uit van het eiland Pampus in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch voorbij Werkendam.
Naast 46 forten maakten ook de vijf vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem deel uit van de linie. Als verdediging werden grote gebieden onder water gezet door sluizen te openen en dijken te doorbreken zodat er een laag water op het maaiveld lag. Alhoewel het water ondiep was werd het toch een enorm obstakel voor het vijandelijke leger met rollend materiaal omdat de ontelbare greppels, sloten en vaarten onzichtbaar waren.
Dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis is blijkt uit het feit dat het op de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Onderweg komen we wagens volgeladen met fruit tegen
Loop het plaatsje Asperen in
Ook in Asperen kom ik weer een postbode tegen
St. Catharina- of Buurkerk
Vanaf Fort Asperen is het makkelijk het startpunt van de route te vinden dat op een kleine 10 minuten wandelafstand ligt. Loop het plaatsje Asperen in en blijf rechtdoor lopen tot de grote kerk. Dit is de St. Catharina- of Buurkerk; het startpunt van de route (zie update).
 

Op veel plekken langs het wandelpad staan fruitbomen
Langs de Linge
Het pad kan af en toe wat begroeid zijn.
Struinen in de Koornwaard
Dit gedeelte van het land is voor ons een vrij onbekend wandelgebied. We zijn dan ook blij verrast door de fraaie omgeving als we eenmaal goed op pad zijn. In de plaats Heukelum is het prettig zitten langs het water. Het is mooi weer en er is volop leven op het water. Het voetveer heeft het druk.
Na Heukelum belopen we de Appeldijk. Een mevrouw geeft ons de wijze raad niet te plukken van het weldadig aanwezige fruit. "Dat mag niet. En er staan ook borden". Het vele fruit zien we inderdaad hangen. En dan niet in boomgaarden. Nee, gewoon langs het fiets- en wandelpad staan de fruitbomen te pronken met hun vruchten. Her en der zijn er al appels en peren gevallen. De bordjes met verbod tot plukken zien we niet.
Tot dan is de route goed begaanbaar. Het wordt iets anders als we in het gebied de Koornwaard aankomen. Hier moet toch af en toe flink gestruind worden. Hekjes moeten overgestapt worden, omvergewaaide bomen moeten overwonnen worden en ook blijft het goed opletten waar je loopt omdat stukken van de route door moerasachtig gebied lopen. Het maakt de wandeldag er een stuk avontuurlijker door. We vinden het schitterend. We hebben wel geluk dat we een lange broeken aan hebben gedaan en we ons tegen muggen en dazen hebben ingesmeerd.

Langs de Linge bij Heukelum

Heukelumse veer
Af en toe moet je over hekjes.

Wandelen door moerassig terrein
En weer volgt een avontuurlijk gedeelte langs de Linge
Kleiput in de Koornwaard.
Verrassend is vervolgens ook het traject dat pal langs de Linge loopt. We lopen dan wat verscholen tussen het groen en zien niet zo goed wat er rechts van ons is. Bij een open gedeelte komen we er achter dat we pal langs de Linge lopen en er op dat moment ook net een groot schip voorbij vaart. We hopen maar dat er geen golven over het dijkje komen. We lopen nl op een pad dat lager ligt dan de waterspiegel. Maar gelukkig valt het allemaal mee en kunnen we voortsoppen over het zompige pad.
Wandelgenoot kijkt ondertussen ongerust naar zijn schoenen. "Ik ga volgende week nieuwe schoenen kopen want deze zijn niet meer waterdicht" had hij juist deze ochtend aan me meegedeeld.
De kans is dus groot dat hij niet met droge voeten overkomt. Gelukkig is het niet koud en schijnt de zon volop. Desnoods zouden we zelfs een kousen-uitwring-stop kunnen houden.Kaardebol.
We lopen verder. Langs de grens van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met links van de dijk het droge gebied met bebouwing en rechts een vrijwel leeg gebied dat onder water gezet kan worden. Er volgt een pad langs een wetering en even later lopen we in een drassig gebied. Via oeverpaden kunnen we dan weer langs grote waterpartijen lopen en passeren nog een vogelscherm. Weinig vogels te zien. Wel vliegt er net een hele grote vogel de bomen in. Groter als een buizerd, maar wat het was konden we niet zo snel zien. Boven de weilanden aan de Tiendweg hadden we al wel een grote groep buizerds zien rondcirkelen en ook een groep ooievaars. Altijd indrukwekkend om te zien.
In de verte doemt dan al weer de toren van Asperen op.
Maar voor we daar zijn moeten we ons toch eerst weer een weg zien te banen door een moerasbos waar het pad ook nog eens over smalle planken gaat. Geweldig mooi en volop genieten. Nog even een stukje samen met de schapen op lopen en dan zijn we weer bij het FortAsperen waar we nog lekker in het zonnetje kunnen nagenieten van de wandeling.
Het was een mooie en avontuurlijke wandeldag.

Doorkijkje langs de Tiendweg
Stellage voor bediening van sluisklep in situaties van overstroming.
Nog even struinen door het moerassige gedeelte.
Onderaan de dijk bij Asperen.

Routebeschrijving:

Update voorjaar '15, de routebeschrijving die te vinden was op de site van Staatsbosbeheer is niet meer beschikbaar. Ook is het gebied De Koornwaard op dit moment afgesloten. Maar er is een
Nieuwe Routebeschrijving: In de omgeving van Asperen loopt ook de wandeling 'Lingepracht' die gratis te downloaden is op de Wandel Zoek Pagina. Deze 14 km lange route start bij het station van Leerdam.

Fietsroute: Ook voor fietsers is het genieten langs de Linge.
Een prachtige fietsroute is de 69 km lange Lingeroute die via knooppunten te volgen~~~~~

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek