Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 9 december 2013

Wandelen in Winters GiethoornWandelen in winters Giethoorn.

Start- en eindpunt:  Informatiebord van het Wandelnetwerk Twente
Adres: parkeerplaats aan het Eendrachtsplein, 8355 DL Giethoorn
en ook parkeerplaats van hotel restaurant de Dames van de Jonge , Beulakerweg 30, 8355 AH Giethoorn.
Horeca: Op meerdere plekken in Giethoorn
Routebeschrijving en kaartje: routes volgen via gekleurde paaltjes van het Wandelnetwerk
Lengte van de routes: variërend van 3 tot 15,4 km
Kaarten: zie aan het eind van dit bericht

Fietsen: zie ook de informatie aan het eind van het bericht.

~~~~~~~~~~~

Voor mij is de winter een ideale periode om naar Giethoorn te gaan.
Het waterdorp  in de kop van Overijssel is dan even ontdaan van de zomerse drukte en ligt er sereen en rustig bij. Het enige geluid wat je hoort is het gegak van overvliegende ganzen. Het ultieme moment om het dorp eens goed te “bewandelen” en te bekijken.


Klik voor grotere foto's.Als uitgangspunt voor de wandeling heb ik de parkeerplaats aan het Eendrachtsplein in Giethoorn gekozen. Hier staat een informatiebord van het wandelnetwerk in de Kop van Overijssel met daarop diverse bewegwijzerde routes.
Je kunt er kiezen uit 4 routes variërend van 4 tot 15 km die of richting Dwarsgracht of het dorp Giethoorn gaan. Ik kies voor het laatste en even later loop ik samen met wandelgenoot op de Ds T.O. Hylkemaweg richting de zo beroemde hoge houten bruggetjes van het Venetië van Noorden.

 --- - ---- -----
Dat deze voor Giethoorn zo karakteristieke bruggen zo hoog zijn heeft alles te maken met het feit dat er vaartuigen beladen  met opgestapeld hooi of met vee onderdoor moesten..
Landbouw en later ook turfwinning waren ooit de belangrijkste bronnen van bestaan van de vroegere bewoners van het dorp. De grachten, die gegraven waren als afwateringskanalen voor de ontginning, konden ook prima dienstdoen als transportkanaal.
Stormvloeden waren er de oorzaak van dat er meren ontstonden maar ook dat er diverse gras- en hooilanden afgezonderd kwamen te liggen en alleen nog maar per boot bereikbaar waren.
Voor het vervoeren van vee en het opgestapelde  hooi naar boerderijen die veelal gelegen waren op een door water omringd perceel –zgn” huuspollen” - aan de grachten,  was het nodig hoge bruggen te hebben.  Om het erf van de boerderij te bereiken moest dan nog wel het voetpad worden gepasseerd. Maar ook dat was geen probleem voor de “Gietersen”  omdat de lage vonders – zoals deze planken bruggetjes worden genoemd,  in een oogwenk te demonteren waren. Het varen met de punters en de platbodems zit de mensen uit Giethoorn in het bloed.

----  ---- -----

Dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de vraag of er überhaupt op zondagen iets open is in Giethoorn blijkt al snel als we aan het begin van de Hylkemaweg langs rondvaartboten lopen. Een vriendelijke meneer verteld dat er altijd gevaren wordt en dat er in de boten verwarming is. Bijzonder zijn de natuurtochten die er gemaakt kunnen worden.
We horen het enthousiast aan en komen bijna in de verleiding om mee te gaan. Maar toch kiezen we er voor "aan de wandel" te gaan.   Nou ja, vooruit, eerst dan wel even genieten van de koffie want ook diverse horecagelegenheden zijn gewoon open op winterse zondagen.
Het oude gemeentehuis van Giethoorn is tegenwoordig een trouwlocatie.

Boerderijmuseum 't Olde Maat Uus waar we langs lopen, net voordat we bij het Binnenpad zijn, heeft in de wintermaanden aangepaste openingstijden en is juist dan alleen op zondagmiddag open.En nee, de palingverkoper staat er niet meer. Want wie kent 'm niet de man die al vroeg in het jaar de paling aan de man bracht  met de woorden "Paling van Ome Jan" bij de tegenover de museumboerderij gelegen kerk "De Vermaning".
Iets verderop staat, sinds 2008, het bronzen beeld van  Albert Mol die als acteur een belangrijk aandeel had in de film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra. Een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis. De film bracht Giethoorn op een wel heel bijzondere manier onder de aandacht.

Bezorgde passanten hebben het beeld een das en een paraplu gegeven. Ondertussen hebben we het besluit genomen een combinatie van 2 routes te maken om zo het hele dorp door te lopen. 
En al kijkend en fotograferend wandelen we vervolgens langs en over bruggetjes. 
Natuurlijk gaan we kijken bij Museum de Oude Aarde en de ernaast gelegen Pottenbakkerij Rhoda. Zolang ik me kan herinneren zijn die al gevestigd in Giethoorn.
Spectaculair was het om te zien hoe voor het museum grote ronde stenen werden gekraakt met één of andere grote tang. Als je geluk had zat er binnen in de bol het prachtigste kristal. Als we naar binnen gaan zien we dat je nog steeds kristalbollen kunt kraken.
De pottenbakkerij is al jaren bekend om z'n prachtige keramiek met z'n Gieters blauwe kleur. Het wordt allemaal gemaakt in de pottenbakkerij achter de winkel waar het ook mogelijk is mee te kijken bij het maken van de producten.
Wij komen er aan de praat met Rhoda die super-enthousiast verteld over Giethoorn, wandelen, het ijs en de vele mogelijkheden in de winterperiode.
We hebben ondertussen door dat we tijd te kort komen voor alles. Maar de suggestie van Rhoda om echt ook even te gaan kijken in het noordelijk gelegen deel van Giethoorn nemen we ter harte.
 

Voor fietsers is het ideaal om juist in de winterperiode door Giethoorn te fietsen; weinig tegenliggers! Wel is het oppassen bij de bruggetjes, ze kunnen behoorlijk glad zijn.
Na het bezoek aan het zuidelijk gedeelte van Giethoorn (ter hoogte van het Binnenpad) hebben
we - het advies van Rhoda ter harte nemend -  ook het noordelijker deel bezocht ( ter hoogte van het Noorderpad). Dit gedeelte is wat minder bekend maar is ook zeer zeker de moeite van een bezoek waard.
Ook is hier één van de startpunten van het wandelnetwerk.
Het route- informatiebord staat op de parkeerplaats van hotel restaurant de Dames van de Jonge aan de Beulakerweg 30, 8355 AH Giethoorn.
Er zijn routes van 11 en 3 km. 

De wandeling door het natuurgebied bij het in de buurt liggende Wanneperveen die we voor de middag hadden gepland hebben we maar doorgeschoven naar een volgende keer; door de enthousiaste ontmoetingen deze dag zijn we daar niet aan toegekomen.
Het is meteen een reden om snel weer een keer naar Giethoorn te gaan. Want die natuurtocht met de rondvaartboot willen we ook wel eens beleven.


Kameelrugboerderij Noordergracht

Noordergracht


Oud boerderijtje aan de Noordergracht.

overvliegende ganzen
En steeds weer het geluid van overvliegende ganzen


Giethoorn is erg in trek bij Chinezen. De horeca speelt daar op in.

Tips:


- Er zijn diverse fietsroutes rondom Giethoorn die ook in de winter zeer de moeite waard zijn om voor in het zadel te komen. Bv deze 33 km lange route die begint bij het Toeristisch Overstap Punt aan het Eendrachtsplein. De route doet  Zuideinde, Noordeinde en de Middenbuurt bij Giethoorn aan.
- Museumboerderij  ’t Olde Maat Uus  is ook in de winter geopend. Te bezoeken op zondagen van 12.00 tot 17.00 uur.
- En wie denkt dat rondvaarten alleen een zomerse aangelegenheid is heeft het mis; restaurant de Rietstulp aan de Ds T.O. Hylkemaweg heeft rondvaartboten die verwarmd zijn en ook in de winter varen (muv Januari). Bijzonder is de Natuurtocht die gemaakt kan worden.

Kaarten:

Wandelroutes vanaf het Eendrachtsplein:
Geel: 4,5 km Paars: 5,9 km Oranje: 10,5 km Groen 15,4 km


Wandelroutes vanaf het Eendrachtsplein
Wandelroutes van Hotel restaurant De Dames van de Jonge:
Rood 3,0 km Blauw 11,4 km
Wandelroutes van Hotel Restaurant De Dames van de Jonge


IJs & Schaatsen
Heel bijzonder is het om Giethoorn te bezoeken als er ijs ligt. Het is dan volop genieten van oerhollandse ijs- en schaatstaferelen.


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek