Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
woensdag 10 februari 2016

Wandeling Buurserzand – Steenhaarplassen


Wandeling Buurserzand – Steenhaarplassen

Wandelen in Twente
Over heidevelden met jeneverbesstruiken en langs 
vennen met vlonders

Vlonderpad over de Steenhaarplassen

Start: Parkeerplaats van Natuurmonumenten
Adres: Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen
Afstand: 16 km (het is goed mogelijk de route in te korten tot 12 km. Zie bij *** in de routebeschrijving. Je mist dan wel het deel waar de horeca in zit)
Honden: aangelijnd
Routebeschrijving met kaart: is  * hier *  te downloaden
GpsTrack: is * hier * te downloaden. Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.


 ~~~~~~~~~

Het Buurserzand is een prachtig gebied om al wandelend te verkennen. Het natuurgebied dat gelegen is tussen de plaatsen Haaksbergen en Enschede bestaat - in tegenstelling tot de naam waarschijnlijk doet vermoeden - uit heidevelden met daarin diverse vennen en plassen. Je vindt er nog jeneverbesstruiken maar ook tref je bosgedeelten aan. Her en der afgewisseld met veenputten en dijkjes. 
Aan het begin van deze route is het infocentrum De Wakel van Natuurmonumenten. Open op meerdere middagen in de week. Na een dik uur wandelen (5 km) is er een horecagelegenheid (zie voor nadere informatie hierboven).
Een bijzonder deel van de route betreft de Steenhaarplassen; daar loop je via een vlonderpad overheen. Het Buurserzand - eigendom van Natuurmonumenten - is een bijzonder gebied waarin je nog oude jeneverbesstruiken, klokjesgentiaan, beenbreek, parnassia, zonnedauw en orchideeënsoorten aantreft. Ook is het een geliefde plek van vele vogelsoorten. In februari '16 waren er meerdere groepen kraanvogels die over het gebied vlogen. Andere dieren die er aangetroffen worden zijn o.a. de das, de levendbarende hagedis en het gentiaanblauwtje. Kortom een mooi gebied om een echte natuurwandeling te maken.


Aan het begin van de route ligt het infocentrum De Wakel

Op meerdere plekken zie je jeneverbesstruiken

Waterdichte schoenen kan geen kwaad

Je passeert het oude boerderijtje De Bommelas

In alle seizoenen een prachtig object om op de foto te zetten

Het Buursermeertje

Het Buursermeertje


Als je heel veel geluk hebt hoor en zie je in het voorjaar overvliegende kraanvogelsVoor zowel wandelaars als fietsers is het een prachtig gebied om te verkennen


Steenhaarplassen na een vorstperiode


Ook in de herfst is het volop genieten tijdens deze wandelingDe hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen. 

Februari 2016
(c) Route, Tekst en Fotografie Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek