Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zondag 15 april 2018

Wandeling De Wheem Oud Avereest - Reestdal
Wandelen in het Reestdal
Maak kennis met de Haardennen, het Rabbingerveld, 
de Takkenhoogte en het Meeuwenveen

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum De Wheem Landschap Overijssel
Adres: Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug
Horeca: bij start in het Bezoekerscentrum, maar het bezoekerscentrum is beperkt open
Openingstijden: kijk op de * website van De Wheem *.
Afstand: rondwandeling van 12 km, te volgen via een combinatie van routepaaltjes
Routebeschrijving: kun je  * hier *  downloaden
GPS: kun je * hier * downloaden 
Kaart: zie aan het eind van dit bericht
Hond: op delen van de route is het verboden voor honden. 


Start is bij bezoekerscentrum De Wheem
Wandeling door het prachtige en Reestdal dat door z'n afwisselende omgeving geschikt is om te wandelen in elk jaargetijde. Op deze wandelroute maak je kennis met diverse natuurgebieden met als hoogtepunten de reservaten de Takkenhoogte en het Meeuwenven. 

Boerderij omgeving Oud Avereest
In het gebied zie je regelmatig ooievaars
Roodborsttapuit (vrouwtje)

Wandelen over het heidegebied (foto gemaakt in het vroege voorjaar)

Takkenhoogte
Dit gebied bestond oorspronkelijk uit twee reservaten, Takkenhoogte en Meeuwenveen. De Takkenhoogte is een verhoging in het landschap dat is ontstaan als een rivierduin in de warme periode voor de laatste ijstijd. Op de hoogte is bos aangeplant, maar het gebied is vernoemd naar de familie Takken die in de 19e eeuw op de boerderij De Wildenberg woonde.

Meeuwenveen
Het Meeuwenveen is een groot ven (pingo) met een duidelijke ringwal rondom het ven. De naam Meeuwenveen komt van een meeuwenkolonie die hier jaren heeft geleefd. De rest van het gebied bestaat uit heide met vennetjes en bos. Het terrein is bijzonder afwisselend. Er is zijn bijzonder veel soorten heide en wolfsklauwen te vinden. Dwergviltkruid, Bleekgele droogbloem, Moerarkartelblad en twee soorten Zonnedauw zijn andere bijzondere planten die hier te vinden zijn. Het terrein wordt begraasd door een kudde Schotse Hooglanders.
bron: Tourist Info Punt Het Reestdal

Rabbingerveld
Het Rabbingerveld is een nieuw kleinschalig natuurgebied dat onderdeel is van het Reestdal. Het gebied ontwikkelt zich wsl tot een heidegebied - net als het even verderop liggende natuurgebied Takkenhoogte - met volop zonnedauw, moeraswolfsklauw en struikheide. De lagere delen zijn bedekt met dopheide met daartussen een keur aan veelkleurige en vormenrijke mossen en korstmossen. De verwachting is dat het Rabbingerveld er over een aantal jaren ook zo uit ziet. 

Verscholen in het bos ligt een ven
Wandelaar in het heide- en veengebied (foto gemaakt op een warme zomerdag)
Ook in de winter is het de moeite waard om het gebied te bezoeken
Het is prachtig wandelen over de midden in de natuur gelegen zandpaden  
Romantische paadjes nabij De Wheem
Afwisselende wandelgebieden
En wandelen in het Reestdal kan altijd. Zelfs in de regen :-D
Kaart van de route


Routebeschrijving:
Deze routebeschrijving kun je * hier * downloaden.

Start
Loop het pad in naast het Bezoekerscentrum en volg vervolgens de rode pijltjesroute van het Wandelnetwerk Reestdal. Je passeert achtereenvolgens de routeknooppunten:
A29 – A28 – A25 – A23 – A22 – A26 – A27
Ga bij routeknooppunt A33 Rechtsaf, volg nu het blauwe pijltje.

Bij A34 Linksaf (grijs pijltje) en aan eind van het pad bij A38 Rechtsaf (Oranje pijltje).
Vervolgens blijf je de oranje route volgen, je passeert de routeknooppunten:
A42 – A44 – A43 – A41 – A40
Ga bij A39 Rechtsaf (oa geel pijltje) en blijf nu doorlopen tot je bij het kerkje van Oud Avereest uitkomt. Vervolgens straat oversteken en je bent weer bij het startpunt van de route.

 - - - - - - - - - - - 

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

April 2018
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek