Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
donderdag 28 april 2016

Wandeling Ootmarsum Springendal


Wandelen in het glooiende landschap rond de Twentse plaats Ootmarsum
 met een kennismaking met de bronnen van natuurgebied het SpringendalPraktisch:
Start: is op de parkeerplaats op de Kuiperberg
Adres: Almelosestraat 63, 7631 CD Ootmarsum
Openbaar vervoer: Met de bus naar Ootmarsum, bushalte Stobbenkamp. Als je
De Stobbenkamp inloopt zit je al op de route richting start
Lengte: 18 km
Horeca: in het centrum van Ootmarsum en op diverse plekken langs de route.
Honden: aangelijnd
Routebeschrijving & GPX gratis download op de site van Wandelzoekpagina

De Kuiperberg in Ootmarsum is een majestueuze plek om een wandeling te beginnen. Staande op de 71 meter hoge berg – onderdeel van een stuwwal die zich uitstrekt van Ootmarsum tot Uelsen - zijn bij helder weer Oldenzaal, Enschede en zelfs de contouren van het kasteel in Bentheim te zien.
Vanaf de Kuiperberg daal je af naar het plaatsje Ootmarsum dat bekend staat om zijn mooie, oude binnenstad met koopmans- en patriciërshuizen aan smalle straatjes. Ook zijn er meerdere galerieën, musea en bijzondere winkeltjes. De toeristen uit zowel binnen- als buitenland weten de plek te waarderen. Je treft er dan ook meerdere hotels en campings aan. 
Dat veel toeristen niet alleen voor Ootmarsum komen, maar ook voor de mooie omgeving wordt duidelijk als je via kleine paden in een glooiend landschap richting natuurgebied het Springendal loopt. In het Springendal ontspringt bronwater op drie plaatsen die te herkennen zijn aan de bosmeertjes. Tijdens deze wandeling kom je bij één van de meertjes dat je via vlonders oversteekt. In een weide naast het meer staan in het voorjaar diverse orchideeën. 
De route gaat verder door het bos. Via een monumentale laan loop je naar een opener gebied van weilanden afgebakend met houtwallen. Ook hier zijn weer de glooiingen te zien. Je maakt kennis met de bossen van de Tutenberg en je passeert Watermolen De Mast. In de nabijheid van de molen zijn twee horecavoorzieningen. De eerste die je passeert, is uitermate geschikt voor een wat langere (thee-) pauze terwijl de tweede naast z’n terras ook nog zo’n genoeglijk ijsloket heeft. Verrassend is het heidegebied van het Vasser Grafveld dat op het volgende deel van de route wordt aangedaan en waar je nog verschillende grafheuvels kunt zien. Zo geleidelijk aan begeef je je weer richting de Kuiperberg. De route gaat nog steeds over kleine paden en af en toe een bredere zandweg of een enkele verharde weg. Het blijven mooie en rustige plekken om te wandelen.
In de buurt van het eindpunt is het volop genieten van het coulisselandschap. 
Als je het laatste stuk van de route omhoog loopt, kijk dan nog eens om en geniet van het uitzicht. Dit is Twente op z’n best!


Zicht vanaf de oriënteertafel op de Kuiperberg bij Ootmarsum


Oriënteertafel op de Kuiperberg
Naast de Joodse begraafplaats en de watertoren zie je op de Kuiperberg nog een bijzonder rijksmonu- ment, namelijk de oriënteertafel.
In de jaren twintig en dertig zijn in opdracht van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB)en de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (KNTB) op fraaie uitzichtpunten in Nederland oriënteertafels geplaatst. Dit exemplaar is een vroeg voorbeeld van een dergelijke oriënteertafel. De tekst op de sokkel ‘ANWB bondsfeesten 22-23 juli 1922’ is een verwijzing naar een belangrijke datum voor het toerisme in Ootmarsum. Op deze dag kreeg het fenomenale panoramazicht vanaf de Kuiperberg de erkenning die het verdiende. In 1922 hield de ANWB zijn jaarvergadering in Twente en tijdens de afsluitende toertocht werd onder meer Ootmarsum aangedaan. Voor deze speciale gelegenheid was op de Kuiperberg een provisorische tafel geplaatst met daarop de namen van de plaatsen die te zien waren vanaf de berg. Het enthousiasme over het uitzicht en de plek was zo groot dat werd besloten de tafel te vervangen door een stenen exemplaar. Uiteindelijk vond in 1926 de officiële onthulling en ingebruikname plaats.

Op de Kuiperberg staat ook het Willem Wilmink-monument


Wandelen in het buitengebied van Ootmarsum

Watermolen De Mast bij Vasse

In juni kan men in het Springendal orchideeën aantreffen

Het landschap rondom Ootmarsum is glooiend

Ook aan de voet van de Kuiperberg kan men genieten van het uitzicht


De hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen. 

Voorjaar 2014 Route-update april 2016 & Juni 19
(c) Route, Tekst en Fotografie Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek