Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




donderdag 5 september 2019

Rondwandeling Hertme Zenderen Loolee




Rondwandeling Hertme Zenderen Loolee


Start: op de parkeerplaats bij de kerk in het centrum van Hertme
Adres: Hertmerweg 27, 7626 LV Hertme
Afstand: rondwandeling van 11 of 15 km
Horeca: bij de start in Hertme en nabij en in Zenderen
Honden: kunnen aangelijnd mee
Kaart van de route: aan het eind van dit bericht
Routebeschrijving + kaart: kun je  * hier *  downloaden
GPS: track is  * hier *  te downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Nummers in de routebeschrijving komen overeen met de nummers op de kaart.
Info: Een groot deel van de route gaat langs beken. Bedenk dat in periodes met langere tijd regen het lastig zo niet onmogelijk kan zijn om op bepaalde plekken langs de beken de route voort te zetten vanwege de hoge waterstand! 

 - - - - - - - - - - - 

Een wandeling waarbij je kunt kiezen uit twee afstanden: 11 of 15 kilometer. Kies je voor de langere variant dan is het fraaie oeverpad langs de Loolee op het tweede deel van die verlenging een ware beloning. Ook de passage langs de Oude Bornsche Beek mag er zijn.
In het deel daarvoor heb je al kennis kunnen maken met de Gammelkerbeek, Deurningerbeek en Bornsche Beek. Duidelijk is dan ook dat grote delen van deze route (zowel wat betreft de lange als de korte variant) langs beken gaan.
Delen die worden afgewisseld met passages langs bijzondere plekken zoals de Stiltetuin in Zenderen, de Kloostergaarde (ook in Zenderen) maar ook Welevelds Verleden en het Openluchttheater in Hertme.
En dat allemaal in een prachtige wandelgebied met zandpaden, weilanden en houtwallen dat ten oosten van de plaatsen Borne en Zenderen ligt.

Informatie over de diverse plekken waar je op deze wandeling langs wandelt kun je aan het eind van dit bericht vinden.

Een beeldverslag
Omgeving Zenderen


Mooie wandelpaadjes nabij Borne
Omgeving Hertme
Bornsche Beek

En ook dit is de Bornsche Beek
Mariakapel in de Stiltetuin van Zenderen
Labyrint in de Stiltetuin
In de sortimentstuin Kloostergaarde
Bankje in de Kloostergaarde
Zandweg nabij Weleveld
Af en toe een hekje door en langs een koe
Stroomesch
Landweg omgeving Hertme
In de houtwallen zie je rozenbottelstruiken
An en toe tref je een tegenligger
Langs de Loolee
Oude Bornsche Beek nabij de Loolee
Mooie landweggetjes omgeven door houtwallen
Middeleeuws Weleveld



Weleveld
Op * deze site * kun je alles lezen over Landgoed Weleveld en Middeleeuws Weleveld

Hertme
Aan het eind van de wandeling loop je langs het Openluchttheater Hertme. Info over dit theater staat op * deze site *.

Zenderen
Andere plekken waar je ook langs komt zijn de * Stiltetuin * en sortimentstuin * de Kloostergaarde *

Loolee
Je loopt over een fraai oeverpad langs de beek Loolee. In deze (brede) beek stroomt het water van een groot aantal kleinere beken, zoals de Deurningerbeek, de Gammelkerbeek, de Oude Bornse Beek, de Lemselerbeek en de Saasvelderbeek. Enkele beken zul je ook aantreffen op deze wandelroute.


De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld én gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.

September 2019 Update November '20
Route, tekst en Fotografie © Truus Wijnen
Met dank aan de routecontroleurs Miriam en Gerrit-Jan.

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek