Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------donderdag 16 juli 2020

Rondwandeling Denekamp - Singraven - Austieberg
Rondwandeling Denekamp Austieberg Beuningen
Met fraaie passages langs Singraven 
en de Dinkel


Start: Parkeerplaats Museum Natura Docet - Wonderryck Twente
Adres: Oldenzaalsestraat 39, 7591 GL Denekamp
Afstand: rondwandeling van 16 km
Horeca: bij start: Tuincafé van het museum, open wo t/m zo van 10.00 tot 17.00 uur (Let op, tijdens de expo 'Big Insects', tot medio augustus, is het Tuincafé alleen voor bezoekers van het museum toegankelijk). En op meerdere plekken langs de route zoals op Landgoed Singraven en in en bij Beuningen.
Honden: kunnen aangelijnd mee
Routebeschrijving & Gpx: kun je  * hier *  downloaden. Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: aan eind van dit bericht. Nummers in de routebeschrijving komen overeen met nummers op de kaart.Dit is een 'bergwandeling' uit de wandelgids 
Wandelen op de Twentse Wallen

In dit bericht is een deel van de teksten uit de 
wandelgids opgenomen


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Een mooie afwisselende wandeling in de omgeving van Denekamp met als letterlijk hoogtepunt de 55 meter hoge Austieberg. Het figuurlijke hoogtepunt ligt op het deel van de route tussen Beuningen en Denekamp alwaar je het meer dan prachtige wandelpad langs de oevers van de Dinkel gaat bewandelen. Wat zeker ook niet onvermeld mag blijven is de passage over het Landgoed Singraven waarbij je kennismaakt met prachtige bospaden, een fraai zicht op Huis Singraven hebt en je de gelegenheid krijgt om bij de watermolen en landgoedwinkel te kijken.
Rond Beuningen tref je een genoeglijk en rustig buitengebied aan, waar het riviertje de Dinkel al meanderend een weg zoekt. Beuningen is een van oudsher agrarisch gebied met verspreid liggende oude boerenerven. Het ligt op de uitloper van het stuwwalgebied van Oldenzaal met de Hakenberg (zie wandelroute 2 uit de wandelgids) en de Austieberg. Deze laatste majestueuze :-) Austieberg passeer je halverwege de wandeling. Helaas is het niet meer mogelijk óver de Austieberg te wandelen.

Huis Singraven aan de Dinkel

Watermolen Singraven
Singraven 
Op een idyllische plek langs de Dinkel ligt het eeuwenoude Huis Singraven. Landgoed Singraven heeft door de eeuwen heen de meest uiteenlopende eigenaren gehad. De laatste bewoner was W.F.J. Laan die tot zijn dood in 1966 op Singraven bleef wonen maar het landgoed al in 1956 in eigendom gaf aan de Stichting Edwina van Heek. Schuin tegenover Huis Singraven liggen de tot het landgoed behorende watermolen en het voormalige molenaarshuis (tegenwoordig een restaurant). Met z’n drie waterraderen is de watermolen uniek. De raderen bedienden elk voor zich een oliemolen, korenmolen en een houtzaagmolen. Korenmolen en zaagmolen zijn nog in bedrijf en te bezichtigen. Het rond het Huis gelegen park is door tuinarchitect Leonard Springer in Engelse landschapsstijl ontworpen. Het park alsmede het nabijgelegen arboretum zijn te bezoeken.
De luiken van de boerderijen en huizen op het landgoed hebben: rood/wit met een groene rand en in het midden een blauw/gele cirkel.

Plattelandsomgeving BeuningenBij de Austieberg
Beuningen
Op deze route loop je ook door Beuningen (een van de kerkdorpen van de gemeente Losser). Beuningen is niet erg groot. De plaats met 2 doorgaande wegen en 3 zijstraten heeft rond de 1000 inwoners waarvan de helft in het buitengebied woont. Centraal in het dorp een kerk, een school en een horecavoorziening. Het dorp is sinds 2006 bekend omdat de Tv-serie 'Van Jonge Leu en Oale Groond' er werd opgenomen. In de serie is Beuningen omgedoopt naar 'Dinkelo'. Jaarlijks hoogtepunt is de carnavalsoptocht op vrijdagmiddag waar het hele dorp en alle buurtschappen aan mee doen. Toeschouwers langs de route treffen het, want gezien de geringe omvang van de plaats komt de carnavalsstoet 2 keer langs. 

Landgoed Singraven
Langs het wandelpad
Tussen Beuningen en Denekamp
De Dinkel bij Beuningen

Weidebeekjuffer
Het schaap van Singraven
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juli '20
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks