Adres: Borkeldweg 17, 7475 RV Markelo
Alternatieve start: bij Herberg De Kemper, adres: Kemperweg 4, 7475 SX Markelo (= bij punt 5 in de route)
Afstand: Rondwandeling van 13 km
Horeca: na 7 km bij Herberg De Kemper. Open: di t/m zo vanaf 11.00 uur. Lunch vanaf 12.00 uur.
Routebeschrijving & Gpx: kun je * hier * gratis downloaden
Honden: aangelijnd
Kaart: aan eind van dit bericht
Zie ook aan het eind van dit bericht
Schaapskudde De Borkeld |
Schaapskooi De Borkeld |
Op de route die je nu gaat lopen maak je kennis met de Friezenberg (40,2 meter) en de Apenberg (37 meter). Terloops wordt dan ook nog de 36,5 meter hoge Bovenberg meegenomen. De Friezenberg is een van de toppen van de stuwwal die ten zuiden van Rijssen ligt. In het heidegebied op en rond de Friezenberg bevinden zich tot wel vijfduizend jaar oude grafheuvels. In 1935 werd natuurreservaat De Friezenberg door textielfabrikant G.J. van Heek aan Landschap Overijssel geschonken. Het was het eerste natuurgebied dat in eigendom van de toen nog jonge stichting kwam.
Een mooi startpunt van deze tocht is Informatieboerderij ‘nWitten van Staatsbosbeheer. Gelegen aan de rand van natuurgebied De Borkeld. Vanaf de infoboerderij ben je binnen enkele minuten op de heide van het Elsenerveld en het aanpalende Elsenerveen...... In de wandelgids staan bij de diverse wandelingen nog meer wetenswaardigheden.
Boerderij buurtschap Bovenberg |
Herfst in buurtschap Elsen |
Het Hochhuisje staat tegenwoordig in Markelo |
Voor de aanleg van het wildecoduct over de A1 moest het bekende natuurkampeerterrein De Hoch wijken. De Hoch, in de jaren ’30 opgezet door de AJC (de Arbeiders Jeugd Centrale) draaide geheel op vrijwilligers. Die bouwden ook in de loop van de tijd een fraaie houten beheerderswoning met rieten dak; het Hochhuisje. Om te voorkomen dat met het verdwijnen van het geliefde kampeerterrein ook deze met historie en verhalen omgeven beheerderswoning uit een tijd vol met idealen zou verdwijnen, zette een groep oude getrouwen van De Hoch zich in voor het behoud van dit stukje erfgoed. Al snel werd voor het Hochhuisje een nieuwe bestemming gevonden: de IVN-afdeling Markelo wilde graag het huisje overnemen. Uiteindelijk is het huisje getransporteerd naar een permanente stek bij de ijsbaan van Markelo. Een prima plek voor het bijzondere Hochhuisje dat is ontworpen door Jan Jans, een van de meest bekende architecten van Twente. Vrijwel alle door hem ontworpen gebouwen hebben een beschermde status.
Bankje op de Friezenberg |
Uitzicht vanaf de Apenberg |
Wandelaars op de Borkeld |
Jeneverbessen |
Op diverse plekken tijdens deze wandeling zie je jeneverbessen staan. Het is een groene conifeer die z’n Latijnse naam juniperus te danken heeft aan het feit dat jonge besjes al aan de plant verschijnen voordat de rijpe zijn afgevallen. Je ziet daarom zowel jonge groene als blauw-paarse bessen aan de takken zitten. De bessen zitten alleen aan de vrouwelijke planten. Omdat de bessen in jenever werden verwerkt kreeg de conifeer de Nederlandse naam jeneverbes. Landelijk gezien gaat het niet goed met de jeneverbes. De soort verjongt zich nauwelijks, waardoor deze langzaam maar zeker achteruit gaat en daarom is opgenomen op de lijst van bedreigde plantensoorten.
Dwarsritschuren omgeving Bovenberg |
Kaart van de route |
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.
Oktober 2018/Maart 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen
Enkele voorbeelden van pagina's uit de wandelgids Wandelen op de Twentse Wallen.
Deze gids - met routes van 12 - 18 km - is te koop bij de betere boekhandels (vaak ook online) en kan ook worden besteld bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Cover achterzijde en binnenflap |
Inhoudsopgave met hoogtecentimeters van de routes |
Voorbeelden deel wandeling De Borkeld |