Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------maandag 22 januari 2018

Wandeling Markelo - Markelose Berg


Op de Kattenberg loop je door voormalige loopgraven

Wandeling Markelo 
met 
Markelose Berg, Kattenberg en Stokkum

(Winnaar 'Mooiste Wandeling 2018')

Start bij VVV- agentschap Markelo, adres: Goorseweg 1, 7475 BB Markelo
Afstand wandeling: 13 km
Horeca: nabij start in Markelo: Het Wapen van Markelo (open vanaf 11.30 uur) + Grand Café De Kroon (open vanaf 10.00 uur), Taets van Amerongenstraat 15. Halverwege de route Theehuis Hoestinkhof, Stationsweg 22a. Vrij za zo open vanaf 12.00 uur. Juni, juli aug ook do open.
Openbaar vervoer: buslijn 80 Goor – Holten, uitstappen bij bushalte ‘Gemeentehuis’.
Honden: kunnen aangelijnd mee
Kaart: aan eind van dit bericht
Routebeschrijving: kun je * hier *  downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden
Nieuw: er is nu ook een prachtige PDF-versie van deze wandelroute beschikbaar die je  * hier * kunt downloaden.


pagina uit de Pdf-versie


 - - - - - - - - - - - - - - 

Op deze ten zuiden van Markelo lopende wandeling wordt kennisgemaakt met enkele ‘bergen’ bij Markelo. Het door heuvels omgeven Markelo was door deze strategische ligging in de Tweede Wereldoorlog een plaats waar veel gebeurde. Het maakt dat deze route een wandeling vol historische indrukken is maar waar ook ruimschoots de natuur ervaren kan worden. 

Inleiding
De 40 meter hoge Markelose Berg, daar begint het allemaal mee op deze route. Amper begonnen aan de wandeling met start midden in de plaats Markelo en je staat al op genoemde berg. Direct dan ook de uitzichten. Op de plaats Markelo zelf maar ook op de wijde omgeving richting Rijssen. Op de andere flank van de berg kijk je in westelijke richting en kun je de ‘Televisietoren van Markelo’ zien.
In de Tweede Wereldoorlog was Markelo door deze strategische ligging een plek waar veel gebeurde. Langs de route stille getuigen, loopgraven en gedenkplekken. Maar ook een onderduikershol. Het is tijdens de oorlog onontdekt gebleven, vooral dankzij de medewerking van de boeren in de omgeving. Er zaten Joden in en de plek werd dan ook de ‘Jöddenkoel’ genoemd. Het was een erg gewaagde plek voor onderduikers want vlakbij lagen de loopgraven van de Duitsers. Een bijzonder monument.
De wandelpassages langs de Schipbeek en buurtschap Stokkum zorgen voor de afwisseling.

Zicht op Markelo vanaf Markelose Berg
Uitzicht vanaf de Markelose Berg
Op de achtergrond is de 'tv-toren van Markelo' te zien
Langs de Schipbeek
Oeverloper bij de vistrap in de Schipbeek 
Schipbeek
In de zuidelijk van de plaats Markelo gelegen Schipbeek zijn de laatste jaren meerdere vispassages aangelegd. Vissen kunnen weer door de hele beek trekken en bovenstrooms paaien zodat de visstand gaat verbeteren. Ook zijn de oevers natuurlijker ingericht. Het maakt dat het wandelen langs deze Schipbeek - die trouwens ook aangewezen is als ecologische verbindingszone – een prettige bezigheid is.

In buurtschap Stokkum
Boerenschuur in Stokkum
Stokkum
Niet ver van de Schipbeek ligt in een agrarische omgeving buurtschap Stokkum. Je treft er nog prachtige historische boerderijen aan waarvan enkele een monumentale status hebben. Een deel van Stokkum is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.


Overijssels Verzetsmonument 1940- 1945
De aan het begin van de wandelroute gelegen Markelose Berg alsmede de Kattenberg zijn kleinere gebieden die voornamelijk uit naald- en loofhout bestaan. Op eerstgenoemde – die in eigendom is van het Landschap Overijssel – staat het door bomen omgeven indrukwekkende Overijssels Verzetsmonument 1940 – 1945. Tussen de bomen op de Kattenberg loopt de wandelroute langs andere herinneringen aan de oorlog en gaat een deel van de tocht zelfs door loopgraven. Het maakt dat deze ten zuiden van Markelo lopende wandeling niet alleen een wandeling vol historische indrukken is maar waar ook ruimschoots natuur ervaren kan worden.

Palmpasenoptocht in Markelo met deelname vd Folkloristische Vereniging 


Palmpasen
De Palmpasenoptocht is al jarenlang een traditie in Markelo. Op de zondag voor Pasen komen kinderen met een op traditioneel versierde Palmpasenstok bijeen voor de optocht door het dorp. Een en ander georganiseerd door de Folkloristische Vereniging. De kindergroep van deze vereniging gaat met de Palmpasenstokken voorop, en iedereen mag aanhaken. Een en ander voorafgegaan door de Fanfare Markelo. De kindergroep steelt elk jaar weer de show met prachtige traditionele klederdracht en het optreden op het Beaufortplein na de optocht. De Folkloristische Vereniging, - die graag tradities in ere houdt - plaatst rond Palmpasen ‘voorbeeld-palmpaasstokken’ bij de VVV en de plaatselijke bakker om zo de inwoners van Markelo te laten zien hoe een traditionele stok er uit moet zien.


Wandelen op de flanken van de Markelose Berg


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


Info: 
Deze wandeling is één van de routes uit mijn nieuwe wandelgids ' Wandelen op de Twentse Wallen ' die medio 2018 op de markt zal komen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze uitgave schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de uitgever zodat je als eerste hoort wanneer de wandelgids op de markt komt en je tevens de mogelijkheid krijgt bij voorinschrijving de gids met een korting te bemachtigen.
Inschrijven voor de nieuwsbrief van Uitgeverij gegarandeerd Onregelmatig kan * hier *.

*Nieuw* nu ook een Pdf-uitvoering
Er is nu ook een prachtige uitvoering in Pdf-vorm beschikbaar van de winnende wandeling Markelose Berg. Daarin tevens een vooruitblik op de cover van de nieuwe wandelgids 'Wandelen op de Twentse Wallen'. 
Deze Pdf kun je * hier * downloaden.Voorbeelden Pdf-versie

Januari 2018 - Update Februari '18, Maart '18
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen5 opmerkingen:

 1. Mooie wandeling, met plezier gelopen. Top.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vandaag samen met mijn vrouw deze schitterende wandeling gemaakt en met plezier gelopen.
  1 opmerking het is jammer dat het niet goed duidelijk is aangegeven welke kleur pijl je moest volgen.
  moest nu te veel op de gps kijken.
  maar wij als beginneling hebben erg genoten van de natuur en de rust van deze route.

  Richard en Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Richard en Bianca, dank voor jullie reactie en fijn dat jullie de wandeling konden waarderen. Wat betreft de kleur van de pijltjes, als er geen specifieke kleur bij staat dan hoef je ook niet een bepaalde kleur te volgen maar betreft het meer een aanwijzing dat daar een routepaaltje met pijltjes staat. Is het echt nodig een bepaalde kleur te volgen dan wordt dat duidelijk aangegeven.
   Wat betreft deze route Markelose Berg (alsmede de andere routes die op de site staan en in m'n wandelgidsen komen) is het misschien nog fijn te vermelden dat ze alvorens ik ze op de site plaats, door routecontroleurs nagelopen worden. De route Markelose Berg is ook door de uitgever gecontroleerd. Ik hoop dat jullie nog veel wandelingen gaan lopen!
   Met wandelgroet,
   Truus Wijnen

   Verwijderen
 3. Wij hebben met veel plezier deze wandeling gelopen. Een afwisselende route met fraaie vergezichten. Gelukkig was de zon er af en toe ook bij. Bedankt voor het maken van deze route.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Omdat mijn zus en haar man op de camping de Kattenhoeve (voorheen Kattenberg geloof ik) stonden hebben wij de mooiste wandeling van 2018 samen gelopen. We begonnen dus vanaf de camping en hadden daardoor het deel Kattenberg aan het einde van de wandeling. Het is echt een heerlijke wandeling, zeker met het weer van vandaag vrijdag 31 mei 2019, niet te warm, niet te koud echte korte broeken wandeling. Nadat we op 2/3van de wandeling heerlijk hadden geluncht in Markelo (vlak daarvoor staat een prachtig beeld) hebben we de wandeling voortgezet. Opeens zagen (en hoorden) we de camping : de gerechtvaardigde vraag was zullen we nu naar het restaurant gaan. Nee want ik wist dat er nog een mooi zo niet indrukwekkend stukje zou komen. Loopgraven, bomkraters, neergestorte piloten, prachtig herdenkingsmonument en zeker de onderduikholen. Het is kort geleden (ik ben van 12 jaar na de WOII) en het lijkt zo ver weg. Opdat we niet vergeten ! Truus het was weer genieten. (en de route was zoals gewoonlijk weer feilloos)

  BeantwoordenVerwijderen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks