Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
maandag 10 juli 2017

Wandeling natuurgebied Schwattet Gatt - Ottenstein
Wandeling natuurgebied Schwattet Gatt - Ottenstein
Op pad in Duitsland
in het grensgebied bij Twente


Start: ter hoogte van de St. Georgkerk
Adres: hoek Vredenerstrasse / Wiegbold, in Ottenstein (Ahaus) Dld. Let op, er zijn meerdere plaatsen met de naam Ottenstein in Duitsland. Neem Ottenstein nabij Ahaus.
Afstand: rondwandeling van 16 km. Route is te splitsen in 2 delen. Zie routebeschrijving.
Horeca: in centrum Ottenstein, 's ochtends beperkte openingstijden. Er zijn wel diverse bakkers open. Halverwege de route is het St. Antoniusheim. Daar is een Café. Open van 13. 00 - 18.00 uur. Op dinsdag gesloten. Adres: Köckelwick 52 Vreden.
Route: kan * hier * geprint of gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden
Kaart: aan eind van dit bericht


Op deze route maak je kennis met een Duits bos- veen- en moerasgebied dat hemelsbreed zo'n 7 km van de Twentse plaats Buurse ligt. Het gebied met de naam Schwattet Gatt is 61 ha groot en is zeker de moeite waard om de grens voor over te steken. Je vindt er diverse bospaden maar ook is er een vlonderpad dat langs een prachtig ven gaat. In de zomer - als de waterlelies bloeien - is het er prachtig.
De wandeling die ik er heb gemaakt ben ik begonnen in het plaatsje Ottenstein. De route gaat van hieruit dan eerst door rustig buitengebied. Halverwege de lange route ligt het St. Antoniusheim. In dit vml klooster en de bijbehorende gebouwen zijn nu diverse woon- en werkplekken gecreëerd voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Er is ook een tuinbedrijfje. In een van de nieuwere gebouwen is een verpleeghuis gekomen. In de foyer is (met een eigen ingang en ook een buitenterras) een Café waar koffie, snacks e.d. verkrijgbaar zijn.
De wandeling kan zo nodig in 2 delen gelopen worden. Het linkerdeel (zie kaart aan het eind van dit bericht) met start bij het St Antoniusheim, is dan zo'n 9 km lang. Het deel vanaf Ottenstein is 7 km. Zie ook de routebeschrijving.

Schwattet Gatt
Het beschermde natuurgebied (NSG - Naturschutzgebiet)  "Schwattet Gatt” (61 ha) is bekend om z’n heide en veen. Het ligt tussen de plaatsen Lünten und Ottenstein in Duitsland in de nabijheid van de Twentse plaats Buurse.
Het gebied bestaat niet alleen uit bossen maar heeft als bijzonderheid verlandende plassen, moerasvegetaties en uitgestrekte natte heiden met veel veenmos.
Kenmerken voor natte heide is de gewone dopheide, die vanaf de vroege zomer in het Schwattet Gatt bloeit.  In de grote plassen in het heide- en veenterrein zijn in de tijd de waterlelies aan het bloeien.
Heikikker, levendbarende hagedis en de kleinste eendensoort van Europa de wintertaling alsmede vele libellen (waaronder de zeldzame koraaljuffer) zijn soorten die in he gebied voorkomen. , komen hier voor.
Door het Schwattet Gatt loopt een vlonderpad.
Meer informatie over het gebied is te vinden op de Duitse site van Natura2000.

Ottenstein
Kleine plaats behorende bij de gemeente Ahaus. Heeft zo'n kleine 3800 inwoners. In en buiten de plaats zijn meerdere kapelletjes en religieuze beelden te vinden waarvan er diverse onder 'Denkmalschutz' staan. Zie * deze lijst *.

Een beeldverslag:


Sint-Joris en de draak bij de St Georgkerk Ottenstein
Wegkapelletje aan de Kettelerstrasse (Rols Belleken)


De wandeling gaat langs het kerkhof dat net buiten de plaats Ottenstein ligt. Op dit kerkhof staat een oude Mariakapel. Er zijn verhalen dat er wonderlijke genezingen en gebedsverhoringen hebben plaatsgevonden maar dat is nooit op papier vastgelegd.
Vroeger vonden er ook vanuit het grensgebied van Nederland pelgrimstochten/processies
plaats naar deze kapel. Zie ook * deze * pagina.

De route gaat langs de sportvelden
Buitengebied van Ottenstein
In het natuurgebied Schwattet Gatt

Infobord (klik op de foto voor een groter beeld)
Vlonderpad in het Schwattet Gatt


Het meertje in het gebied is bekend om z'n vele waterlelies
Jeneverbesstruiken
dopheide
naast smalle bospaadjes zijn er ook bredere paden te vinden
dikkopje (vlindersoort)

Penseelkever
Langs de bosrand zijn op meerdere plekken distels te vinden
Akkers met graan in het buitengebied

Kaart van de route. Bij punt 5 ligt het St. Antoniusheim. Adres: Kockelwick 52 Vreden


De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, wegen en/of paden of openingstijden voor kunnen komen.
Juli 2017
(c) Samenstelling route, tekst, kaart en fotografie Truus Wijnen


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek