Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
vrijdag 1 juni 2018

Wandeling Bergvennen - Klooster Frenswegen

Wandelroute Bergvennen -  Klooster Frenswegen
Een grensoverschrijdende natuur- en cultuurwandeling


Start: parkeerplaats van camping De Bergvennen (vóór de afsluitboom)
Adres: Bergvennenweg 35, 7635 NJ Lattrop-Breklenkamp
Afstand: rondwandeling van 6 of 16 km. Route loopt deels door Duitsland.
Horeca: In campingseizoen bij start: horeca in receptiegebouw Update: camping De bergvennen is tot nader orde gesloten. Halverwege de lange route Café am Kloster (naast Klooster Frenswegen). Open wo t/m zo vanaf 9.30 uur.
Route: kan * hier * geprint of gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden. Op de mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: op laatste pagina. Nummers in de routebeschrijving komen overeen met nummers op de kaart.


- - - - - - - - - - -


Een wandeling waarbij zowel natuur als cultuur aan bod komen. Natuurgebied de Bergvennen - in beheer bij Landschap Overijssel - heeft zowel de wandelaar als de natuurliefhebber veel te bieden. Mooie wandelpaadjes maar bovenal prachtige vennetjes gelegen in een omgeving waar bijzondere flora en fauna te vinden is. Lees het allemaal op de infoborden aan het begin van het natuurgebied. Je komt er langs op deze wandeling. 
Bijzonder ook is het wandel- fietspad dat pal over de grens van Nederland met Duitsland loopt: een zogenaamde groene grens. Tot voor het Verdrag van Schengen (1995) een van de grensovergangen waarbij geen permanente controle door de douane plaatsvond. Grensovergangen die uitsluitend toegankelijk waren voor fietsers en voetgangers. Het Verdrag van Schengen had tot gevolg dat de permanente douanecontroles binnen Europa in het algemeen zouden verdwijnen. Na ingang van het verdrag werd ook de term groene grensovergang niet meer gebruikt. Het maakt deze wandelroute best bijzonder en zonder dat je het merkt loop je in Duitsland. 
Het in Duitsland gelegen Klooster Frenswegen (gesticht in 1394), halverwege de route, heeft geen functie als klooster meer en is nu een oecumenische bezinningsplek. Je kunt er overnachten en ook zijn er ruimtes voor onderwijs, seminars enz.. Wil je binnen een kijkje nemen? Dat kan. Gewoon via een van de deuren aan de voorzijde naar binnen gaan. Er zijn regelmatig exposities of er vinden culturele uitwisselingen plaats. Vergeet niet ook aan de achterzijde van het klooster te gaan kijken alwaar in de kloostertuin een labyrint te vinden is.    
Na Frenswegen wandel je weer de kant van Nederland op: de route gaat ook nu weer door een bos, over de groene grens en ook loop je nog een prachtig stuk over De Bergvennen. 

Een bijzonder fraaie grenswandeling met start bij een recreatieplek die bij velen jeugdherinneringen oproept. Camping de Bergvennen is van oudsher bekend vanwege de mooie ligging en niet in de laatste plaats vanwege de met bomen omzoomde zwemvijver. Een geliefde plek om te recreëren. 

Natuurgebied De Bergvennen
Je passeert een vogelkijkscherm

Bij het natuurgebied staan infoborden.....
..... met informatie over de flora en fauna
Bij de Bergvennen
Groene Grenspad in de winterperiode ...
... en in de zomerperiode 
Op enkele plekken kom je nog de oude wegwijzers tegen
Elk wandeljaargetijde heeft z'n charme
Let op de opschriften in de gevels bij de huizen nabij het klooster
De stenen brug over en je bent bij Klooster Frenswegen
Achterzijde van het Klooster (op de foto ontbreken de luiken)
Gang in het klooster. In de zomer lekker koel, derhalve een ideale lunchplek

Natuurlijk kun je ook in het 'Klostercafe' terecht voor wat lekkers :-)

Omgeving Lattrop


Let op, niet te hard lopen.
Bosgebied nabij het klooster
Altijd zo gezellig, die koeien langs het wandelpad
Op de terugweg loop je ook nog een deel door natuurgebied De Bergvennen

De Bergvennen wordt beheerd door Landschap Overijssel
Kaart van de route
Voor de liefhebbers: je kunt ook trouwen in klooster Frenswegen


De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.

Juni 2018 Update September 2020
Route, tekst en fotografie (C) Truus WijnenZie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek