Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------dinsdag 17 december 2013

Wandeling Hellendoorn Eelerberg
Start- en eindpunt:  Schapenmarkt  7447 CT  Hellendoorn
Horeca in centrum Hellendoorn en na 2 en 9 km.
Routebeschrijving en kaartje: zie aan het eind van dit bericht
Lengte van de wandeling is 17 km

Rondwandeling Hellendoorn - Eelerberg 17 km

Hellendoorn is een prachtig startpunt voor een wandeling op de grens van Salland en Twente.
Vanuit de mooie oude dorpskern loop je richting het bosgebied van de Hellendoornse Berg.
Echt diep het bos in lopen doe je niet. Na een korte kennismaking loop je vanaf “De Berg”  alweer de plaats Nijverdal in om daar langs onverharde wegen de kant van de rivier de Regge op te koersen.
Ze zijn de laatste jaren druk aan het werk geweest rondom de Regge met de bedoeling er weer een meanderende rivier van te maken. Dat het gelukt is zul je al wandelend zien. Maar ook zie je dat de natuur al heel snel beslag heeft gelegd op de oevers en omringende gronden.Bij Landgoed Schuilenburg
De Regge bij Schuilenburg

De Regge verlaat je via het bosgedeelte van landgoed Schuilenburg waar tevens een horecavoorziening is met dezelfde naam. Het is de moeite waard er een kijkje binnen te nemen.
Als je dan je wandeling vervolgt kom je door een opener gebied om in de buurt van de Eelerberg weer het bos in te schieten. Het is de aanloop naar de uiteindelijke 40 meter hoge berg die je via enkele klimmetjes gaat bedwingen.

Eelerberg bij Hellendoorn


Eelerberg bij Hellendoorn
Vijver met eiland Landgoed Eelerberg


Verrassend is in dit gedeelte van de route de bosvijver met het eilandje in het midden. Het is ooit aangelegd door de vroegere eigenaren van het landgoed die naast de ontginning van de ruige gronden ook oog hadden voor wat lieflijker projecten.
Iets verder ligt midden tussen de bossen het voormalige Volkssanatorium. Het is in 1902 gebouwd in een Zwitserse chaletstijl. Aan diverse gebouwen op het terrein is dat nog te zien.
Via het mooie smalle  “Katt’npad” dat dwars door het bos gaat loop je dan weer de richting van Hellendoorn op. Bij de es aangekomen kun je het dorp al zien liggen, maar er regelrecht naar toe lopen doe je niet. Want eerst word je nog weer het bos ingestuurd en dat is mooi want nu kom je nog wel door de mooie Hellendoornse Berg en loop je via een smal pad over een klein verscholen heideveldje.
Avonturenpark Hellendoorn
De wandeling wordt afgesloten met een bijzonder stuk langs het Avonturenpark dat vroeger De Elf Provinciën heette en waar menigeen nog prettige herinneringen aan heeft. Want dwalen in het doolhof en je ogen uitkijken in de sprookjestuin, dat was toch geweldig.
Als je er nu langs loopt zie en hoor je het verschil. De attracties heten nu Tornado en Tarantula Magica en er is een heus Slidepark. Het plezier van de kinderen blijft.
Na het Avonturenpark daal je af naar Hellendoorn om vervolgens weer bij het startpunt van deze route uit te komen.
~~~~~~~~~~~~

Waterpret op de Regge bij Hellendoorn

Langs de ReggeRegge
Er wordt druk gewerkt aan het herstellen van de rivier de Regge.  Geprobeerd wordt de rivier weer zoveel mogelijk in z’n oorspronkelijke staat terug te brengen.
Grote stukken van het herstelproject zijn al klaar. Er vormen zich prachtige natuurgebieden met eigen karakters en met een grote diversiteit aan flora en fauna.
Op verschillende plekken langs de rivier grazen nu ook runderen en paarden.
In het gedeelte in de omgeving van Hellendoorn zijn fiets- en wandelpaden aangelegd.
In dat deel wordt nu de laatste hand gelegd aan het herstelproject.

Bakkerijmuseum Hellendoorn

IJsfabriek
Wie kent niet de naam Caraco-ijs en dat reclamedeuntje:  "Mexicaantje, oranje hoed, Caraco ijs, geweldig goed! Caraco IJs, Caraco IJs, oehhh, geweldig lekker!"
Dat het ijs geproduceerd werd in Hellendoorn is minder bekend.
Het was aan het succes van de plaatselijke bakker Valk te danken dat de ijsfabriek er gekomen is.
Zijn zelfgemaakte  ijs – dat vanuit de bakkerszaak en later een ijssalon werd verkocht – was een groot succes bij zowel particulieren als horecaondernemers. Toen naast het ijs in bakken ook begonnen werd met het maken van ijs aan een stokje kwam ook de nationale vraag op gang. Het ijs dat toen nog de naam De Valk heette kreeg de merknaam Caraco.
Om aan de groeiende vraag te voldoen werd in 1974 een ijsfabriek gebouwd aan de Regge. In deze fabriek wordt nu nog steeds ijs gemaakt. Ondertussen is Unilever de nieuwe eigenaar van de fabriek en is de merknaam Caraco opgeheven. Het ijs wordt nu verkocht onder de merknamen Ola, Hertog en het Amerikaanse Ben & Jerry’s .
Met ruim 180 medewerkers is de fabriek een aanzienlijke werkgever in Hellendoorn.
Op de plek van de vroegere bakkerij  aan de Dorpsstraat in Hellendoorn  is nu het Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum.


KrönnenzommerGebouwen in Zwitserse stijl sanatorium HellendoornVolkssanatorium
Het vroegere Volkssanatorium was ooit een dorp op zich. Het zorgde zelf voor z’n elektriciteit, had een wasserij, slager, bakker en smederij.  En moestuinen zorgden voor groente en fruit. Het gebouwencomplex werd rond 1900 naar Zwitsers voorbeeld in chaletstijl gebouwd.  Tuberculose was in die tijd een levensbedreigende volksziekte.  Om er van te genezen moest je lange tijd kuren. Omdat dit voor velen niet te betalen was werd besloten tot het bouwen van een Volkssanatorium. Hier konden dan de wat minder draagkrachtige  “borstlijders” terecht.  De arts J.J. Homoet was één van de voorvechters van een volkssanatorium.  Dat het sanatorium in Hellendoorn werd gebouwd was niet vreemd. Men ging er van uit dat de boslucht de mensen goed zou doen. Eén en ander gecombineerd met veel rust en gezond voedsel. Rijkssubsidie kreeg men niet en kosten werden gedekt door financiële steun van particulieren en door zelf te voorzien in allerlei levensbehoeften.
Met het afnemen van de tbc-gevallen en de veranderende behandelwijzen heeft het sanatorium z’n functie verloren. Momenteel is het complex, dat nu de naam Krönnenzommer draagt,  een verpleeghuis.  De naam ‘Krönnenzommer’ is ontleend aan een gedicht van de in Hellendoorn geboren streektaaldichteres  Johanna F. van Buren en duidt op de nadagen van de zomer,  wanneer de kraanvogels (‘krönnen’) zich opmaken om te vertrekken naar warmere streken. De routebeschrijving - met kaartje - is  * hier *  te downloaden.
Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
December 2013

1 opmerking:

 1. Goedemiddag Truus, we hebben de route rond de Eelerberg in 2 etappes gewandeld (3feb18 en een week eerder). Erg mooie route hoor!
  Ons viel op dat er op 2 punten mogelijk een vergissing in de beschrijving staat.
  Bij de start staat: loop links de dorpsstraat in (met de rug naar de supermarkt), dat zou rechts moeten zijn volgens ons
  Tweede punt is tussen 3 en 4: "na 60 meter op 4 sprong met rechts een bankje,....
  Wij hebben geen waterpad gezien.
  WE hebben het opgelost met Google Maps dus zijn wel goed weer aangekomen.
  Het blijft een mooi gebied om te wandelen, en bedankt voor het uitzetten van de route.
  met vriendelijke groet,
  TD

  BeantwoordenVerwijderen