Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
zaterdag 6 juni 2020

Rondwandeling Sallandse Heuvelrug * Nijverdal - Grote Koningsbelt *
Rondwandeling Sallandse Heuvelrug
met Nijverdalse Berg, Noetselerberg en de Grote Koningsbelt


Start: bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Adres: Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal
Afstand: rondwandeling van 17 km (een deel van de route is in het broedseizoen afgesloten (15 maart – 15 juli). Er wordt een alternatief aangegeven in de routebeschrijving, je mist dan wel het mooie uitzicht op de Grote Koningsbelt).
Horeca: bij start in het buitencentrum, open: april t/m oktober: dagelijks 10-17 uur
november t/m maart: dinsdag t/m zondag van 10-16 uur. En in centrum Nijverdal.
Honden: aangelijnd
Routebeschrijving en Gpx zijn * hier * te downloaden. Maar Let op: 
* Een deel van de route is afgesloten in de periode 1 maart – 15 juli (ivm broedseizoen). Er wordt een alternatief aangegeven in de routebeschrijving. 
* In augustus bloeit de heide.Elk seizoen het wandelen waard
De heide bloeit
Prachtige paden over de Sallandse Heuvelrug
Inleiding
Uitgestrekte heidegebieden, grandioze uitzichten en een bos met struinpaden. Zie hier de fraaie omgeving waarin je je bij deze wandelroute gaat begeven. Door het seizoen heen tref je op ‘wandelschoenhoogte’ ook nog eens volop bosbessen of bloeiende vossenbesstruiken aan. Als slagroom op de taart kunnen de beklimmingen van de diverse toppen van de stuwwal beschouwd worden, waarbij de 75,5 meter hoge Grote Koningsbelt ongetwijfeld de kroon spant. En heb je dan nog niet genoeg, ga dan zeker in augustus op pad als de heide bloeit. 

De Nijverdalse Berg – waar je deze wandelroute start - maakt niet alleen deel uit maar vormt ook voor velen de toegang tot het grote natuurgebied Sallandse Heuvelrug dat zich van Hellendoorn uitstrekt tot de plaats Holten. Het behoort tot een van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. In 2004 heeft het deel van Nijverdal tot Holten de status van Nationaal Park gekregen. Dit houdt in dat het een park is waarbinnen natuur beschermd wordt. De Staat erkent de nationale betekenis van een dergelijk park en waarborgt de bescherming. De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd waarin schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap gevormd hebben maar waar ook de mens zijn sporen heeft nagelaten. In het glooiende gebied zijn bossen en uitgestrekte heidevelden te vinden.


Bezoekerscentrum met sterrenkoepel
Bezoekerscentrum
In 2013 is het - bij het startpunt van de route gelegen - vernieuwde bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer geopend. Heb je nog tijd over na de wandeling, ga dan zeker binnenkijken. Je kunt er alle informatie krijgen over natuur, geologie en cultuurhistorie van het gebied. Ook kan men diverse zaken kopen zoals natuurboeken. Het bijzondere gebouw met een heuse sterrenkoepel biedt niet alleen ruimte aan Staatsbosbeheer maar ook aan plaatselijke natuurorganisaties en een Sterrenwacht. Het vormt door z’n ligging aan het begin van de bekende Toeristenweg naar Holten als het ware een poort naar het Nationaal park. In het buitencentrum is ook een café-restaurant met een prachtig buitenterras, open in de zomermaanden. Palthe
In de aanloop naar de Grote Koningsbelt, het hoogste punt op deze wandeltocht zie je in de verte de markante witte toren van Huis De Sprengenberg. In de volksmond kasteel Palthe genaamd. Begin 1900 gebouwd in opdracht van een van de oprichters van de Palthe textielfabrieken. Deze in Almelo woonachtige van Wulfften Palthe verbleef meerdere keren per jaar op het landgoed in een thee- annex jachthuis maar besloot permanent op het landgoed te gaan wonen vanwege de gezonde atmosferische omstandigheden die de reumatische klachten van zijn vrouw verminderden. Jachtvriend architect Karel Muller kreeg de opdracht op de berg een permanent bewoonbaar landhuis te bouwen maar dan wel met een bijzonder ontwerp. Het werd een voor die tijd zeer modern huis dat ook nog eens selfsupporting was. Het had een eigen water- en elektriciteitsvoorziening. Een centrale stoomverwarming en er waren zelfs liften. En omdat Palthe brede interesse had in astronomie werd er ook een toren gebouwd met meerdere ramen zodat de sterrenhemel goed te bekijken was met de sterrenkijker. Wolfsslenke
Op deze wandeling loop je ook door de Wolfsslenke. Het is één van de erosiedalen (slenken) die is ontstaan door het smelten van het landijs waarbij smeltwater op de heuvelrug de bodem metersdiep uitschuurde. Het verhaal gaat dat de Wolfsslenke deze naam kreeg omdat wolven die de buurtschap teisterden, hier eeuwen terug gevangen werden gehouden. Wolven lijken tot aan de 17de eeuw op de heuvelrug te hebben rondgezworven en daar werd dan ook actief op gejaagd.

Enkele sfeerbeelden 
Buizerd
In augustus bloeit de heide
Fraaie uitzichten 

Sprengenberg
Uitzichttafel Noetselerberg
In de herfst zie je veel vossenbessen 
Routekaart

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks