Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
dinsdag 10 november 2020

Rondwandeling Geesteren (Gld) - Gelselaar


Bij Rustpunt De Busker

Rondwandeling Geesteren (Gld) - Gelselaar

Start: bij Café-Restaurant Baan,

Adres: Dorpsstraat 6, 7274 AN Geesteren (Achterhoek)

Afstand: rondwandeling van 18 km

Horeca bij start. Na ruim 2 km een Rustpunt. Na 6 km Café Florijn in Gelselaar (beperkt open). E.e.a. afhankelijk van eventuele coronamaatregelen.

Honden: op meerdere delen van de route niet toegestaan.

Route: kun je * hier * downloaden

Gpx: kun je * hier * downloaden. Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.

Route-info: de wandeling gaat zowel over onverharde paden, graspaden als over kleine asfaltweggetjes, deels onderdeel uitmakend van een bewegwijzerd Klompenpad.

Nummers in de routebeschrijving komen overeen met de nummers op de kaart.

Kaart: aan eind van dit bericht 

Delen vd route zijn verboden voor honden

Rondwandeling

Rondwandeling waarbij je op pad gaat in de omgeving van de in de Achterhoek gelegen plaatsen Geesteren en Gelselaar. Ken je een beetje de omgeving dan weet je dat je dan niet ver uit de buurt bent van het Twentse Diepenheim. Op enig moment loop je zelfs even op de grens met genoemde plaats die in de Gemeente Hof van Twente gelegen is. Het buitengebied van Geesteren en Gelselaar is verrassend afwisselend. Je gaat er lopen over plattelandsweggetjes en -paden over eeuwenoude essen. Maar ook over graspaden langs prachtige beekjes verscholen in het groen. Mooi zijn ook de oude zandwegen omgeven door majestueuze bomen. En wat te denken van het dorp Gelselaar dat is aangewezen als 'Beschermd Dorpsgezicht'. Op deze route kun je er kennis mee maken. Ook niet onvermeld mag blijven het trajectdeel door het Waterwingebied en het aanpalende Noordijkerveld alwaar natuurherstel heeft plaatsgevonden. 


Zicht op Geesteren
In Gelselaar
Pad richting kerk van Gelselaar

Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar

Het mooie aan Gelselaar is dat in het dorp nog veel zo is als vroeger. Van de oorspronkelijke bebouwing is een groot deel gaaf gebleven. Gelselaar is derhalve bijzonder en van rijkswege wil men de historische kenmerken bewaren voor de toekomst. Gelselaar is daarom aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht. De vermelding hierbij: ' dat de ontwikkeling van een laat middeleeuws brinkdorp tot een 'moderne’ agrarische nederzetting in het begin van de 20e eeuw nog goed te zien is aan het dorp".Bij Theehuis De Busker

Je loopt door een prachtig buitengebied
En over rustige zandwegen
Waar het maandag nog wasdag is
Voorjaar - meidoorn

Noordijkerveld
Waterwingebiedgebied Vitens en het Noordijkerveld
Het Noordijkerveld was in het verleden een vochtig heidegebied met vennen. Begin vorige eeuw werd  grootste deel landbouwgebied met gras- en akkerland. 
Bij de herinrichting (met start begin deze eeuw) van het gebied voor nieuwe natuur zijn grote delen van de bodemlaag afgeschraapt en ingezaaid met diverse zaden. Ondertussen kwamen ook de reeds in de grond aanwezige zaden tot ontkiemen en heroverden klokjesgentiaan, ogentroost, avondkoekoeksbloem, gaspeldoorn, dop- en struikheide hun plekje. Het is nu een gevarieerd gebied geworden met meerdere vennen. 
In het nabijgelegen gebied van Vitens valt ook het een en ander te bewonderen. En kun kun je als je geluk hebt orchideeën spotten. Het gebied is ondertussen bekend bij liefhebbers van flora en fauna. Er worden dan ook regelmatig natuurexcursies gehouden.

Reiger 
Paden in het groen


Info over Gelselaar, beschermd Dorpsgezicht, kun je * hier * vinden. 

Info over het Klompenpad kun je * hier * vinden.


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Oktober '20
Route, tekst en fotografie (C) Truus WijnenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks