Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




maandag 2 december 2019

Wandelen in het Springendal




Wandeling natuurgebied het Springendal  
Halle en Hesingen


Start: Op de parkeerplaats van Camping & Bungalowpark Bij De Bronnen
Adres: Wittebergweg 18, 7638 PP Nutter (nabij Ootmarsum)
Afstand: Rondwandeling van ruim 13 km
Horeca: bij start, café ih hoofdgebouw. Kijk voor de openingstijden op de site van de Camping.
Langs de route: 
- Gaststätte zum Lönsberg Dld. Onduidelijke openingstijden, vaak gesloten
- Camping Hoeve Springendal. Horecavoorziening in het receptiegebouw. Het hele jaar door ruime openingstijden 
Honden: kunnen aangelijnd mee
Bijzonder: deze route loopt deels door Duitsland. 
Routebeschrijving + kaart : kun je * hier * downloaden.
GPS: track is * hier * te downloaden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door eerst de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: Aan eind van dit bericht en in de routebeschrijving

Deze route is een aangepaste, kortere versie van de wandeling Oud-Ootmarsum uit m'n wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen.

Vlonderpad richting de Bronnen
De Bronnen
Inleiding
Een schitterende wandeling in de grensstreek van Twente met Duitsland.
Je loopt door het bekende bronnengebied het Springendal; een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Ook ga je, zoals de Twentenaren zeggen ‘over’n poal’: de grens(paal) over om in Duitsland langs de Poascheberg, Krösenberg en de Lönsberg (allen rond de 85 meter hoog!) te wandelen en waar je misschien wel de uitzichttoren bij Zum Lönsberg gaat beklimmen. Eenmaal weer terug op Nederlandse bodem blijft het volop genieten van de prachtige omgeving. En ook blijft het opletten want anders zou je zomaar ‘Brunninkhoes Jantje’ over het hoofd kunnen zien.

Grenspaal 
Uitzichttoren bij Zum Lönsberg
Uitzicht vanaf de toren
Route info
Twente en het aangrenzende Duitse gebied zijn erg met elkaar verbonden. Dat kun je zien aan het landschap dat zich niets van die grens aantrekt. Een mooi voorbeeld is het heidegebied de Paardeslenkte dat verbonden is met het heidegebied Hügelgräberheide dat net over de grens in Duitsland ligt. Maar ook de culturen hebben veel overeenkomsten. Vooral de gebruiken rondom Pasen, zoals de paasvuren. In vroeger tijden werden de paasvuren op de toppen van de bergen ontstoken, vandaar de namen Poascheberg en Paasberg. En sommige gebieden werden gezamenlijk door Duitsers en Nederlanders gebruikt en beheerd. 
Tijdens deze wandeling kom je onder meer door het Springendal, een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Je loopt langs spannende paadjes, soms over houten vlonders, langs kleine watervalletjes en onderweg ontdek je kleine paradijsjes, zoals de bosvennetjes. Het is een bronnengebied met kwelwater, van waaruit allerlei beken ontstaan. 
Je loopt op de deze route veelal door bos- en heidegebieden.

Een beeldverslag




Schapen op de Paardeslenkte
Grenssteen op de Hügelgräberheide
Erve Meerbekke
Erve Meerbekke 
Buurtschap Halle Dld
Wandelen in het Springendal is in elk seizoen mooi
In het voorjaar bloeien de rododendrons


Bij De Bronnen
Aan de rand van natuurgebied “Het Springendal” en niet ver vanaf Ootmarsum ligt Camping & Bungalowpark Bij de Bronnen. De ligging van het park en de aanwezigheid van een eigen horecavoorziening met gezellige bar en onder andere een eetcafé maakt dat het een ideaal startpunt is voor wandelingen; vanaf de start loop je dan ook regelrecht het bos in. En eenmaal terug van de wandeling nodigt het café met stamtafel en knisperende houtkachel uit voor een gezellige nazit.
Voor de avontuurlijke kampeerders/backpackers met tentje is het wellicht leuk om te weten dat Camping Bij De Bronnen beschikt over een zgn Paalkampeerveld. 


Kaart update februari 2020


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

December 2019, update voorjaar 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen






Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek