Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




maandag 22 januari 2018

Wandeling Markelo - Markelose Berg


Op de Kattenberg loop je door voormalige loopgraven

Wandeling Markelo 
met 
Markelose Berg, Kattenberg en Stokkum

(Winnaar 'Mooiste Wandeling 2018')

Start bij VVV- agentschap Markelo, adres: Goorseweg 1, 7475 BB Markelo
Afstand wandeling: 13 km
Horeca: nabij start in Markelo: Het Wapen van Markelo (open vanaf 11.30 uur) + Grand Café De Kroon (open vanaf 10.00 uur), Taets van Amerongenstraat 15. Halverwege de route Theehuis Hoestinkhof, Stationsweg 22a. Za & zo open v 12.00 - 18.00 uur. Juni, juli aug ook vrijdag open.
Openbaar vervoer: buslijn 80 Goor – Holten, uitstappen bij bushalte ‘Gemeentehuis’.
Honden: kunnen aangelijnd mee
Kaart: aan eind van dit bericht
Routebeschrijving: kun je * hier *  downloaden
GPS: track is * hier * te downloaden

 - - - - - - - - - - - - - - 

Op deze ten zuiden van Markelo lopende wandeling wordt kennisgemaakt met enkele ‘bergen’ bij Markelo. Het door heuvels omgeven Markelo was door deze strategische ligging in de Tweede Wereldoorlog een plaats waar veel gebeurde. Het maakt dat deze route een wandeling vol historische indrukken is maar waar ook ruimschoots de natuur ervaren kan worden. 

Inleiding
De 40 meter hoge Markelose Berg, daar begint het allemaal mee op deze route. Amper begonnen aan de wandeling met start midden in de plaats Markelo en je staat al op genoemde berg. Direct dan ook de uitzichten. Op de plaats Markelo zelf maar ook op de wijde omgeving richting Rijssen. Op de andere flank van de berg kijk je in westelijke richting en kun je de ‘Televisietoren van Markelo’ zien.
In de Tweede Wereldoorlog was Markelo door deze strategische ligging een plek waar veel gebeurde. Langs de route stille getuigen, loopgraven en gedenkplekken. Maar ook een onderduikershol. Het is tijdens de oorlog onontdekt gebleven, vooral dankzij de medewerking van de boeren in de omgeving. Er zaten Joden in en de plek werd dan ook de ‘Jöddenkoel’ genoemd. Het was een erg gewaagde plek voor onderduikers want vlakbij lagen de loopgraven van de Duitsers. Een bijzonder monument.
De wandelpassages langs de Schipbeek en buurtschap Stokkum zorgen voor de afwisseling.

Zicht op Markelo vanaf Markelose Berg
Uitzicht vanaf de Markelose Berg
Op de achtergrond is de 'tv-toren van Markelo' te zien
Langs de Schipbeek
Oeverloper bij de vistrap in de Schipbeek 
Schipbeek
In de zuidelijk van de plaats Markelo gelegen Schipbeek zijn de laatste jaren meerdere vispassages aangelegd. Vissen kunnen weer door de hele beek trekken en bovenstrooms paaien zodat de visstand gaat verbeteren. Ook zijn de oevers natuurlijker ingericht. Het maakt dat het wandelen langs deze Schipbeek - die trouwens ook aangewezen is als ecologische verbindingszone – een prettige bezigheid is.

In buurtschap Stokkum
Boerenschuur in Stokkum
Stokkum
Niet ver van de Schipbeek ligt in een agrarische omgeving buurtschap Stokkum. Je treft er nog prachtige historische boerderijen aan waarvan enkele een monumentale status hebben. Een deel van Stokkum is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.


Overijssels Verzetsmonument 1940- 1945
De aan het begin van de wandelroute gelegen Markelose Berg alsmede de Kattenberg zijn kleinere gebieden die voornamelijk uit naald- en loofhout bestaan. Op eerstgenoemde – die in eigendom is van het Landschap Overijssel – staat het door bomen omgeven indrukwekkende Overijssels Verzetsmonument 1940 – 1945. Tussen de bomen op de Kattenberg loopt de wandelroute langs andere herinneringen aan de oorlog en gaat een deel van de tocht zelfs door loopgraven. Het maakt dat deze ten zuiden van Markelo lopende wandeling niet alleen een wandeling vol historische indrukken is maar waar ook ruimschoots natuur ervaren kan worden.

Palmpasenoptocht in Markelo met deelname vd Folkloristische Vereniging 


Palmpasen
De Palmpasenoptocht is al jarenlang een traditie in Markelo. Op de zondag voor Pasen komen kinderen met een op traditioneel versierde Palmpasenstok bijeen voor de optocht door het dorp. Een en ander georganiseerd door de Folkloristische Vereniging. De kindergroep van deze vereniging gaat met de Palmpasenstokken voorop, en iedereen mag aanhaken. Een en ander voorafgegaan door de Fanfare Markelo. De kindergroep steelt elk jaar weer de show met prachtige traditionele klederdracht en het optreden op het Beaufortplein na de optocht. De Folkloristische Vereniging, - die graag tradities in ere houdt - plaatst rond Palmpasen ‘voorbeeld-palmpaasstokken’ bij de VVV en de plaatselijke bakker om zo de inwoners van Markelo te laten zien hoe een traditionele stok er uit moet zien.


Wandelen op de flanken van de Markelose Berg


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


Info: 
Deze wandeling is één van de routes uit mijn nieuwe wandelgids ' Wandelen op de Twentse Wallen ' die medio 2018 op de markt is gekomen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig






Januari 2018 - Update Februari '18, Maart '18 Januari 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen







Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek