Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 22 september 2015

Wandeling bij 's-Heerenberg

Kuieren in en rond 's-Heerenberg
Routes van 4 of 6 km


Start: parkeerplaats tegenover VVV Montferland (locatie ‘Gouden Handen’).
Emmerikseweg 17, 7041 AV 's-Heerenberg
Afstand: 4 of 6 km
Honden aangelijnd
Horeca: meerdere mogelijkheden. Ook de VVV heeft een koffievoorziening.
Er is gelegenheid om naar toilet te gaan. Open vanaf 8.30 uur op doordeweekse
dagen.
Routebeschrijving en kaart kunnen * hier * gedownload worden.

‘s-Heerenberg is een historische plaats. Het prachtige kasteel Huis Bergh met z’n imposante verdedigingsmuren bepaalt het decor van het stadje dat aan de grens met Duitsland ligt. Voor menigeen is de waterburcht een reden om een bezoek te brengen aan deze plaats. Buiten deze bestemming zijn ook zeer zeker de historische straatjes, bezienswaardige kerken, de Plantage en het omringend buitengebied het waard om te ‘bekuieren en -kieken’. U zult er veel mooie plekken tegenkomen die uitnodigen om op de foto vast te leggen. Een groot deel van het stadscentrum
valt onder Monumentenzorg, en is zeer bezienswaardig.
Gaat u op een doordeweekse dag op stap, laat u dan verrassen door de leuke winkeltjes in de binnenstad. Helemaal mooi is het om op een donderdag de kuierlatten onder te binden, want dan heeft u het genoegen kennis te maken met de in de wijde omtrek bekende weekmarkt op het vernieuwde Stadsplein. Een markt die ook bij onze oosterburen zeer geliefd is. Het zou zomaar kunnen dat u zo in beslag genomen wordt door al het moois in ’s-Heerenberg, dat u niet eens toekomt aan de kuierroute van 6 km, daarom is er ook een variant van 4 kilometer mogelijk.
Kasteel Huis Bergh
Kasteel Huis Bergh behoort tot de grootste kastelen van ons land. Reeds in de 13e eeuw werd er aan gebouwd. Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel te lijden gehad, zo is het al eens uitgebrand en opgebouwd. Het was het adellijke geslacht Van den Bergh die het kasteel lange tijd bewoonde. Begin vorige eeuw kwam het kasteel met bijbehorende bossen in handen van de Twentse industrieel J.H. van Heek. Hij liet het kasteel restaureren en inrichten met zeer waardevolle kunstwerken uit de late middeleeuwen en de 16e eeuw. In 1946 droeg hij zijn eigendom over aan de Stichting Huis Bergh. Huis Bergh is tegenwoordig te bezichtigen. Tot de museumcollectie behoort veel vroege Italiaanse schilderkunst. Een zeer bijzonder werk is een paneel (de aartsengel Gabriël) uit de wereldberoemde Maestà van Duccio. Huis Bergh herbergt ook een uitzonderlijke collectie middeleeuwse
handschriften.
Wilt u zich ook wel eens een kasteelheer of -vrouw voelen? Dan is het leuk te weten dat er in twee van de drie oorspronkelijke verdedigingstorens op de voorburcht van kasteel Huis Bergh gelogeerd kan worden.


De Plantage en Kaatsbaan
Rond 1560 heeft graaf Willem van de Bergh in het gebied ten westen van het kasteel een
kaatsbaan laten bouwen. In de eeuwen daarna kwamen er ook een prachtige Franse tuin met doolhof en heerlijke boomgaarden bij (de Gaarde) en het parkbos de Plantage. Bij de aanleg van de Plantage is er bewust naar gestreefd dat de twee elkaar kruisende hoofdlanen uitzien op de stiftskerk van Hoog-Elten en de Martinikerk van Emmerik, die laatste wordt nu door bomen aan het gezicht onttrokken.
Aan het eind van de Hofselaan, die uitziet op Hoog-Elten, ligt een grote donkergrijze kwartsiet.
Deze zwerfsteen is vroeger gevonden in een akker aan de zuidrand van het Zeddamse bos en tijdens de voorlaatste ijstijd vanuit het noorden van Europa hier beland. Elders in de Plantage, op een driesprong van paden, staat nog zo'n grote steen met wat kleinere eromheen. De Plantage bestaat uit oude eiken, Douglas-sparren en Japanse lariksen. Ook staan er veel rododendrons. Het bos staat bekend als een wandelbos voor verliefde paartjes. De Gaarde bestaat nog, maar is nu veel kleiner en in delen als tuintjes verpacht. De gerestaureerde kaatsbaan bestaat tegenwoordig uit woningen.

 

Activiteiten:
Kasteel Huis Bergh: Het kasteel kan het hele jaar door bezocht worden. Dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 16.30 uur. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid de kunstverzameling bekijken.
Er zijn rondleidingen. Op woensdag- en zondagmiddag is er Ridderslag voor de kinderen.
Adres: Hof van Bergh 8, 7041 AC ’s-Heerenberg.

Weekmarkt: iedere donderdag in het centrum van ’s-Heerenberg van 10.30 uur tot 17.00 uur en in de winter tot 16.00 uur. Adres: Stadsplein ‘s-Heerenberg.

Deze wandelroute één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek". Een wandelgids met 15 korte kuierroutes (rond de 7 km) in de Achterhoek. 
Te koop in de boekhandels en bij diverse VVV's maar kan ook  online besteld worden bij Bol.com . 
Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
ReizenReizen