Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
donderdag 16 januari 2014

Rond Norg op pad

Wandelaars in het bos Norgerholt

Informatie over de routes is te vinden aan het eind van het bericht.


Rond Norg op pad.
In Norg kom ik zeker nog eens terug om te wandelen.
Daarvan raak ik steeds meer overtuigd, als ik al wandelend, het esdorpenlandschap rond deze Drentse plaats aan het verkennen ben.
Als uitgangspunt heb ik een route van Natuurmonumenten uitgekozen. Die belooft een gevarieerde tocht door bos en langs velden en boerderijen.
De wandeling loopt door het Norgerholt en het Tonckensbos. Dat betekent genieten van weidse uitzichten over de essen. Daarnaast gaat de tocht ook nog eens door een prachtig beekdal. Het kan niet anders: het moet een mooie wandeldag worden!

Omdat ik Norg zélf ook graag wil zien en - niet geheel onbelangrijk -  er op de Brink in Norg leuke uitspanningen zijn die ook vroeg op de ochtend zijn geopend pas ik de route enigszins aan en verleg het startpunt naar de Brink.
Dat het een goede beslissing is blijkt al snel want het ten noordwesten van Assen gelegen Norg is een prachtig esdorp.
Het bijzondere van Norg is dat het maar liefst vijf goed bewaard gebleven brinken heeft.
De meeste dorpen hebben, als ze al een brink hebben, er maar één of hooguit twee.

St Margarethakerk op de Brink in Norg

Eén van de brinken in Norg

In het dorp staan nog veel oude boerderijen

Rondom de  vijf brinken van Norg staan nog  diverse boerderijen waarvan de meeste van het Saksische type.
Het landschap rond het esdorp is één van de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland.
Karakteristiek is de concentratie van historische boerderijen in de dorpen op de overgangen van beekdalen naar hoger gelegen essen.

Uitzicht over de es.

Wandelaars op de es

Het Norgerholt

Waterplas ontstaan door turfsteken

Net onder Norg ligt het bosgebied Het Norgerholt. Het dateert uit de 9e eeuw en is een van de oudste bossen van Nederland. Er staan voornamelijk eikenbomen en hulst. De takken van hulst werden vroeger gebruikt om schoorstenen mee te vegen.
De flora van het Norgerholt is zeer bijzonder. Zo groeit er de alleen hier voorkomende Norger bosmuur. Verder is het lelietje-van-dalen, dalkruid, bosanemoon en gewone salomonszegel te vinden en zijn er opvallend veel braamsoorten.
De route gaat ook door het beekdal de Slokkert. Op dit moment wordt dit gebied grondig onderhanden genomen door Natuurmonumenten. Het herstelplan heeft onder andere als doel de beek weer als vroeger te laten slingeren.
Voor wandelaars is het hier nu wat minder prettig lopen vanwege de erg modderige paden. Ongetwijfeld zal het er na de herstelwerkzaamheden goed wandelen zijn.
Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe het er na een tijdje uit zal zien. Want - afgezien van de vrijwel onbegaanbare paden op dit moment - ben ik erg onder de indruk gekomen van dit beekdal.

Beekdal van de Slokkert

Runderen grazen in het natuurgebied de Slokkert

Door werkzaamheden is het in natuurgebied De Slokkert erg modderig

Brink in ZuidveldeIn de omgeving van Norg zijn diverse ruiterroutes


Wandelaars op de Reeweg Norg
Eenmaal weer terug in het dorp zag ik dat er ook diverse paaltjesroutes vanuit Norg zelf te volgen zijn met afstanden tussen de 5 en 9 km. Ongetwijfeld zal één van die routes naar het gebied ten noorden van de plaats gaan. Want ook daar lijkt het me prachtig wandelen. Dat zal ik dan maar eens gaan uitzoeken bij een volgend wandelbezoek aan Norg en omgeving.

Info:
* Meer informatie over de 11 km lange wandelroute van Natuurmonumenten is * hier *  te vinden.
* Vanaf de Brink in Norg starten diverse bewegwijzerde routes met afstanden tussen de 5 en 9 km. De handwijzer met routes staat links van de kerk.
Adres: Brink 2, 9331 AA Norg
* Er zijn veel prachtige fietsroutes rond Norg;  bijvoorbeeld de de 25 – 60 km lange fietsroute van Staatsbosbeheer die niet alleen door het natuurgebied Fochteloërveen komt maar ook Veenhuizen aan doet zodat u in de gelegenheid bent om het gevangenismuseum te bezoeken.
* Diverse andere fietsroutes zijn op deze site van route.nl  te vinden.

Routewijzer links van de kerk in Norg

Vanuit Norg kun je routepaaltjes volgenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek