Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------woensdag 10 februari 2016

Wandeling Buurserzand – Steenhaarsplassen


Wandeling Buurserzand – Steenhaarsplassen

Wandelen in Twente
Over heidevelden met jeneverbesstruiken en langs 
vennen met vlonders

Vlonderpad over de Steenhaarsplassen

Start: Parkeerplaats van Natuurmonumenten
Adres: Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen
Afstand: 16 km (het is goed mogelijk de route in te korten tot 12 km. Zie bij *** in de routebeschrijving. Je mist dan wel het deel waar de horeca in zit)
Honden: aangelijnd
Routebeschrijving met kaart: is  * hier *  te downloaden
GpsTrack: is  * hier *  te downloaden.


 ~~~~~~~~~

Het Buurserzand is een prachtig gebied om al wandelend te verkennen. Het natuurgebied dat gelegen is tussen de plaatsen Haaksbergen en Enschede bestaat - in tegenstelling tot de naam waarschijnlijk doet vermoeden - uit heidevelden met daarin diverse vennen en plassen. Je vindt er nog jeneverbesstruiken maar ook tref je bosgedeelten aan. Her en der afgewisseld met veenputten en dijkjes. 
Aan het begin van deze route is het infocentrum De Wakel van Natuurmonumenten. Open op meerdere middagen in de week. Na een dik uur wandelen (5 km) is er een horecagelegenheid (zie voor nadere informatie hierboven).
Een bijzonder deel van de route betreft de Steenhaarsplassen; daar loop je via een vlonderpad overheen. Het Buurserzand - eigendom van Natuurmonumenten - is een bijzonder gebied waarin je nog oude jeneverbesstruiken, klokjesgentiaan, beenbreek, parnassia, zonnedauw en orchideeënsoorten aantreft. Ook is het een geliefde plek van vele vogelsoorten. In februari '16 waren er meerdere groepen kraanvogels die over het gebied vlogen. Andere dieren die er aangetroffen worden zijn o.a. de das, de levendbarende hagedis en het gentiaanblauwtje. Kortom een mooi gebied om een echte natuurwandeling te maken.


Aan het begin van de route ligt het infocentrum De Wakel

Op meerdere plekken zie je jeneverbesstruiken

Waterdichte schoenen kan geen kwaad

Je passeert het oude boerderijtje De Bommelas

In alle seizoenen een prachtig object om op de foto te zetten

Het Buursermeertje

Het Buursermeertje


Als je heel veel geluk hebt hoor en zie je in het voorjaar overvliegende kraanvogelsVoor zowel wandelaars als fietsers is het een prachtig gebied om te verkennen


Steenhaarsplassen na een vorstperiode


Ook in de herfst is het volop genieten tijdens deze wandelingDe hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen. 

Februari 2016
(c) Route, Tekst en Fotografie Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks