Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 11 juni 2020

Rondwandeling Mander en Vasse
Rondwandeling Mander en Vasse 
met de Braamberg, Tutenberg, Galgenberg 
en de Manderheide


Start: bij Restaurant Watermolen Bels (open dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 uur)
Adres: Bergweg 9, 7663 TB Mander
Afstand: Rondwandeling van 18 km (met keuzemogelijkheden voor een 10 of 8 kilometervariant)
Horeca: bij start (Watermolen Bels) en na 6 km in Vasse: Hotel-Restaurant Tante Sien
Routebeschrijving & Gpx: kun je * hier * gratis downloaden. Let op: Een deel van de route gaat over een klootschietbaan. In de weekenden, mn op zondagen wordt er gebruik gemaakt van de klootschietbaan. Zorg dat de spelers niet gehinderd worden, ga aan de zijkant van het zandpad lopen en volg de instructies van de spelers. Maar bovenal: de hond aan de riem. 
Honden: aangelijnd
Kaart: aan eind van dit bericht

Inleiding
Echt een topper deze wandeling. Niet alleen omdat je maar liefst drie bergen op je pad treft maar ook omdat de omgeving zo mooi en afwisselend is. Je gaat dan ook wandelen over prachtige paden langs verhoogde essen en houtwallen maar ook door bos en over heidevelden. Door een gebied met een rijk verleden. De natuur is bijna als vanzelfsprekend adembenemend; een afwisseling van typisch Twentse essen, houtwallen, bos en heide. 

Wandelpad op de Galgenberg
Omgeving Mander
Omgeving Mander
Een van de 'cirkels van Jannink'

Op deze rondwandeling om de dorpen Mander en Vasse tref je de Braamberg, Tutenberg en Galgenberg en maak je tevens kennis met de Manderheide dat aan de grens met Duitsland ligt. De familie Jannink heeft er ooit de bekende ‘Cirkels van Jannink’ aangelegd. Ze worden ook wel de ‘Mandercirkels’ of ‘Beha van Jannink’ genoemd. De twee cirkelvormige akkers zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd in opdracht van textielfabrikant Gerhard Jannink uit Enschede. Naar voorbeeld van akkers die hij had gezien in Amerika, ronde akkers die als voordeel hadden dat ze vanuit het midden in een spiraalvormige gang bewerkt konden worden zodat de machines niet hoefden te keren.Op de Galgenberg
Op de 70 meter hoge Galgenberg, op de grens met Duitsland stond ooit een galg. Hier vonden terechtstellingen plaats. De terechtgestelde lieten ze een tijdje hangen als waarschuwing voor de grenspassanten. De galg is weg en nu kun je op een bankje op deze Galgenberg genieten van een uitzicht waarbij je bij helder weer zelfs de Sallandse Heuvelrug kunt zien. 

Vliegend Hert
Het dal van de Mosbeek is een van de weinige plekken in Nederland waar nog de beschermde kever het Vliegend hert voorkomt. Een voor Nederlandse begrippen zeer groot insect dat thuishoort in bossen met eiken maar door het nette beheer van de bossen in Nederland bijna verdwenen is. De mannetjes kunnen wel 10 cm groot worden en hebben enorme kaken, die op het gewei van een hert lijken. Vandaar de naam Vliegend Hert. Vrouwtjes hebben deze kaken niet. In de afgelopen jaren zijn er maatregelen getroffen om het dier weer terug te krijgen. Door het omhakken van eikenboompjes, het laten staan van kleine stammetjes en die af te dekken met houtsnippers ontstaan er kleine verhoginkjes (hertenstoven) die vanbinnen rotten en schimmelen: de ideale broedplek voor de larve van het Vliegend hert die vermolmd eikenhout eet. Het duurt overigens 4-8 jaar voordat een larve zich ontpopt tot een kever. Bij dit soort bosbeheer moet je dus geduld hebben en langere tijd niets doen. 

Enkele sfeerfoto's van de wandeling

Elk seizoen is het mooi wandelen rond Mander
Hezingen
Nabij de Watermolen van Frans
Galgenberg linksaf
Kaart van de route

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus WijnenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks