Start- en eindpunt: Informatiebord van het Wandelnetwerk Twente
Adres: parkeerplaats aan het Eendrachtsplein, 8355 DL Giethoorn
en ook parkeerplaats van hotel restaurant de Dames van de Jonge , Beulakerweg 30, 8355 AH Giethoorn.
Horeca: Op meerdere plekken in Giethoorn
Routebeschrijving en kaartje: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: variërend van 3 tot 15,4 km
Kaarten: zie aan het eind van dit bericht
Voor mij is de winter een ideale periode om naar Giethoorn te gaan.
Het waterdorp in de kop van Overijssel is dan even ontdaan van de zomerse drukte en ligt er sereen en rustig bij. Het enige geluid wat je hoort is het gegak van overvliegende ganzen. Het ultieme moment om het dorp eens goed te “bewandelen” en te bekijken.
Als uitgangspunt voor de wandeling heb ik de parkeerplaats aan het Eendrachtsplein in Giethoorn gekozen. Hier staat een informatiebord van het wandelnetwerk in de Kop van Overijssel met daarop diverse bewegwijzerde routes.
Je kunt er kiezen uit 4 routes variërend van 4 tot 15 km die of richting Dwarsgracht of het dorp Giethoorn gaan. Ik kies voor het laatste en even later loop ik samen met wandelgenoot op de Ds T.O. Hylkemaweg richting de zo beroemde hoge houten bruggetjes van het Venetië van Noorden.
Landbouw en later ook turfwinning waren ooit de belangrijkste bronnen van bestaan van de vroegere bewoners van het dorp. De grachten, die gegraven waren als afwateringskanalen voor de ontginning, konden ook prima dienstdoen als transportkanaal.
Stormvloeden waren er de oorzaak van dat er meren ontstonden maar ook dat er diverse gras- en hooilanden afgezonderd kwamen te liggen en alleen nog maar per boot bereikbaar waren.
Voor het vervoeren van vee en het opgestapelde hooi naar boerderijen die veelal gelegen waren op een door water omringd perceel –zgn” huuspollen” - aan de grachten, was het nodig hoge bruggen te hebben. Om het erf van de boerderij te bereiken moest dan nog wel het voetpad worden gepasseerd. Maar ook dat was geen probleem voor de “Gietersen” omdat de lage vonders – zoals deze planken bruggetjes worden genoemd, in een oogwenk te demonteren waren. Het varen met de punters en de platbodems zit de mensen uit Giethoorn in het bloed.
Dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de vraag of er überhaupt op zondagen iets open is in Giethoorn blijkt al snel als we aan het begin van de Hylkemaweg langs rondvaartboten lopen. Een vriendelijke meneer verteld dat er altijd gevaren wordt en dat er in de boten verwarming is. Bijzonder zijn de natuurtochten die er gemaakt kunnen worden.
We horen het enthousiast aan en komen bijna in de verleiding om mee te gaan. Maar toch kiezen we er voor "aan de wandel" te gaan. Nou ja, vooruit, eerst dan wel even genieten van de koffie want ook diverse horecagelegenheden zijn gewoon open op winterse zondagen.
Het oude gemeentehuis van Giethoorn is tegenwoordig een trouwlocatie. |
Boerderijmuseum 't Olde Maat Uus waar we langs lopen, net voordat we bij het Binnenpad zijn, heeft in de wintermaanden aangepaste openingstijden en is juist dan alleen op zondagmiddag open.
En nee, de palingverkoper staat er niet meer. Want wie kent 'm niet de man die al vroeg in het jaar de paling aan de man bracht met de woorden "Paling van Ome Jan" bij de tegenover de museumboerderij gelegen kerk "De Vermaning".
Iets verderop staat, sinds 2008, het bronzen beeld van Albert Mol die als acteur een belangrijk aandeel had in de film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra. Een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis. De film bracht Giethoorn op een wel heel bijzondere manier onder de aandacht.
Bezorgde passanten hebben het beeld een das en een paraplu gegeven. |
Na het bezoek aan het zuidelijk gedeelte van Giethoorn (ter hoogte van het Binnenpad) hebben
we - het advies van Rhoda ter harte nemend - ook het noordelijker deel bezocht ( ter hoogte van het Noorderpad). Dit gedeelte is wat minder bekend maar is ook zeer zeker de moeite van een bezoek waard.
Ook is hier één van de startpunten van het wandelnetwerk.
Het route- informatiebord staat op de parkeerplaats van hotel restaurant de Dames van de Jonge aan de Beulakerweg 30, 8355 AH Giethoorn.
Er zijn routes van 11 en 3 km.
De wandeling door het natuurgebied bij het in de buurt liggende Wanneperveen die we voor de middag hadden gepland hebben we maar doorgeschoven naar een volgende keer; door de enthousiaste ontmoetingen deze dag zijn we daar niet aan toegekomen.
Het is meteen een reden om snel weer een keer naar Giethoorn te gaan. Want die natuurtocht met de rondvaartboot willen we ook wel eens beleven.
Kameelrugboerderij Noordergracht |
Noordergracht |
Oud boerderijtje aan de Noordergracht. |
En steeds weer het geluid van overvliegende ganzen |
Giethoorn is erg in trek bij Chinezen. De horeca speelt daar op in. |
Tips:
- Er zijn diverse fietsroutes rondom Giethoorn die ook in de winter zeer de moeite waard zijn om voor in het zadel te komen. Bv deze 33 km lange route die begint bij het Toeristisch Overstap Punt aan het Eendrachtsplein. De route doet Zuideinde, Noordeinde en de Middenbuurt bij Giethoorn aan.
- Museumboerderij ’t Olde Maat Uus is ook in de winter geopend. Te bezoeken op zondagen van 12.00 tot 17.00 uur.
- En wie denkt dat rondvaarten alleen een zomerse aangelegenheid is heeft het mis; restaurant de Rietstulp aan de Ds T.O. Hylkemaweg heeft rondvaartboten die verwarmd zijn en ook in de winter varen (muv Januari). Bijzonder is de Natuurtocht die gemaakt kan worden.
Kaarten:
Wandelroutes vanaf het Eendrachtsplein:
Geel: 4,5 km Paars: 5,9 km Oranje: 10,5 km Groen 15,4 km
Wandelroutes vanaf het Eendrachtsplein |
Rood 3,0 km Blauw 11,4 km
Wandelroutes van Hotel Restaurant De Dames van de Jonge |
IJs & Schaatsen
Heel bijzonder is het om Giethoorn te bezoeken als er ijs ligt. Het is dan volop genieten van oerhollandse ijs- en schaatstaferelen.