Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zondag 22 augustus 2010

Roombeek Enschede, Architectuurroute

Roombeek

 'Een wandeling van het van 4,5 km langs 53 gebouwen'


Start: bij het Rijksmuseum Twenthe
Adres: Lasondersingel 129-131, 7514 BP Enschede
Wandelroute : is  * hier *   te downloaden

 ~~~~~~~~~~~~

Over de vuurwerkramp in Enschede in 2000 is al veel geschreven. Dus van mij nu niets hierover. Wel wil ik jullie aan de hand van enkele foto's een klein beetje laten zien hoe de toen vrijwel verwoeste wijk het Roombeek er op dit moment uitziet. Daarnaast wil ik jullie attenderen op de 4,5 km lange architectuurroute van het Architectuurcentrum Twente door het Roombeek. Op de website van dit centrum is deze route + een zeer uitvoerige uitleg over de onder architectuur gebouwde huizen en gebouwen te downloaden.

In een bericht op mijn andere weblog staan foto's die in een hal van de Eekenhof zijn gemaakt. Een gebouw met op de begane grond 1elijns gezondheidsvoorzieningen en op de verdiepingen erboven 52 appartementen. Op de foto hieronder, gemaakt op vrijwel de plek waar de ontplofte vuurwerkopslagplaats was,  staat het (gele) gebouw rechts op de achtergrond.
Foto 2 laat een blik op de Tollensstraat zien met op de voorgrond de gedenksteen. De foto is gemaakt vanaf  "Het Verdwenen Huis" .  
Bij foto 3 kijk je precies de andere kant op naar  de Lonnekerspoorbaan. Hier loopt een busbaan voorlangs. Voor de huizen die hier worden gebouwd geldt de zogenaamde hoge beeldregie waarbij de architecten zich moeten conformeren aan bepaalde stedenbouwkundige eisen. Ook hierover is alles te lezen in de hierboven aangehaalde download van het Architectuurcentrum.

De volgende drie foto's zijn genomen vanaf de bovenste verdieping van de Eekenhof. Jammer genoeg kon ik alleen door het raam fotograferen. Ook zijn de foto's op twee verschillende dagen gemaakt. Desalniettemin geven ze een goede indruk van de nieuwe wijk.
Als je goed kijkt op de foto hierboven (je kunt ook op de foto's klikken voor een grote beeld) dan zie je net voor de huizen met de oranje daken en school met een plein. Voor deze school loopt een soort atletiekbaan. Dit blijkt een wegbreng- en ophaalstrook te zijn. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen mogen bij het begin en eind van de schooltijd alleen op deze strook even hun kinderen  "in- en uitladen". Daarna is de strook weer afgesloten en hebben de kinderen hier vrij spel.Er zijn zelfs speciale verkeersborden voor gemaakt.  Zie de foto hieronder.


Het Rozendaalcomplex is één van de industriële complexen die een nieuwe functie heeft gekregen. In de voormalige pakloods wordt het culturele hart van Roombeek gerealiseerd. Links op de foto zie je het museum  De Twentse Welle. Boven op het gebouw het koepeltje van de Sterrenwacht.


De wijk Roombeek heeft als eerste geprofiteerd van het plan van de gemeente Enschede om de waterlopen weer terug te laten komen in het stadsbeeld.  Zo is de "Roombeek" weer terug gekomen in de gelijknamige wijk. De beek loopt voor het Rozendaal langs. Er is een soort kade met een groot houten vlonder gemaakt; het lijkt een houten strandje. Je kunt hier lekker zitten. In de buurt van dit vlonder stroomt het water naar een lager gelegen gedeelte. Het geluid wat dit voortbrengt doet denken aan de branding.Om dit bericht niet te lang te maken geen foto's van het nieuwe gedeelte meer maar nog drie foto's gemaakt in het oude Tetemgebouw (situatie 2008), het gebouw van de Twentsche Textiel Maatschappij waar vroeger vnl.dekens werden gemaakt.

Mocht je in de gelegenheid zijn ga dan zelf eens kijken in deze bijzondere wijk. Het is echt de moeite waard!!
Mei 2008.
 

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek