Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
donderdag 11 juni 2020

Rondwandeling Mander en Vasse
Rondwandeling Mander en Vasse 
met de Braamberg, Tutenberg, Galgenberg 
en de Manderheide


Start: bij Restaurant Watermolen Bels (open dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 uur)
Adres: Bergweg 9, 7663 TB Mander
Afstand: Rondwandeling van 18 km
Horeca: bij start (Watermolen Bels) en na 6 km in Vasse: Hotel-Restaurant Tante Sien
Routebeschrijving & Gpx: kun je * hier * gratis downloaden. 
Honden: aangelijnd
Kaart: aan eind van dit bericht

Inleiding
Echt een topper deze wandeling. Niet alleen omdat je maar liefst drie bergen op je pad treft maar ook omdat de omgeving zo mooi en afwisselend is. Je gaat dan ook wandelen over prachtige paden langs verhoogde essen en houtwallen maar ook door bos en over heidevelden. Door een gebied met een rijk verleden. De natuur is bijna als vanzelfsprekend adembenemend; een afwisseling van typisch Twentse essen, houtwallen, bos en heide. 

Wandelpad op de Galgenberg
Omgeving Mander
Omgeving Mander
Een van de 'cirkels van Jannink'

Op deze rondwandeling om de dorpen Mander en Vasse tref je de Braamberg, Tutenberg en Galgenberg en maak je tevens kennis met de Manderheide dat aan de grens met Duitsland ligt. De familie Jannink heeft er ooit de bekende ‘Cirkels van Jannink’ aangelegd. Ze worden ook wel de ‘Mandercirkels’ of ‘Beha van Jannink’ genoemd. De twee cirkelvormige akkers zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd in opdracht van textielfabrikant Gerhard Jannink uit Enschede. Naar voorbeeld van akkers die hij had gezien in Amerika, ronde akkers die als voordeel hadden dat ze vanuit het midden in een spiraalvormige gang bewerkt konden worden zodat de machines niet hoefden te keren.Op de Galgenberg
Op de 70 meter hoge Galgenberg, op de grens met Duitsland stond ooit een galg. Hier vonden terechtstellingen plaats. De terechtgestelde lieten ze een tijdje hangen als waarschuwing voor de grenspassanten. De galg is weg en nu kun je op een bankje op deze Galgenberg genieten van een uitzicht waarbij je bij helder weer zelfs de Sallandse Heuvelrug kunt zien. 

Vliegend Hert
Het dal van de Mosbeek is een van de weinige plekken in Nederland waar nog de beschermde kever het Vliegend hert voorkomt. Een voor Nederlandse begrippen zeer groot insect dat thuishoort in bossen met eiken maar door het nette beheer van de bossen in Nederland bijna verdwenen is. De mannetjes kunnen wel 10 cm groot worden en hebben enorme kaken, die op het gewei van een hert lijken. Vandaar de naam Vliegend Hert. Vrouwtjes hebben deze kaken niet. In de afgelopen jaren zijn er maatregelen getroffen om het dier weer terug te krijgen. Door het omhakken van eikenboompjes, het laten staan van kleine stammetjes en die af te dekken met houtsnippers ontstaan er kleine verhoginkjes (hertenstoven) die vanbinnen rotten en schimmelen: de ideale broedplek voor de larve van het Vliegend hert die vermolmd eikenhout eet. Het duurt overigens 4-8 jaar voordat een larve zich ontpopt tot een kever. Bij dit soort bosbeheer moet je dus geduld hebben en langere tijd niets doen. 

Enkele sfeerfoto's van de wandeling

Elk seizoen is het mooi wandelen rond Mander
Hezingen
Nabij de Watermolen van Frans
Galgenberg linksaf
Kaart van de route

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus WijnenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
ReizenReizen