Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'
Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.

Truus Wijnen woont in de prachtige omgeving van Twente, waar ze veel aan het wandelen is. Haar hobby's wandelen én fotograferen zijn mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ze geniet ervan het plezier van een en ander middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek is ze begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. Een overzicht van de routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes. Ondertussen zijn er meerdere wandelgidsen verschenen.
Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

Foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.
De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------dinsdag 10 november 2020

Rondwandeling Geesteren (Gld) - Gelselaar


Bij Rustpunt De Busker

Rondwandeling Geesteren (Gld) - Gelselaar

Start: bij Café-Restaurant Baan,

Adres: Dorpsstraat 6, 7274 AN Geesteren (Achterhoek)

Afstand: rondwandeling van 18 km

Horeca bij start. Na ruim 2 km een Rustpunt. Na 6 km Café Florijn in Gelselaar (beperkt open). E.e.a. afhankelijk van eventuele coronamaatregelen.

Honden: op meerdere delen van de route niet toegestaan.

Route: kun je * hier * downloaden

Gpx: kun je * hier * downloaden. Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.

Route-info: de wandeling gaat zowel over onverharde paden, graspaden als over kleine asfaltweggetjes, deels onderdeel uitmakend van een bewegwijzerd Klompenpad.

Nummers in de routebeschrijving komen overeen met de nummers op de kaart.

Kaart: aan eind van dit bericht 

Delen vd route zijn verboden voor honden

Rondwandeling

Rondwandeling waarbij je op pad gaat in de omgeving van de in de Achterhoek gelegen plaatsen Geesteren en Gelselaar. Ken je een beetje de omgeving dan weet je dat je dan niet ver uit de buurt bent van het Twentse Diepenheim. Op enig moment loop je zelfs even op de grens met genoemde plaats die in de Gemeente Hof van Twente gelegen is. Het buitengebied van Geesteren en Gelselaar is verrassend afwisselend. Je gaat er lopen over plattelandsweggetjes en -paden over eeuwenoude essen. Maar ook over graspaden langs prachtige beekjes verscholen in het groen. Mooi zijn ook de oude zandwegen omgeven door majestueuze bomen. En wat te denken van het dorp Gelselaar dat is aangewezen als 'Beschermd Dorpsgezicht'. Op deze route kun je er kennis mee maken. Ook niet onvermeld mag blijven het trajectdeel door het Waterwingebied en het aanpalende Noordijkerveld alwaar natuurherstel heeft plaatsgevonden. 


Zicht op Geesteren
In Gelselaar
Pad richting kerk van Gelselaar

Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar

Het mooie aan Gelselaar is dat in het dorp nog veel zo is als vroeger. Van de oorspronkelijke bebouwing is een groot deel gaaf gebleven. Gelselaar is derhalve bijzonder en van rijkswege wil men de historische kenmerken bewaren voor de toekomst. Gelselaar is daarom aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht. De vermelding hierbij: ' dat de ontwikkeling van een laat middeleeuws brinkdorp tot een 'moderne’ agrarische nederzetting in het begin van de 20e eeuw nog goed te zien is aan het dorp".Bij Theehuis De Busker

Je loopt door een prachtig buitengebied
En over rustige zandwegen
Waar het maandag nog wasdag is
Voorjaar - meidoorn

Noordijkerveld
Waterwingebiedgebied Vitens en het Noordijkerveld
Het Noordijkerveld was in het verleden een vochtig heidegebied met vennen. Begin vorige eeuw werd  grootste deel landbouwgebied met gras- en akkerland. 
Bij de herinrichting (met start begin deze eeuw) van het gebied voor nieuwe natuur zijn grote delen van de bodemlaag afgeschraapt en ingezaaid met diverse zaden. Ondertussen kwamen ook de reeds in de grond aanwezige zaden tot ontkiemen en heroverden klokjesgentiaan, ogentroost, avondkoekoeksbloem, gaspeldoorn, dop- en struikheide hun plekje. Het is nu een gevarieerd gebied geworden met meerdere vennen. 
In het nabijgelegen gebied van Vitens valt ook het een en ander te bewonderen. En kun kun je als je geluk hebt orchideeën spotten. Het gebied is ondertussen bekend bij liefhebbers van flora en fauna. Er worden dan ook regelmatig natuurexcursies gehouden.

Reiger 
Paden in het groen


Info over Gelselaar, beschermd Dorpsgezicht, kun je * hier * vinden. 

Info over het Klompenpad kun je * hier * vinden.


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Oktober '20
Route, tekst en fotografie (C) Truus WijnenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks