Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
donderdag 15 augustus 2013

Wandelen en fietsen in de Ooijpolder


De bij Nijmegen gelegen Ooijpolder, die deel uitmaakt van de Gelderse Poort,  is een waar  paradijs voor natuurliefhebbers. Er zijn er in de loop van de jaren 260 verschillende soorten vogels waargenomen  en er komen ongeveer 500 wilde plantensoorten voor. Het gevarieerde rivierenlandschap langs de Waal met oude rivierlopen en uiterwaarden maar ook  moerasgebieden, akkers en weilanden heeft daarnaast ook nog veel te bieden aan wandelaars en fietsers. Er is een ruim aanbod van wandel- en fietsroutes die veelal ook langs de kleine dorpjes in het gebied lopen.
De wandelaars komen aan hun trekken op de boerenlandpaden waarbij je over de terreinen van agrariërs mag lopen maar ook langs poelen en riet- en moeraszones mag kuieren.

De afgelopen jaren zijn 8 wandelroutes over boerenland gerealiseerd. De routes variëren in lengte van 3 tot 10 kilometer en leiden langs opvallende elementen in het landschap. Omdat de routes veelal over boerenland lopen, worden ze onderhouden door de boeren uit het gebied.

De liefhebbers van fietsen hebben ook volop keuze uit routes. Ideaal zijn ook hier de knooppunten waarlangs gefietst kan worden.
Fantastisch mooi is de 35 km lange Ooijroute waarbij je niet alleen kunt genieten van de waterrijke natuur van de Ooijpolder maar ook nog kennis maakt met de niet minder mooie Millingerwaard en ook langs plaatsjes  als Persingen – dat het kleinste kerkdorp van Nederland wordt genoemd – Kekerdom en Millingen aan de Rijn komt. In laatstgenoemde plaats kun je zelfs nog even met een pontje naar de overkant (het fietsverslag staat in het 2e gedeelte van dit weblogbericht).

Niet onbelangrijk op zo’n dagje uit zijn de leuke horecaplekken. Daar kunt u gerust over zijn; die zijn er voldoende.  Befaamd zijn het cafe restaurant Oortjeshekken en de Millinger Theetuin waar de routes ook langskomen. Maar ook op andere plekken langs de route is het goed toeven.


                                                   Wandelen                                                                
Wij zijn voor het NaoberMagazine op pad gegaan om de wandelroute Bizonbaai – Spruitenkamp te ontdekken. 
Het is één van de wandelroutes die te downloaden is op de site http://www.wandelenindeooijpolder.nl/ . Het startpunt speelde mee bij de keuze van deze route want op een mooie zomerse dag is het heerlijk toeven op het terras van het befaamde café restaurant Hotel Oortjeshekken. 
We waren vroeg op pad gegaan omdat we ook de tijd wilden nemen voor het maken van foto’s.
De eerste verrassing kwamen we al tegen op de parkeerplaats van Oortjeshekken: de postbode. Een prima aanwinst voor de fotoserie ”De postbode van…”. Dus werd er een foto gemaakt.

De postbode van Ooij
Oortjeshekken
Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen.


De tweede verrassing was het ontbreken van de routebordjes bij juist die wandeling die we hadden uitgekozen. Gelukkig hadden we het kaartje geprint en konden we zien dat we vanaf de parkeerplaats gewoon de weg moesten oversteken om het gebied bij de Bisonbaai – een naam die ook wel met een z geschreven wordt -  in te lopen om vervolgens het pad om de waterplas te volgen. Langs het pad volop bomen, struiken en planten. Dankbare objecten om op de foto te zetten.
Ook de Galloway-runderen die vrij rondlopen in het gebied poseerden gewillig. 

De Bisonbaai

Wandelpad langs de Bisonbaai

Zicht op de Bisonbaai

Er lopen ook konik-paarden

Zweefvlieg op distel

Grote Kaardebol

Wilde Peen

Veel planten en bloemen om op de foto te zetten

Galloway-rund als fotomodel

Omdat we nog steeds geen routebordjes zagen besloten we halverwege de ronde om het water onze eigen route te gaan lopen. (zie kaartje). Wel maakten we nog even een doorsteek naar de rivier de Waal om daar wat foto’s te maken. Hier liepen meerdere Konikpaarden. 

Kaartje van de door ons gemaakte wandeling. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Langs de Waal

In het gebied lopen konikpaarden

Boom op de oever van de Waal
Toen we weer terug liepen naar de Bisonbaai hadden we de keuze om helemaal langs het waterplas te lopen om dan al snel weer terug te zijn bij ons startpunt  of om nog een extra lus te maken. We kozen voor het laatste en namen een pad naar rechts dat uiteindelijk bij de verharde weg uitkwam: Ooijse Bandijk. Hier zijn we rechtsaf geslagen, we hadden er een prachtig uitzicht op de uiterwaarden en de Waal en konden in de verte Nijmegen met z’n bruggen zien liggen. Omdat we op een doordeweekse dag liepen was het er rustig. In de weekenden kan het behoorlijk druk zijn op de dijk.
Langs de dijk diverse mensen met verrekijkers, op zoek naar vlinders en vogels.

Wandelaars op de Ooijse Bandijk

Zicht op Nijmegen vanaf de Ooijse Bandijk

Er vliegen veel ooievaars in het gebied
Bij het weggetje naar de huisnrs 38 -36 zijn we weer linksaf gegaan om iets verderop, in de bocht van de weg, het weidegebied  in te duiken. Uiteindelijk kwamen we uit op een prachtig klinkerstraatje: Langstraat  waar we lde route naar links vervolgden. We passeerden een uitzichttoren. Aan de andere kant van het weggetjes prachtige waterplassen.

Zich vanaf de uitkijktoren aan de Langstraat

Visvijvers aan de Langstraat

Prachtige rustplekken

Visser aan de Langstraat

Op het eind van de Langstraat zijn we op de Ooijse Bandijk een stukje naar links gelopen om iets verderop het pad naar de Bisonbaai weer te nemen. We wilden nl ook nog het gedeelte langs de andere oever van de Bisonbaai lopen. Van die keuze hadden we geen spijt want dat gedeelte langs de Bisonbaai was bijzonder mooi; veel groen langs het pad, kleine watertjes en er vlogen veel vlinders.
Via een houten brug kon je een watergedeelte oversteken.

Bruin zandoogje
Gehakkelde aurelia

Icarusblauwtje
 
Brug in de Bisonbaai
Het hoofdpad volgend kwamen we vanzelf weer bij ons beginpunt van de wandeling: café restaurant Oortjeshekken.
Ondanks het ontbreken van de bordjes was het een meer dan geslaagde wandeling.
Toen we enkele dagen later weer in de Ooijpolder waren om er te fietsen zagen we dat op andere plekken wél de boerenlandpaden goed aangegeven waren. Bijvoorbeeld in het plaatsje Persingen. Maar het is wel  verstandig om het kaartje van de route die u wilt gaan lopen uit te printen en mee te nemen.

Wandelroute in Persingen


Kerkje van Persingen
Lepelaars
Een overzicht van de boerenlandpaden in de Ooijpolder is  *hier*   te vinden.
Let op! Onder het tabje “Home” op de website is een overzicht van de routes + kaartjes te vinden maar onder het tabje “Wandelroutes” zijn deze pas te printen. Scroll daarvoor hélemaal naar het eind van die pagina om de te printen route te selecteren.

De wandelroute die wij uiteindelijk zelf gemaakt hebben is zo’n 7 km lang. Ons startpunt was bij cafe restaurant Oortjeshekken aan de Erlecomsedam 4, 6576 JW  Ooij
Op zonnige zomerse dagen is het gedeelte van de Bisonbaai aan de Waal-kant een populaire plek bij  nudisten. Op volgend kaartje nogmaals de route:

Klik voor een grotere afbeelding
Fietsen
Enkele dagen later gingen we op pad voor een fietsroute in het gebied.
We hadden op internet een route ontdekt die ons wel leuk leek. En we hadden gelijk, het was een meer dan prachtige route. De 35 km lange “Ooijroute” die gratis te downloaden is op internet, kan helemaal gevolgd worden via Knooppunten. Lekker makkelijk dus. In de folder staan een kaartje, route-informatie maar ook bezienswaardigheden tijdens de route vermeld. 
Er zijn diverse plekken waar je de route kunt beginnen bv bij het cafe restaurant Oortjeshekken. Maar daar kan het in de weekenden behoorlijk druk zijn en kan parkeren een probleem worden.
Wij kozen er daarom voor om de auto neer te zetten in het plaatsje Ooij om van daaruit naar knooppunt 49 te fietsen. In Ooij waren de terrasjes al open zodat we voor we aan de fietstocht begonnen koffie konden drinken.

Terras in Ooij
Fietsen langs knooppunten

Knooppunt 49 hadden we daarna al snel gevonden en met onze fototoestellen onder handbereik begonnen we aan de “echte” route. Een route die, daar kwamen we al snel achter, bijzonder mooi is. Het weer werkte deze dag ook mee; de zon, blauwe luchten, prachtige wolkenpartijen en een prima temperatuur. We hebben genoten van de uitzichten over de Waal, de vele waterpartijen met overal vogels, prachtig begroeide bermen met vele insecten en vlinders, de ooibossen, konikpaarden en galloway-runderen die vrij rondlopen, kleine dorpjes, kerkjes en verrassende horecaplekken zoals de
We zijn onder de indruk gekomen van het gebied en zijn zeker van plan er  vaker naar toe te gaan. Want ongetwijfeld zullen er in het najaar vele trekvogels te zien zijn en zal het winterlandschap met sneeuw en ijs ook erg verrassend zijn. Daarnaast zijn er ook nog eens goede wandel- en fietsmogelijkheden, wat wil een mens nog meer :-) 

Fietsen op de Ooijse Bandijk
Zicht op Nijmegen
Fietsers langs de Dijkgraaf van Wijckweg
De 35 km lange Ooijroute is  *hier *  te downloaden.
Wij hebben de auto geparkeerd op het parkeerterrein aan de Koningin Julianalaan in  6576 AR Ooij.
Alhoewel in de folder een duidelijk kaartje alsmede de knooppunten staan hierbij toch nog even de knooppunten:
49-48-16-
63-64-66-
65-93-94-
72-71-95-49

En of we foto’s gemaakt hebben?  Zeker weten. Eerlijk gezegd kwamen we tijd te kort.
Hieronder een foto-impressie van deze fietstocht.

Klik op de foto's voor grotere afbeeldingen


Prachtige bermen langs de Langstraat

Uitkijkpunt aan de Langstraat

Ooibossen Millingerwaard

Wandel- en fietspad in de Millingerwaard


Kerkje van Persingen

In het kerkje van Persingen


Zicht vanaf de Ooijse Bandijk op Nijmegen
Hollandsch - Duitsch gemaal aan de rand van Nijmegen
Millingen aan de Rijn
Voet- en fietsveer in Millingen aan de Rijn
Langs de weg staat een aardbeienautomaat
Fietspad langs de Waal
Monumentale boerderij Plezenburg net buiten het plaatsje Leuth

Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek