Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
donderdag 1 augustus 2013

Wandeling Twekkelo - Het Stroot - Kristalbad

Wandeling Twekkelo - Kristalbad
Struinen door weilanden, over bospaadjes en
langs het bijzondere KristalbadStart- en eindpunt: Station Enschede Kennispark (Drienerlo, bij het FC Twente Stadion).
Adres: Colosseum 65, 7521 PP Enschede
Horeca: Bij stationstunnel: The Lunchbox open: ma t/m vrij van 9:00 - 16:00 uur
In het Schaatscafé van de IJsbaan Twente (ligt nabij de start, je komt er voorlangs), Colosseum 90, 7521 PT Enschede. Open in het winterseizoen vanaf 9.30 uur.
Halverwege de wandeling is Theetuin Op ’t Oorbeck, open op zondag (voorjaar tot najaar). 
Na 8,5 km Rustpunt Het Plukreef, open voorjaar tot najaar op woensdag t/m zaterdag. Op zondag zelfbediening. 
Afstand: rondwandeling van 15 kilometer
Routebeschrijving en GPS:  zijn  * hier *  te downloaden (met update van Juni 2019)
Kaart: aan het eind van dit bericht
Update: Juni 2019

Wandeling vanaf het station Enschede Drienerlo.

Het NS-station Enschede Kennispark (tot 13 december genaamd station Drienerlo) is, gelegen tussen Hengelo en Enschede, is een bijzondere plek om een wandeling te beginnen. Dit station ligt pal naast het voetbalstadion De Grolsch Veste van FC Twente. Je loopt langs het stadion in de richting van Go Planet, een uitgaans- en sportboulevard. Aan het eind van de passage zie je aan de rechterkant een hoge toren. Via ronde kijkgaten kun je een blik naar binnen werpen. Het is de enige indoor duiklocatie in Nederland en heeft een waterbassin van 10 meter diep.


Als je dan al vrij snel de gebouwen achter je hebt gelaten, steek je het Twentekanaal over en beland je in een andere wereld: Twekkelo, een groene buffer tussen de steden Hengelo en Enschede enerzijds en het Twentekanaal en de snelweg A35 anderzijds.
Een parel van een cultuurlandschap waar nog landbouw en veeteelt plaatsvindt. Je wandelt er langs essen en boerenerven, volgt paadjes langs heldere beekjes en struint door weilanden.

De paden, ooit aangelegd door vrijwilligers uit Twekkelo zelf, gaan vaak over particuliere
gronden. Opvallend zijn de lage groene huisjes. Het zijn zogenaamde zouthuisjes (hierover in de wandelgids meer).
Je maakt al wandelend kennis met landgoed Het Stroot, een negentiende-eeuwse
fabrikantenbuitenplaats en erfenis van het rijke textielverleden van Enschede.


Koetshuis Het Stroot
Via bospaadjes kom je weer tussen de weilanden. Af en toe kom je een heel smal hekje tegen waar je je tussendoor moet wringen of een ietwat gammel bruggetje waar je overheen moet. Het mag de pret niet drukken!
Je komt nu ook langs een oude, geteerde houten zoutboortoren, de voorloper van de zouthuisjes.

Bij het Twentekanaal aangekomen, loop je in de richting van Hengelo en passeer je één van de drie schutsluizen in het Twentekanaal. Het sluizencomplex De Waarbeek, waar deze schutsluis deel van uitmaakt, is een rijksmonument.

Het laatste stuk van deze rondwandeling gaat langs Kristalbad. Dit gebied is enkele jaren geleden door Waterschap Regge en Dinkel ingericht voor wateropvang en –zuivering. Ondertussen is het een interessant natuurgebied geworden want er zijn al vele soorten watervogels gespot.
Bijzonder is de ‘fietssnelweg' waar je op dit gedeelte van de route even naast loopt. Het is de F35, een snelle fietsverbinding tussen Enschede en - uiteindelijk - Nijverdal.
Inmiddels heb je ook al het voetbalstadion zien opdoemen met daarnaast NS-station Drienerlo, het eindpunt van deze wandeling. 
 ~~~~~~~~

Oude houten zoutboortoren
Zoutwinning
Al vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt er zout gewonnen in de bodem van Twekkelo. De zouthuisjes, die her en der te zien zijn, huisvesten de pompinstallaties die er voor zorgen dat het zout kan worden gewonnen. Waren deze installaties vroeger behoorlijk groot en stonden er grote zwart geteerde houten boortorens omheen, tegenwoordig kan men het boren af met kleinere mobiele pompinstallaties. Van de oude boortorens zijn er nog enkele over. Ze behoren tot het industrieel erfgoed.


Kristalbad
Kristalbad
Ooit was Kristalbad de naam van een openluchtzwembad, gelegen bij een camping met dezelfde
naam in het gebied tussen Hengelo en Enschede. Ondertussen is het zwembad er niet meer en staat de camping beter bekend onder de naam ‘De Zwaaikom’. Het gebied dat de naam Kristalbad draagt, is er nog wel en heeft sinds 2010 een forse verandering ondergaan. In dat jaar heeft Waterschap Regge en Dinkel een begin gemaakt om van Kristalbad een waterberging en –zuivering te maken. Er zijn grote waterbassins aangelegd om het water op te vangen. Door middel van schuiven kunnen deze compartimenten worden gevuld, leeglopen en droogvallen. Een soort eb en vloed. Licht, lucht en plantengroei beïnvloeden op deze manier de zuiverende werking van de waterbodem.
Ondertussen is dit bijzondere gebied ook ontdekt door de dieren en leven er onder andere allerlei soorten watervogels. Via een uitkijktoren of met behulp van de webcam kun je een poging wagen om één van de 140 verschillende soorten watervogels te spotten

Route, Tekst en Fotografie (c) Truus Wijnen 
Update oktober 2018 + Juni 2019

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of openingstijden voor kunnen komen.


Kaart wandelroute Twekkelo (september 2018)


 - - - - - - - - - - - - - -

Deze route is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Twaalf Twentse Tochten".
De gids is april 2014 op de markt gekomen en is te koop in de boekhandels, bij VVV''s, Uitgever GO  maar kan ook online besteld worden bij Bol.com .


~~~~~~~~~~~~Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek