Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 22 oktober 2012

Wandelen door Speulderbos en over Ermelosche Hei, 9 km

Start: Restaurant het Boshuis in het plaatsje Drie
Adres: navigatieadres: Sprielderweg 205, Ermelo
Route: er is een bewegwijzerde wandelroute door het Speulderbos en over de Ermelosche Heide van zo'n 9 km.
Let op: Ga, staand met de rug naar het Boshuis, naar links. Even verderop staat een infobord en het bordje met het beginpunt van de Cultuurhistorische route en  volg de paarse bordjes.
De route gaat zowel door het Speulderbos als over de Ermelose Heide. Halverwege ligt de Schaapskooi.
~~~~~~~~~~~~~

Al wandelend kom je van alles tegen.
Neem nou afgelopen donderdag. We waren op pad in het Speulderbos. En toen kwam ons midden in het bos dit gezelschap tegen;
voorop een vrouw met aan de lijn drie honden, er volgde een man die netjes met een paard aan de lijn liep. En toen kwam er nog iets aanlopen dat niet aan de lijn zat maar gezellig met het hele span meeliep. En volgens de man ook bij het geheel hoorde; een schaap.
We waren zo verbouwereerd van't geheel dat we bijna vergaten een foto te maken.


Klik op de foto voor een grotere afbeelding
 En toen we het toestel toch eenmaal tevoorschijn hadden gehaald gelijk maar even wat paddenstoelen op de foto gezet. En ik blijf het lastig vinden de goede namen er bij te vinden. De eerste is wsl een Mycena-soort. Maar welke?
De tweede is het kleverig koraalzwammetje. Ze lijken nogal op het geel hoorntje. Dus helemaal zeker weten......?

Het was weer prachtig in het bos. Regelmatig stonden we stil om rond te kijken. Bijvoorbeeld naar de mooie lichtval op de bladeren. Maar ook omdat we op zoek waren naar zogenaamde schuurbomen. Dat zijn bomen waarlangs de wilde zwijnen schuren om modder uit hun vacht te verwijderen.
We hebben ze gevonden en ik heb er foto's van gemaakt.
Maar daarover ga ik in een ander berichtje wat uitgebreider verslag doen.

Na het bos gingen we de hei op.
En ook daar was het mooi. De heide begint nl al mooi te kleuren.


Langs de randen van de hei, tegen de bosrand aan verscheen plotsklap een ietwat vreemd uitziend wezen. Het bleek een imker te zijn die net bij z'n bijenkasten was geweest.


We namen nog even een pauze op een bankje en toen we gelezen hadden dat de kudde de heide op was en voorlopig ook nog niet terug kwam gingen we zelf nog maar even diezelfde hei op. Op zoek naar een leuk hutje.Maar dat hebben we niet gevonden.

(Wandeling gelopen in augustus 2012)

Er is een bewegwijzerde wandelroute door het Speulderbos en over de Ermelosche Heide van zo'n 9 km. De route begint bij het Boshuis in het gehucht Drie, (navigatieadres: Sprielderweg 205, Ermelo).
Ga, staand met de rug naar het Boshuis, naar links. Even verderop staat een infobord en het bordje met het beginpunt van de Cultuurhistorische route en  volg de paarse bordjes.
De route gaat zowel door het Speulderbos als over de Ermelose Heide. Halverwege ligt de Schaapskooi.

Foto's van dansende bomen in het Speulderbos die ik vorig jaar November gemaakt heb, zijn hier te bekijken.Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek