Dwalen door Diever.
“De Essenwandeling is in deze tijd van het jaar misschien niet zo’n succes”, zegt de mevrouw achter de balie. “De maïs staat nog volop op de akkers en dan is het uitzicht, op z’n zachtst gezegd, wat minder.”
In het informatiecentrum in Diever oriënteer ik me op de beschikbare wandelroutes. Reisgenoten tijdens een wandelvakantie in Zwitserland verzekerden me dat het er heerlijk wandelen is. Een afspraak is zo gemaakt en daar sta ik dan met mijn wandelschoenen aan en m’n rugzak op in het Drentse esdorp Diever.
Diever ligt in het zuidwesten van Drenthe en het grenst aan het nationaal park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. De ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden werd in 2000 aangewezen als Nationaal Park.
Het moet dus mooi wandelen en fietsen zijn in deze omgeving. Diever is een gezellig dorp met een mooie brink; op meerdere plaatsen staan rustieke oude huizen. Het dorp is onverbrekelijk verbonden met Shakespeare. Al meer dan 60 jaar namelijk speelt de plaatselijke toneelvereniging stukken van Shakespeare in het bosrijke openluchttheater. Leuke winkeltjes en gezellige horecagelegenheden met uitnodigende terrasjes maken het plaatje compleet: het is goed toeven in Diever.
Toeristisch Informatiecentrum Diever |
De bewegwijzerde routes beginnen voor het Informatiecentrum |
De wandelaar passeert diverse interessante plekken en een ontmoeting met een of meer reeën is niet uitgesloten.
En als dan ook de wandelgenoten aangekomen zijn, gaan we op pad.
Het Tolhuis |
Aan de rand van Diever |
Essen en akkers rond Diever |
volg de gele pijltjes |
We passeren de glooiende akkers van de Noordes waar boven het mais de toren van de kerk uitsteekt. Diever heeft een beschermd dorpssilhouet maar door de mais - de mevrouw had gelijk - zien we daar niet veel van. Al vrij snel lopen we het natuurgebied Berkenheuvel in.
Let goed op dat je dan de gele pijltjes volgt en niet de gekleurde paaltjes.
En dan het bos van natuurgebied Berkenheuvel in |
van Daalen is ook bekend geworden als bestrijder van de stuifzanden, die waren ontstaan door te intensieve begrazing. Deze stuifzanden bedreigden hele dorpen en landerijen.
Door onder meer wallen aan te leggen, berken te planten en dennen te zaaien werd het zand bestreden.
In 1925 was het landgoed 35 jaar in het bezit van van Daalen. Ter ere daarvan werd een monument geplaatst met o.a. daarop de tekst: ’Daar rijz uit stuivend zand en ledige aard een lachend paradijs’.
De bomen worden bekeken |
t Is nog wat frisjes deze ochtend. |
Het bos van Berkenheuvel staat bekend om zijn kraaiheide.
Nergens in Nederland ligt op de bosbodem zo’n uitgestrekt tapijt van deze heide als hier. De kraaihei of kraaiheide is een groenblijvende struik die zijn naam te danken heeft aan het feit dat de vruchten door kraaien gegeten worden en zo ook voor de verspreiding van de zaden zorg dragen.
De vruchten zijn eetbaar, maar niet erg smakelijk.
Kraaiheide (Empetrum nigrum) |
Bospoel |
In de bossen ligt het Onderduikershol "De Wigwam". Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen verzetsmannen en onderduikers zich hier in deze - toendertijd - onopvallende zandheuvel. De knokploeg groef de heuvel uit en bouwde van dennenstammen een hol. De zandheuvel werd vervolgens hersteld in de oude vorm. De schuilplaats bood ruimte aan soms wel 20 onderduikers. Eén van de verzetsmannen, Fokke Hessels, was een verwoed lezer van Indianenverhalen. Daarom kreeg het onderduikerscomplex de naam 'de Wigwam'.
In november 1944 ontdekte een Duits soldatencommando de schuilplaats. Met dramatische gevolgen. Een gedenkplaat bij het Onderduikershol herinnert aan de geschiedenis en de omgekomenen van ‘De Wigwam’.
Bij het onderduikershol. |
In het onderduikershol. |
Als je rechtdoor loopt dan kom je uit bij het mooie en uitstrekte Wapserveld. Je hebt er een prachtig uitzicht over het gebied met o.a. de Meeuwenplas.
En er staat een bankje. De wandelroute wordt er wel zo'n 2 km langer door.
ANWB Paddenstoel 23273 |
Even van de route af om bij het Wapserveld te kijken. |
En er staat een bankje..... |
Wapserveld. |
We treffen het dat we de hele wandeling nog geen regen hebben gehad. We hebben zelfs af en toe de zon gezien. En dan is het schitterend met de beginnende herfstkleuren.
Maar of we het droog houden betwijfelen we. Het wordt steeds donkerder in het bos. En andere wandelaars zien we ook niet meer.
Maar even de pas er in.
Weer bij de rand van het dorp aangekomen nemen we toch nog even de afslag richting het openluchttheater.
Het is tientallen jaren geleden dat ik er geweest ben om er te kijken naar één van de Shakespeare-uitvoeringen van de plaatselijke toneelvereniging. Het dorp is er beroemd om geworden. Het was de huisarts Broekema die in de vorige eeuw de toneelclub oprichtte om zo het dorp wat cultuur bij te brengen. Op 31 augustus 1946 werd toen in het bos ’een Midzomernachtsdroom’ van Shakespeare uitgevoerd. De koplamp van de motorfiets van de dokter diende als spotlight.
Shakespeare spelen is nu een jaarlijkse traditie in Diever.
Het is leuk om er even terug te zijn. Niet dat ik er nog wat van herken. Of het moet de tribune zijn.
Het is groot en professioneler geworden.
Het Shakespearehuis |
Entree openluchttheater |
Aan de straatjes rondom het centrum staan mooie huisjes. |
De eerste druppels vallen al maar bovenal hebben we zin in een lekkere kop koffie met misschien daarbij wel iets heel lekkers.
Het dorp in dus.
Bij een groentezaak blijven we verrast staan. Wat is hier het fruit mooi uitgestald. Een lust om naar te kijken. En wat een bijzondere soorten worden hier verkocht; Cherimoya, Tamarillo, Pitahaya, Mangistan, Kiwano's je kunt het zo vreemd niet bedenken. En wat te denken van Truffel- Roseval- en Ratte-aardappelen.
exotisch fruit |
Achterzijde Sint-Pancratiuskerk Diever |
Overal in Diever zijn leuke winkeltjes |
Het Schultenhuis waar nu hetArcheologisch Centrum West-Drenthe in zit. |
We zien ook nog andere plekken die onze aandacht trekken; leuke winkeltjes maar ook ook het in de dorpskern gelegen Sint Pancratiuskerk en het archeologischmuseum in het Schultenhuis. Het ontbreekt ons de tijd om er te gaan kijken.
Dat doen we dan maar een andere keer, als het mais er af is want dan kunnen we ook de Essenwandeling doen.
Info
Het adres van het Informatiecentrum is Bosweg 2a 7981 LE Diever.
De gele route start voor het gebouw en wordt door gele pijltjes aangegeven. De route is 8 km. Een kijkje bij het Wapserveld maakt de route 2 km langer.
In het informatiecentrum zijn ook diverse andere routes te koop.
Fietsroute:
Fietsers komen ook aan hun trekken in Diever en omgeving.
Mooi schijnt de 36 km lange fietsroute : Wapse - Zorgvlied - Wapse
te zijn.
Start bij routepunt 80 als u wilt vertrekken vanuit Diever.
Informatie over de voorstellingen in het openluchttheater Diever alsmede de speeldata voor het seizoen 2014 kan men vinden op de website van het Shakespeare theater Diever.