Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 29 juli 2014

Fietsen rond Orvelte - Drenthe

Fietsen in Drenthe
 
Van Orvelte naar Zweeloo

Start bij de parkeerplaats bij de receptie van het bungalowpark Landal  Aerderholt.
Adres: Aelderholt 4, 7854 TZ Aalden
Horeca: bij startpunt. Open vanaf 10.00 uur.
Afstand: ongeveer 35 km


Het Drentse plaatsje Orvelte is in de zomermaanden en ware attractie. Veel mensen bezoeken dan het bekende brinkdorp om te genieten van de monumentale boerderijen, oude straatjes, leuke winkeltjes en handwerkslui. En terwijl de een meer oog heeft voor de historie is de ander gecharmeerd van de gezellige winkeltjes en uitnodigende terrasjes of gaat een huifkartocht maken.
Ik zie het allemaal als ik aan het fietsen ben in Drenthe. Bewust heb ik een niet al te lange route uitgezocht om zo de tijd te hebben om foto's te maken. Iets wat ik graag doe als ik op pad ga. Het blijkt al snel een goede keuze want er is weer veel te zien en te genieten onderweg. Want niet alleen Orvelte doe ik aan op m’n fietstocht maar ook doorkruis ik de natuurgebieden Orvelterzand en het Sleenerzand.
Het meest verrast wordt ik  door de plaats Zweeloo waar ik oude boerderijen, een prachtig kerkje en een bijzondere smederij aantref.
Bijna was het niet doorgegaan, de fietstocht, want materiaalpech bij de start gooide route in het eten. Gelukkig was daar Bert, de redder in nood van het Landal park Aelderholt. Hij wist de juiste handelingen te verrichten om de fiets " weer op gang" te krijgen.
En zo konden we dan toch van start gaan met de fietstocht.


Vakkundige hulp van Bert van Landal Aelderholt redde onze fietstocht

De fietstocht die we op papier hebben gezet is 35 km lang, doet diverse plaatsen aan en gaat daarnaast ook nog over enkele natuurgebieden. De route is makkelijk te volgen via knooppunten (zie voor route-informatie aan het eind van dit verslag).
Wij starten op een plek waar we eerst koffie kunnen drinken en wel bij Bungalowpark Landal Aelderholt,  Aelderholt 4, 7854 TZ Aalden. Van daaruit fietsen we richting Orvelte, de bossen en heide van de natuurgebieden en het prachtige esdorp Zweeloo. 
Hieronder een beeldverslag van de route. Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen.

Ooievaarsnest op de golfbaan
Langs akkers vol graan

Bloemenstalletje bij OrveltePaardentram Orvelte

Orvelte

Orvelte
Orvelte
Orvelte is een levend museumdorp. Er wordt gewoond en gewerkt. Het dorp is het hele jaar vrij toegankelijk. Vanaf Goede Vrijdag tot eind oktober is het museumdorp geopend.
U kunt dan diverse activiteiten bezoeken, soms tegen betaling. De klompenmakerij, de smederij, de klompenmakerij, de kaasmakerij en de stijlkamer Ottenshoes zijn zeker een
bezoekje waard. Wilt u iets lekkers voor onderweg, bezoek dan het grutterswinkeltje. 300 Schoonebeker schapen vormen de schaapskudde van Orvelte. De schaapskooi staat
aan de Schapendrift. De kudde graast dagelijks op de mooie natuurterreinen rondom Orvelte. De herderin vertrekt vanaf 16 april tot 14 november iedere dag om 10.30 en komt om
17.00 terug. De omgeving van Orvelte wordt gebruikt voor geologisch en biologisch veldwerk.
Bron: fietsroute "Eiken gebinten, leem en flinten".

Meer informatie over Orvelte is * hier * te vinden.

Regelmatig zijn er festiviteiten met muziek in Orvelte


In Orvelte staat  het "enige Apple computer museum in Nederland".Jonge zwaluw

Informatiecentrum van het Drents Landschap

Door de bossen en over de heide van het Sleenerzand
Zweeloo
Het overkomt mij wel eens; dat ik er thuis pas achter kom wat ik die dag op een fiets- of wandeltocht heb gemist. Zo ook deze keer. Fietsend door Zweelo wordt ik verrast door de prachtige oude huizen en boerderijen. Maar ook door het kerkje aan het begin van het dorp. De kerk is op zich al een bezoek waard maar is ook regelmatig een plek waar exposities plaatsvinden. Even verderop in de hoofdstraat van het dorp is een bijzondere smederij. Op de gevel het jaartal 1896 en de tekst ”Rijksonderwijzer in practisch hoefbeslag” De  deuren staan open zodat de werkplaats goed bekeken kan worden. Duidelijk is dat hier al vele jaren gewerkt is en wordt. Het vuur smeult. De smid is niet te bekennen. We wachten nog even maar door tijdsgebrek moeten we echt verder fietsen.
Zweeloo blijkt – dat lees ik bij thuiskomst – een kunstenaarsdorpje te zijn waar regelmatig exposities en evenementen plaatsvinden.  Vincent van Gogh en vertegenwoordigers van de Haagse School hebben het dorp bezocht. Vincent van Gogh heeft zelfs in 1883 het kerkje van Zweeloo geschilderd.
Verder zijn opvallend de oude boerderijen;  het brinkdorp ziet er voor een groot deel nog steeds zo uit als aan het einde van de negentiende eeuw.
In Zweeloo is de Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo actief. Deze stichting organiseert manifestaties, exposities, kunstmarkten, wandel- en fietsroutes, lezingen en publicaties. De plaatselijke Bistro Tante Sweel is gedeeltelijk ingericht als KunstenaarsHerberg. Hier is het jaar door een expositie van de 19e eeuwse ‘Zweeloo’ schilders te zien.

Kerk van Zweeloo aan de Wheem

Interieur kerk van Zweeloo
Smederij Zweeloo

Op meerdere plekken in Zweeloo staan oude boerderijen en schuren

Routebeschrijving:
De routebeschrijving (een makkelijk te volgen knooppuntenroute) kan * hier * (klik) gedownload worden. Er is ook een kaartje bijgevoegd.


Routekaartje van de knooppuntenroute


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek