Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 23 december 2013

Wandeling over de Landgoederen Hof Espelo en het Lonnekermeer


Wandelaars Hof Espelo


Start- en eindpunt: Weerseloseweg 259 7522 PS Enschede
Parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo van Landschap Overijssel
Het is ook goed mogelijk vanaf het station Enschede Kennispark (vml Drienerlo) te route te starten. Zie het kaartje van de de aanlooproute naar routepunt 6 van de wandeling aan het eind van dit bericht. De afstand van het station naar de Universiteit is ruim 1 km.
Horeca: halverwege de lange route op het Universiteitsterrein. Het bezoekerscentrum aan de start is beperkt open. 
Lengte van de rondwandeling is 15 of 17 km
Routebeschrijving + GPX: kun je * hier * downloaden


Wandeling over de landgoederen Hof Espelo en Lonnekermeer.
Omgeving Enschede - Hengelo.

Op deze wandeling maak je kennis met enkele prachtige landgoederen die Twente rijk is.
Het landgoed Hof Espelo, het startpunt van deze wandeling, ligt op een steenworp afstand van de buitenwijken van Enschede en aan de andere kant grenst het aan de campus van Universiteit Twente. Op veel trajecten van deze route zul je geen mens tegenkomen. Je hebt meer kans om reeën te zien en vogels te horen.
Het bij de start gelegen bezoekerscentrum van Landschap Overijssel - beheerder van landgoed Hof Espelo – is gehuisvest in het oude koetshuis van het landgoed. Je kunt er terecht voor informatie over landschap en natuur. Het centrum is open op zondag.
Via oude lanen, langs akkers en weilanden, door bos en langs oude boerderijen doorkruis je vervolgens het landgoed. Bijzonder is het sterrenbos, een bos met paden die vanuit een middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden lopen en daarmee een ster vormen. Het fenomeen sterrenbos is afkomstig uit de barokke tuinarchitectuur en raakte in de achttiende eeuw in zwang. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat het overstekend wild vanuit het middel-punt op alle paden kon worden waargenomen. Het sterrenbos in Hof Espelo werd in het begin van deze eeuw aangelegd door landschapsarchitect Wattez.


Zandweg richting Lonnekermeer.
Midden in het Sterrenbos
Panelen met gedichten van Willem Wilmink
Het Lonnekermeer.
Als je in de buurt van Hengelo komt, loop je het volgende landgoed in: Lonnekermeer.
Langs de paden staan panelen met gedichten en verzen van de in Twente geboren Willem Wilmink.
Je kunt een kijkje nemen bij een vogelkijkscherm maar hebt ook tijdens de wandeling een mooi zicht op het Lonnekermeer zelf. Ondertussen loop je nog steeds op bospaadjes en langs akkers.
Bijna bij de bebouwde kom aangekomen, wandel je even over een stukje asfalt, maar daarna ga je al weer snel het zandpad op richting Enschede. Maar eerst ligt nog een uitstapje over de campus van de Universiteit in het verschiet. Het is een dorp op zich dat door veel groen wordt omringd. Je zult het al wandelend ontdekken.
Het laatste gedeelte van de wandeling loop je door het waterwingebied van Enschede. Bijzonder zijn de grote waterspaarbekkens die je aan weerszijden van het pad ziet. Samen met de omringende bossen, houtsingels en graslandjes vormen ze een waar eldorado voor planten en dieren. Het is dan nog maar een klein stukje wandelen en je bent weer terug bij het startpunt van deze route.
Op het landgoed Hof Espelo.

Hof Espelo
Hof Espelo is een prachtig cultuurhistorisch landgoed. De geschiedenis gaat terug tot in de elfde eeuw. Verschillende kleine boerderijen lagen als eilandjes tussen de percelen met bos, weides en akkers. Nu zijn er te midden van de fraaie bossen ook enkele historische gebouwen te vinden, waaronder een landhuis, een voormalig koetshuis en een boerenerf.
Landgoed Hof Espelo is één van de landgoederen rondom Enschede die herinneren aan het textielverleden van de stad. Rijke textielfabrikanten kochten landgoederen om er bijvoorbeeld hun zomerverblijf te vestigen.
Het landgoed is nu in het bezit van Landschap Overijssel, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zo werd een groot deel van de aankoopsom bijeengebracht door de ‘Actie Hof Espelo’. Als herinnering hieraan werd in het weiland een drietal lindebomen geplant.
In het bosgedeelte, waar je ook door het zogeheten Sterrenbos loopt, is nog een hoefijzervormige aarden wal te zien. Het is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden een deel van Hof Espelo geannexeerd en lieten vanaf vliegveld Twente een vliegtuigrolbaan het bos inlopen. Met zand werden deze camouflagewallen opgeworpen. De jachtvliegtuigen werden vervolgens in
de hoefijzervormige ‘Abstellplätze’ verborgen. Alles in de hoop dat het geheel buiten het zicht bleef van de geallieerde vliegers. Naast deze aarden wallen zijn op Hof Espelo ook nog de contouren van de rolbanen te ontdekken.

Op het Landgoed Lonnekermeer.
Lonnekermeer
Landgoed Lonnekermeer is een landgoed rondom een tweetal meertjes. Deze meertjes zijn zandgaten, ooit gegraven ten behoeve van de aanleg van de Twentse spoorlijnen. Bij de meertjes kwam al snel het landgoed van de bekende Twentse textielbaron Stork te liggen.
Heidevelden werden verbouwd tot landbouwgrond en productiebos en ook werden een villa (Huize Oosterhof), boerderij en boswachterswoning neergezet. Ze zijn nu samen een monument.
De tuin en het park zijn aangelegd in de Engelse landschapsstijl . Voor het ontwerp tekende landschapsarchitect L.A. Springer.
Met een herstelproject in 2012 is het oorspronkelijke ontwerp van landgoed Lonnekermeer in ere hersteld: zichtassen zijn weer opengelegd en de meren uitgebaggerd. Sinds deze werkzaamheden is de villa weer van verschillende kanten zichtbaar. Het parklandschap is gevarieerder en aantrekkelijker geworden, zowel voor mens als dier. Op sommige plekken zijn bomen gekapt. Daar staat tegenover dat op andere plekken parkbomen -uit het oude beplantingsplan - zijn teruggeplant. Een boom, waar regelmatig een visarend nestelt, is gespaard.
Om en nabij de meertjes zijn door Rotaryclub Hengelo gedichten en verzen van de Twentse volksdichter Willem Wilmink geplaatst.
Landgoed Lonnekermeer wordt beheerd door Landschap Overijssel.

 


Tonderzwam.
Tonderzwam
Op diverse plekken in het bos zie je op stammen van de bomen de Tonderzwam of Tondelzwam (Fomes fomentarius). Dit is een harde, hoefvormige houtzwam die over het algemeen grijsachtig van kleur is. Ze zijn te vinden op stammen van zowel levende als dode eiken, beuken en vooral berken en zijn het hele te jaar te zien.
Vroeger gebruikte men het binnenste van de zwam als tondel voor het vuurslaan.
De losse middelste laag werd uit de zwam gesneden, gekookt, platgeslagen, in een oplossing van salpeter gedoopt en gedroogd. De tondel werd bewaard in een doos, de tondeldoos genaamd.
De tondeldoos is eigenlijk de voorloper van de lucifer en diende dus om ‘vuur’ te maken.
Met een vuursteentje en een metalen ring werd vervolgens geprobeerd een vonk te maken die de tondel in vlam zou zetten. Toen eenmaal de lucifer z’n intrede deed, werd de tondeldoos steeds minder gebruikt.

In één van de gebouwen van de Universiteit Twente is een Theatercafé
Universiteit Twente
De Universiteit Twente, of kortweg UT, is een universiteit voor technische en maatschappijwetenschappen.
Op dit moment heeft de UT zo'n 9000 studenten en 3300 mensen als wetenschappelijk personeel.
De universiteit ligt tussen Hengelo en Enschede op het voormalig landgoed Drienerlo en is een zogenaamde campusuniversiteit: stafwoningen, studentenwoningen, sport- en cultuurvoorzieningen, winkels en alle faculteitsgebouwen liggen allemaal op één terrein.
De Bastille is sinds haar bouw in 1969 het centrale studentengebouw op de campus.
 Het is ontworpen door de bekende architect Piet Blom die met zijn ontwerp een levendig
 centrum voor de destijds ongeveer 600 studenten beoogde te creëren met daarin ruimte voor recreatie, cafés en de mensa.
Het gebouw was verdeeld in drie verdiepingen, onderverdeeld in 27 vloerniveaus. Deze indeling veroorzaakte, mede door de vele trappen, dat menig bezoeker in het gebouw verdwaalde. In 2003 is de Bastille verbouwd tot haar huidige vorm. 

Omgeving Hof Espelo

De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap of paden voor kunnen komen.

Klik op de kaart voor een grotere afbeelding
Vanaf 13-12-15 is de naam Station Drienerlo gewijzigd in Station Enschede Kennispark

Deze wandelroute is één van de wandelingen uit mijn wandelgids "Twaalf Twentse Tochten".
De gids is te koop in de boekhandels, bij VVV''s, Uitgever Gegarandeerd Onregelmatig maar kan ook online besteld worden bij Bol.com .Route, Tekst en Fotografie (c) Truus Wijnen
December 2013 - Update Juni 19


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek