Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 1 juli 2014

De paden op bij Nieuw Rande Diepenveen
  Informatie over startpunt en routes is te vinden
 aan het eind van het bericht.


 De paden op bij Nieuw Rande Diepenveen

Het is een prettige combinatie; lunchen op een bijzondere locatie en daarna al wandelend de omgeving verkennen.
Toen dan ook het voorstel kwam om te gaan lunchen bij Huis Nieuw Rande en er aansluitend een route te gaan lopen op het Landgoed met dezelfde naam,  zei ik geen nee.
Enkele weken later zit ik zalig in het zonnetje in de prachtige parktuin van hotel restaurant  Geb en Gaia” – de huidige gebruikers van het landhuis - te genieten van lunch met uitzicht.
Wandelgenoot is ook in haar element en al smullend van de lekkere lunch bespreken we de te lopen route.Aan de toegangsweg naar het landhuis staat een informatiebord van het Wandelnetwerk Salland. Een van de routes die te volgen is via gekleurde routepaaltjes belooft een afwisselende wandeling over het landgoed en omliggende landerijen en is 6 km lang. We besluiten deze route te gaan lopen. Voor we op pad gaan nemen we nog wel eerst kijken in het landhuis met z’n bijzondere inrichting.

~~~~~~~~~~

Landgoed Nieuw Rande.

Huis Nieuw Rande bevindt zich op Landgoed Nieuw Rande en ligt midden in een Engels Landschapspark dat in 1856 is aangelegd door tuinarchitect J.D. Zocher. Dit in opdracht van de toenmalige bezitter; de heer Duymaer van Twist, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië tussen 1851 en 1856. In de Engelse tuinen vormen de kolken (die reeds aanwezig waren op het landgoed vanwege dijkdoorbraken) een belangrijk onderdeel en zijn door Zocher tot een fraaie waterpartij  verbonden. Hierbij is gebruik gemaakt van de al bestaande hoogteverschillen van de rivierduinen. Het landgoed komt na het overlijden van mevrouw Duymaer van Twist-Beck in bezit van baron Stratenus en latere erfgenamen. In de loop der jaren raakt het landgoed in verval. Middels legatering (landgoed) en aankoop (landhuis) is e.e.a. nu in eigendom van de Stichting IJssellandschap die zich ten doel gesteld heeft het landgoed nieuw leven in te blazen. Tevens zal geprobeerd worden het oorspronkelijke karakter van het ontwerp van Zocher weer herkenbaar te maken. Het landhuis is gerenoveerd en aangemerkt als Rijksmonument.
Het park in de directe omgeving van het huis is in de afgelopen jaren opgeknapt, zodat de openheid, die zo karakteristiek was voor Zochers ontwerp, weer teruggebracht wordt. De zichtlijnen zijn in ere hersteld, de karakteristieke boomgroepen zijn terug van weggeweest.
Het Huis is tegenwoordig in gebruik als horeca- en hotelvoorziening.

  ~~~~~~~~~~ 

Interieur Huis Nieuw Rande - Geb en GaiaHet is verrassend om te zien hoe het er binnen uitziet. De ruime (eet-)kamers zijn op een bijzondere wijze ingericht; het is een combinatie van stijlen waarbij ook Oosterse elementen voorkomen. 
Het landhuis herbergt naast een restaurant ook een hotel en heeft hotelkamers met namen als Ndebele, Sonsbeek, Roosendaal en Dogon die elk verschillen van aankleding en sfeer.
Een Market met snuisterijen en lekkernijen complementeert het geheel.
We gaan de kelder in; er is kleding te koop. Het is de moeite waard om er rond te kijken ook al is het alleen maar om een blik te werpen op de oude waterleidingen met kranen.


Maar dan gaat het toch echt op pad. Even zoeken naar de bewegwijzerde paaltjes met de rode pijltjes van de 6km route. Die die zijn snel gevonden. Op de wandelkaart van het routenetwerk (die ook bij Geb en Gaia te koop is) zien we dat we ook een combinatie van routes kunnen maken bv met een lus naar Diepenveen of naar Deventer. Voor deze middag laten we het bij de 6 km en bewaren de langere variant met extra lussen voor een andere keer.


Het landschap waar we vervolgens bewandelen kenmerkt zich door bossen met inlandse eiken (de favoriete boomsoort van Zocher), berken en beuken alsmede waterpartijen waarbij de kolken een belangrijk onderdeel zijn.
Een enkel klimmetje moet gemaakt worden om de rivierduinen over te komen.

Waterpartijen op Landgoed Nieuw Rande


Het tweede deel van de route gaat via zand- en asfaltweggetjes door een meer open landschap met weilanden en boerderijen. Bij de twee Rustpunten (pauzeplekken op particulier terrein waar iets gedronken kan worden en je naar de toilet kunt) nemen we de tijd om rond te kijken en een praatje te maken.

 
 


Bij het Rustpunt aan het Randerpad
Sfeerbeelden gemaakt bij het Rustpunt aan de WildenbergsewegLangs de IJsseldijk


Een deel van de van de tocht loopt langs de druk bereden IJsseldijk. Dat is wat minder mooi. Maar we vergeten het al snel als we onze aandacht vestigen op de prachtige wolkenluchten. Samen met de koeien zorgen ze voor één oerhollands plaatje. Bospaden zorgen vervolgens voor een mooie afsluiting van de wandeling. We passeren weer het terras van restaurant dat heel verleidelijk lonkt.......
Als we even later met een koel glas drank voor ons op het terras zitten, zien we in de verte het punt waar we de route begonnen zijn en waar we deze mooie wandelmiddag zullen eindigen. Maar eerst het koele glas......
 

Start
De wandelroute van 6 km start bij het informatiebord van het Wandelnetwerk Salland aan de toegangsweg naar Huis Nieuw Rande.
Adres
Hoek IJsseldijk-Schapenzandweg in Diepenveen. Er zijn parkeermogelijkheden.
Andere routes
Er starten ook andere routes vanaf de parkeerplaats;
- twee fietsroutes van respectievelijk 18 en 31 km en diverse korte wandelroutes (zie foto hieronder).
- In het restaurant Geb en Gaia  zijn de 8 km lange wandelroute Rondje Kasteel
- en de 20 km lange wandelroute Gouden Driehoek verkrijgbaar
- alsmede een 20 km lange fietsroute.

Het adres van hotel restaurant Geb en Gaia is Schapenzandweg 3 , 7431 PZ Diepenveen.
Sommige navigatiesystemen hebben moeite dit adres te vinden. Verstandig is vanaf de IJsseldijk (tussen Olst en Deventer) naar de locatie toe te rijden.
Zie ook de website.


Meerdere routemogelijkheden

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek