Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




dinsdag 4 februari 2020

Wandeling Het Hulsbeek Oldenzaal




 Wandeling Het Hulsbeek
Oldenzaal

Start: vanaf Parkeerplaats P4 op het Hulsbeek
Adres: t.h.v. Bornsedijk 100, 7576 PG Oldenzaal. Let op: neem de goede afsluitboom naar P4. Er is een seizoensafhankelijk tarief voor parkeren, parkeerautomaten staan op het terrein van het Hulsbeek.
Afstand: rondwandeling van 9 km 
Horeca: bij start Carte Blanche 99 en na 1 ½ km Erve Hulsbeek
Honden: Van 1 - 4  t/m 30 - 9 niet toegestaan op zandstranden, zonneweiden, wandelpaden of ih
zwemwater van Het Hulsbeek, dit betreft een groot deel van deze route.
Routebeschrijving en Gpx: kun je * hier * downloaden.
Aandachtspunt: bedenk dat het bij mooi weer in het zomerseizoen op het recreatiepark zeer druk kan zijn met dagjesmensen, zonnebaders en zwemmers maar dat er ook diverse evenementen plaats kunnen vinden. De beste periode om te gaan wandelen (als je gesteld bent op rust) is buiten deze zomerperiode.


Het Hulsbeek
Het Hulsbeek. Veel mensen kennen het van naam, zijn er wel eens langsgereden of hebben gehoord over activiteiten die er veelal in de zomer plaatsvinden. En dat je er goed kunt vertoeven op of bij een van de recreatieplassen maar dat je er ook goed kunt wandelen dat weet niet iedereen.  
Het gebied - van oorsprong een landgoed dat rond Erve Het Hulsbeek lag en lange tijd in eigendom is geweest van de fabrikantenfamilie Gelderman - is 50 jaar geleden aangekocht door het Recreatieschap Twente (heet nu Regio Twente) en omgevormd tot recreatiepark. Er werd zand afgegraven en zo ontstonden er drie recreatieplassen. Het zand werd weer gebruikt bij de bouw van de Oldenzaalse wijk De Thij. Van het oorspronkelijk landgoed is rond de recreatieplassen nog het een en ander bewaard gebleven. Zo kun je er nog door de bossen lopen en tref je zelfs nog een heidegebiedje aan. Ook zijn houtwallen bewaard gebleven en stroomt de prachtige Gammelkerbeek trots door het gebied. Regelmatig wordt hier de ijsvogel gespot. En als je echt veel geluk hebt zie je misschien wel een das. Want op Het Hulsbeek zijn twee dassenburchten. Maar de das is een nachtdier en laat zich overdag niet zien dus die kans is erg klein. Kortom genoeg redenen om eens op pad te gaan in en bij dit bijzondere gebied voor een 12 kilometer lange wandelroute. Een gevarieerde tocht waarbij je ook langs de diverse hotspots (waaronder de Springertuin en de Hulsbeker Watermolen) komt. 


Winter op Het Hulsbeek
Winter
Zomer
Herfst
Voorjaar. Elk jaargetijde heeft z'n charme.
Futen op een van de vijvers
Het Hulsbeek is een vogelrijk gebied. Zo kun je er de kuifmees zien
Een van de drie plassen (visvijver) op het Hulsbeek 
Springertuin 
De Springertuin is een Engelse Landschapstuin die aangelegd is rond het toenmalige Erve Het Hulsbeeke. De tuin is in 1918 ontworpen door de Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer (1855 - 1940). Springer was ook bij de Twentse landgoedeigenaren een zeer geliefde tuin- en landschapsarchitect. Zo heeft hij parken en tuinen ontworpen op ondermeer Landgoed De Hulst Oldenzaal, park Kalheupink Oldenzaal, park en arboretum Singraven Denekamp en arboretum Poort Bulten De Lutte. In 2010 is de Springertuin bij Erve Hulsbeek gerenoveerd. Hierbij is gewerkt aan de hand van de originele ontwerpen.

Bij de vijver in de Springertuin. Met zicht op Erve Hulsbeek
In de Springertuin
Kerkepad 
Het smalle pad over de heide maakt deel uit van een eeuwenoude kerkepad dat loopt van Deurningen naar Oldenzaal. Het werd vroeger door de mensen gebruikt om ter kerke te gaan naar de Plechelmus in Oldenzaal. 

Het kerkepad over de heide

Het heidegebied op een mooie winterse morgen

Hulsbeker watermolen 
Over de plek in de Gammelkerbeek waar de fundering van een middeleeuwse watermolen te zien is, is een fraaie wandelsteiger van cortenstaal gemaakt. Zo kun je al wandelend de middeleeuwse bakstenen (kloostermoppen) zien liggen van de (onderste) Hulsbeker watermolen.  Stroomopwaarts stond ook nog een molen. Vandaar dat gesproken wordt over de onderste en bovenste watermolen. De onderste watermolen was een korenmolen, type onderslag watermolen. Op de plek waar de bovenste watermolen (ook een onderslag watermolen) heeft gestaan staat nu een modern waterrad. Ook hier loop je langs op deze route.

Op de wandelsteiger over de Gammelkerbeek
Infobord over de vele watermolens
Wandelsteiger over de Gammelkerbeek
Waterrad op de plek waar de bovenste watermolen heeft gestaan

Gammelkerbeek
Een fraaie ongeveer 10 kilometer lange beek die je op meerdere plekken op het Hulsbeek zult tegenkomen. De Gammelkerbeek is onlangs opnieuw ingericht. Onder andere zijn de oevers verbeterd, ingericht met steilranden en natuurvriendelijker gemaakt. Ook is er een wandelpad langs een deel van de beek aangelegd 
De eerste 2,5 kilometer van de beek stroomt over Het Hulsbeek. Het overige deel gaat stroomafwaarts richting Saasveld om vervolgens bij Hertme in de Deurningerbeek uit te monden. Daarna vervolgt het zijn weg naar de Regge.
Een andere beek op het Hulsbeek is de Stakenbeek. Deze beek ontstaat op de Tankenberg en stroomt op het Hulsbeek over in de Gammelkerbeek. 

Gammelkerbeek
Gammelkerbeek
Gammelkerbeek

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Februari 2020 Update Zomer '21
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen











Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek