Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 26 oktober 2020

Rondwandeling Mander - Dal van de Mosbeek - Cirkels van JanninkRondwandeling
Mander - Dal van de Mosbeek - Cirkels van Jannink


Start: parkeerplaats bij Restaurant Watermolen Bels
Adres: Bergweg 9, 7663 TB Mander
Afstand: Rondwandeling van 12 of 14 km.  Let op, door boswerkzaamheden is mn de route van 14 kilometer thv de Cirkels van Jannink op dit moment wat lastig te lopen omdat paden nu niet overal zichtbaar zijn. Middels Gpx is wel te zien waar de route daar loopt. Maar met alleen routebeschrijving is het heel verstandig om het kaartje mee te nemen om bij onduidelijkheden ter plekke te kunnen zien hoe het pad loopt. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar afgerond zijn.
Horeca: bij start Watermolen Bels, open dinsdag t/m zondag vanaf 10.00 uur muv coronamaatregelen en na een kleine 2 km Restaurant Nijhuis in Mander (met buitenterras)
Honden: aangelijnd
Routebeschrijving + kaart: Kun je * hier * downloaden
Gpx:
* van de route van  14 km kun je * hier * downloaden
* van de route van 12 km kun je * hier *  downloaden
Op mobiel of tablet kan dit bestand het best gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Cijfers: in de routebeschrijving komen overeen met de cijfers op de routekaart
Routekaart: aan eind van het bericht
Tip: Infocentrum IJs en Es van Landschap Overijssel aan het begin van de parkeerplaats.


Op pad rond Mander
Rond Mander is het altijd prachtig wandelen. Heb ik er eerder al routes gemaakt die richting de Galgenberg gingen, deze wandeling gaat nu eens de andere kant op. Vanaf het startpunt vertrek je richting buurtschap Mander. Je loopt evenwijdig aan het smalle Mosbeek. De Mosbeek ontspringt in het Springendal en wordt gevoed door een groot aantal bronnen. Het brongebied van de Mosbeek bevat een voor Nederland unieke vegetatie. Op deze wandelroute loop je meerdere keren langs dit bijzondere beekje.
Je gaat ook wandelen over prachtige paden lang essen en over door struiken en bosschage omgeven zandweggetjes. Her en der wemelt het in de lente en zomer van vlinders. Ze zitten veelal op de bloemen van braamstruiken.
Ter hoogte van een fraai gelegen SVR camping begin je weer aan de terugweg en loop je ook geleidelijk aan de kant van de Cirkels van Jannink op. Ook nu gaan delen van de wandeling weer door bosgebied.
Ter hoogte van de Cirkels van Jannink kun je de keuze maken om of 14 kilometer te lopen of 12. Kies je voor 14 kilometer dan loop je nog een stuk om de Cirkels heen. 

De Mosbeek

Dal van de Mosbeek
Het dal van de Mosbeek is een natuurgebied dat in het bezit is van Landschap Overijssel.
Over het gebied kun je lezen op de site van Landschap Overijssel: https://www.landschapoverijssel.nl/gebieden/dal-van-de-mosbeek


Vlinder (Atalanta) op braamstruik 

Prachtige tekst

Helder water van de Mosbeek

Fraaie woonstee

Kapelletje langs het wandelpad

wandelen in een landelijke omgeving

Een groot deel vh wandelgebied is v Landschap Overijssel

Lunchplek langs de Mosbeek

wandelen over beschutte zandpaden ...

... en langs houtwallen

Als je geluk hebt zie je in het voorjaar...

... de bijzondere kever het Vliegend hert

Vliegend Hert
Het dal van de Mosbeek is een van de weinige plekken in Nederland waar nog de beschermde kever het Vliegend hert voorkomt. Een voor Nederlandse begrippen zeer groot insect dat thuishoort in bossen met eiken maar door het nette beheer van de bossen in Nederland bijna verdwenen is. De mannetjes kunnen wel 10 cm groot worden en hebben enorme kaken, die op het gewei van een hert lijken. Vandaar de naam Vliegend Hert. Vrouwtjes hebben deze kaken niet. In de afgelopen jaren zijn er maatregelen getroffen om het dier weer terug te krijgen. Door het omhakken van eikenboompjes, het laten staan van kleine stammetjes en die af te dekken met houtsnippers ontstaan er kleine verhoginkjes (hertenstoven) die van binnen rotten en schimmelen: de ideale broedplek voor de larve van het Vliegend hert die vermolmd eikenhout eet. Het duurt overigens 4-8 jaar voordat een larve zich ontpopt tot een kever. Bij dit soort bosbeheer moet je dus geduld hebben en langere tijd niets doen. wat loopt daar nou over het pad?

wandelaar langs de Cirkels van Jannink

Cirkels van Jannink
Op de Manderheide dat gelegen is aan de grens met Duitsland tref je de bekende ‘Cirkels van Jannink’. Ze worden ook wel de ‘Mandercirkels’ of ‘Beha van Jannink’ genoemd. Deze cirkelvormige akkers zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd in opdracht van textielfabrikant Gerhard Jannink uit Enschede. Naar voorbeeld van akkers die hij had gezien in Amerika, ronde akkers die als voordeel hadden dat ze vanuit het midden in een spiraalvormige gang bewerkt konden worden zodat de machines niet hoefden te keren. Vanuit de lucht maar ook bijvoorbeeld op satellietbeelden op Google zijn de cirkels duidelijk te herkennen. Ook op de routekaart aan het eind van dit bericht kun je ze feilloos vinden.

Achter de Watermolen van Bels

Watermolen van Bels

De watermolen van Bels
is van oorsprong een papiermolen en stamt uit 1725. Tot 1860 is hier papier gemaakt en werd daarna verbouwd tot korenmolen omdat het maken van papier niet winstgevend meer was. De molen heeft ook nog een tijdje dienstgedaan als ‘chichoreimolen’ (een surrogaatkoffie ter vervanging van de veel duurdere echte koffie). In de watermolen van Bels heeft de familie Bels nu een restaurant en theeschenkerij. Het achterliggende molengebouwtje is een tentoonstellingsruimte met aandacht voor de Overijsselse molens.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Oktober '20
Route, tekst en fotografie (C) Truus Wijnen

Infocentrum IJs en Es bij de startZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek