Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




dinsdag 17 december 2013

Wandeling Hellendoorn Eelerberg






Vernieuwde versie. Met update van Jan 2021.
Start- en eindpunt:  ter hoogte van Albert Heijn, Dorpsstraat 48B, Hellendoorn
Afstand: rondwandeling van 18 km
Horeca: bij start: Lunchroom Banketbakkerij Lorkeers, na 500 m Fletcher Hotel ad Johanna van Burenstraat, na 13 km chocolaterie/tearoom Twente Decadente bij Krönnenzommer
Routebeschrijving: kun je * hier * downloaden 
Gpx: kun je * hier * downloaden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: Aan eind van dit bericht.

Rondwandeling Hellendoorn - Eelerberg 18 km

Hellendoorn is een prachtig startpunt voor een wandeling op de grens van Twente en Salland. Vanuit de mooie oude dorpskern ben je binnen enkele wandelminuten midden in de bossen van de Hellendoornse Berg. Een gebied dat onderdeel uitmaakt van de Sallandse Heuvelrug. Verscholen in de bossen met loofhout en dennen tref je enkele verscholen heideveldjes aan met jeneverbesstruiken. De soms grillige vormen geven het bos een sprookjesachtige en bij mistig weer zelfs een mystieke aanblik. Eenmaal de berg afgewandeld zet je koers naar de lagere gronden rondom de rivier De Regge.

Bij Landgoed Schuilenburg
De Regge bij Schuilenburg
Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar zo'n 50 jaar geleden stond de de Regge in de omgeving van Hellendoorn en Nijverdal niet zo goed bekend. Dat had alles te maken met het feit dat in die tijd het afvalwater van een textielfabriek vrijuit werd geloosd op de rivier en dat de nodige stank met zich meebracht. Gelukkig is e.e.a. gestopt en heeft de Regge de laatste jaren een metamorfose ondergaan. De rivier is heringericht, de natuur kan haar gang weer gaan en de rivier is nu al meanderend aanwezig in het landschap omgeven door prachtige natuurgebieden met een grote diversiteit aan flora en fauna. Op verschillende plekken grazen runderen en paarden en er zijn wandel- en fietspaden aangelegd. De Regge is van een stinkrivier een rivier geworden waar de omwonenden trots op zijn en waar men graag vertoeft.

Eelerberg bij Hellendoorn
Eelerberg bij Hellendoorn
Vijver met eiland Landgoed Eelerberg
Een heel ander gebied is de Eelerberg. Het bosgebied dat onderdeel uitmaakt van de Hellendoornse Berg was tijdens WOII van strategische waarde. Vooral rondom de Eelerberg, een 40m hoge heuvel met een goed uitzicht. Daarom kwam daar een lanceerplaats voor V2-raketten.
De gezonde lucht van de bossen en de ligging tegen de helling uit de wind maakte dat eerder al (1902) op een prachtige locatie omgeven door natuur een Volkssanatorium werd gevestigd. Het sanatorium dat de naam Krönnenzommer kreeg was er speciaal voor de financieel wat minder draagkrachtige 'TBC-lijders'. Tegenwoordig is het een verpleeghuis en zijn er op het grote terrein diverse organisaties actief. Bijzonder is ook chocoladewerkplaats die er gevestigd is en waar je kunt zien hoe bonbons gemaakt worden. Er is ook een koffie- en theeschenkerij bij en je mag er bonbons proeven! Voor de chocoladeliefhebbers, je komt er op deze wandeling langs.

Avonturenpark Hellendoorn
De wandeling wordt afgesloten met een bijzonder stuk langs het Avonturenpark dat vroeger De Elf Provinciën heette en waar menigeen nog prettige herinneringen aan heeft. Want dwalen in het doolhof en je ogen uitkijken in de sprookjestuin, dat was toch geweldig.
Als je er nu langs loopt zie en hoor je het verschil. De attracties heten nu Tornado en Tarantula Magica en er is een heus Slidepark. Het plezier van de kinderen blijft.
Na het Avonturenpark daal je af naar Hellendoorn om vervolgens weer bij het startpunt van deze route uit te komen.
~~~~~~~~~~~~

Waterpret op de Regge bij Hellendoorn
Langs de Regge
Bakkerijmuseum Hellendoorn

IJsfabriek
Wie kent niet de naam Caraco-ijs en dat reclamedeuntje:  "Mexicaantje, oranje hoed, Caraco ijs, geweldig goed! Caraco IJs, Caraco IJs, oehhh, geweldig lekker!"
Dat het ijs geproduceerd werd in Hellendoorn is minder bekend.
Het was aan het succes van de plaatselijke bakker Valk te danken dat de ijsfabriek er gekomen is.
Zijn zelfgemaakte  ijs – dat vanuit de bakkerszaak en later een ijssalon werd verkocht – was een groot succes bij zowel particulieren als horecaondernemers. Toen naast het ijs in bakken ook begonnen werd met het maken van ijs aan een stokje kwam ook de nationale vraag op gang. Het ijs dat toen nog de naam De Valk heette kreeg de merknaam Caraco.
Om aan de groeiende vraag te voldoen werd in 1974 een ijsfabriek gebouwd aan de Regge. In deze fabriek wordt nu nog steeds ijs gemaakt. Ondertussen is Unilever de nieuwe eigenaar van de fabriek en is de merknaam Caraco opgeheven. Het ijs wordt nu verkocht onder de merknamen Ola, Hertog en het Amerikaanse Ben & Jerry’s .
Met ruim 180 medewerkers is de fabriek een aanzienlijke werkgever in Hellendoorn.
Op de plek van de vroegere bakkerij  aan de Dorpsstraat in Hellendoorn  is nu het Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum.

Krönnenzommer
Gebouwen in Zwitserse stijl sanatorium Hellendoorn
Volkssanatorium
Het vroegere Volkssanatorium was ooit een dorp op zich. Het zorgde zelf voor z’n elektriciteit, had een wasserij, slager, bakker en smederij.  En moestuinen zorgden voor groente en fruit. Het gebouwencomplex werd rond 1900 naar Zwitsers voorbeeld in chaletstijl gebouwd.  Tuberculose was in die tijd een levensbedreigende volksziekte.  Om er van te genezen moest je lange tijd kuren. Omdat dit voor velen niet te betalen was werd besloten tot het bouwen van een Volkssanatorium. Hier konden dan de wat minder draagkrachtige  “borstlijders” terecht.  De arts J.J. Homoet was één van de voorvechters van een volkssanatorium.  Dat het sanatorium in Hellendoorn werd gebouwd was niet vreemd. Men ging er van uit dat de boslucht de mensen goed zou doen. Eén en ander gecombineerd met veel rust en gezond voedsel. Rijkssubsidie kreeg men niet en kosten werden gedekt door financiële steun van particulieren en door zelf te voorzien in allerlei levensbehoeften.
Met het afnemen van de tbc-gevallen en de veranderende behandelwijzen heeft het sanatorium z’n functie verloren. Momenteel is het complex, dat nu de naam Krönnenzommer draagt,  een verpleeghuis.  De naam ‘Krönnenzommer’ is ontleend aan een gedicht van de in Hellendoorn geboren streektaaldichteres  Johanna F. van Buren en duidt op de nadagen van de zomer,  wanneer de kraanvogels (‘krönnen’) zich opmaken om te vertrekken naar warmere streken.







Route, tekst en fotografie (c) Truus Wijnen
Update Jan '21

Deze wandeling is één van de routes uit mijn wandelgids "Wandelen op de Twentse Wallen" .
De gids is oktober 2018 op de markt gekomen en is te bestellen cq te koop bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatigboekhandels, VVV''s en kan ook veelal online besteld worden.




Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek