Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 19 mei 2016

Rondwandeling Haaksbergen - Eibergen


Rondwandeling Haaksbergen - Eibergen
Wandelen op de grens van Twente en de Achterhoek
Praktisch:
Startadres: Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46,  7481 VP Haaksbergen
Navigatieadres:  Aaftinksweg 29,  7481 VV Haaksbergen
Horeca bij start en halverwege de route bij: Het Muldershuis bij de Mallumse Molen, open di t/m zo vanaf 10.00 uur. 
Lengte van de wandeling: 18 km
Honden: aangelijnd
Routebeschrijving + Gps-track kun je  * hier *  downloaden


Bij deze wandeling steek je vanaf het in Twente gelegen landgoed het Lankheet de grens met de Achterhoek over. De streken Twente en Achterhoek worden nog wel eens door elkaar gehaald, omdat ze beiden in het oosten van het land zijn gesitueerd. Echter, Twente is een streek in Overijssel, terwijl de Achterhoek in Gelderland ligt. Beide streken zijn rijk aan tradities en volksgebruiken en zijn door de prettige afwisseling van platteland met prachtige natuurgebieden een genot om te bewandelen.
Nadat je deze wandeling bent begonnen langs de Buurserbeek vervolg je de route door het natuurgebied Lankheet. Het is een afwisselend gebied met bospercelen, heideveldjes, vennetjes en weilanden. De wandelroute gaat over kleine bosweggetjes en zandpaden. Ongemerkt ga je hier de grens over en sta je ineens in de provincie Gelderland. Het laatste restje twijfel wordt weggenomen als je de watertoren van Eibergen als een baken in het landschap ziet opdoemen. De watertoren met z’n bijzondere koperen kegeldak doet geen dienst meer als watervoorziening, maar wordt nog wel gebruikt om de waterdruk op het leidingnet van Eibergen constant te houden. De route gaat verder over de Mallumse es. Waar je langs akkers loopt. Aan de rand van Eibergen passeer je een sportveld (ga er gerust even kijken) met een aantal opmerkelijke trainingstoestellen. Het zijn zogenaamde bokken. Ze worden gebruikt bij de trainingen van de plaatselijke - overigens zeer succesvolle - touwtrekvereniging.
Bij de watermolen in Mallum is gelegenheid voor een pauze voordat je weer koers zet richting het Twentse land. Het gedeelte langs de Berkel dat je hiervoor moet volgen, is vooral in de zomermaanden volop begroeid met planten en bloemen. Op en langs het water kun je vele vogels aantreffen. Herinrichting van de watergangen waar je langs loopt, Middelhuisgoot en Koffijgoot, heeft er toe bijgedragen dat er natuurvriendelijke oevers zijn gekomen en er weer vele soorten waterplanten te zien zijn. Na het struinen langs de oevers duik je weer het bos van Lankheet in. Wederom loop je over prachtige kleine kronkelige paadjes door bos en langs hei. Je maakt nog kennis met het waterpark met z’n bijzondere waterzuiveringsproject om daarna weer bij het startpunt van deze wandeling uit te komen.

Boerderij in het buitengebied van Haaksbergen
Een deel van de route loopt langs de Buurserbeek
Heideveld in natuurgebied het Lankheet
Het is een mooi gezicht de touwtrekkers 'aan het werk' te zien
Oefenbaan van de touwtrekvereniging Eibergen
De Mallumse Watermolen 
In de nabijheid van de molen vaart een Berkenzomp
Op het laatste deel van de route loop je door het waterpark het Lankheet
Waterpark het Lankheet


De hier beschreven routes is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen. 

Voorjaar 2014. Update Juni 19
(c) Route, Tekst en Fotografie Truus Wijnen

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks