Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------
vrijdag 14 juli 2017

Wandeling Singraven (Denekamp) - Roderveld


Huis Singraven

Rondwandeling vanaf Landgoed Singraven

Start: Restaurant Watermolen Singraven
Adres: Schiphorstdijk 4, 7591 PS Denekamp
Afstand: rondwandeling van 17 km
Horeca: bij start
Routebeschrijving & Gpx: kunnen  * hier *  gedownload worden. Update: Tijdelijk gesloten
In verband met werkzaamheden op Landgoed Singraven is deze route tijdelijk gesloten. Zodra er een alternatieve route is gevonden cq de paden weer opengesteld zijn volgt een update.
Kaart: aan het eind van dit bericht

De mooiste plek voor een start van een wandeling bij Denekamp, is ongetwijfeld het net buiten de plaats gelegen Landgoed Singraven. 
Via een smalle, met bomen omzoomde weg kom je bij het startpunt van deze route waar op een idyllische plek bij de Dinkel de tot het landgoed behorende watermolen en het voormalige molenaarshuis te vinden zijn. Het molenaarshuis is nu een restaurant waar het op de terrassen goed toeven is. Met z'n drie waterraderen neemt de watermolen een unieke positie in. De raderen bedienden elk voor zich een oliemolen, korenmolen en een hout- zaagmolen. Schuin tegenover de watermolen ligt het eeuwenoude Huis Singraven.

Langs de Molendijk - toegangsweg naar Singraven
Watermolen Singraven


Nabij de watermolen van Singraven
Route
Je maakt in het eerset deel van de wandeling kennis met het prachtige riviertje de Dinkel, de Voltherbeek en het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het kanaal wordt al lange tijd niet meer als vaarroute gebruikt en is nu een natuurgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. De route gaat vervolgens door het bijzondere natuurgebied Voltherbroek en deels door een opener agrarische omgeving waar percelen met bossen afgewisseld worden met weilanden met prachtige houtwallen en boerenerven. Verrassend is het pad over een es langs akkers en houtwallen. Het is deze variatie die wandelen in Twente zo prettig maakt. 

Roderveld
Ook het wandelpad over het natuurgebied Roderveld is prachtig: het Roderveld is een natuurgebied met vennetjes, heide en bossen met loof- en naaldbomen. Er komen zeldzame planten en dieren voor. Vermeldenswaardig is de spoordijk van de voormalige stoomtramlijn Oldenzaal – Denekamp die door het gebied loopt. Een replica van een wachthuisje staat aan de Palthendijk. 
Bijzonder is ook het landgoed Het Everloo. Op het landgoed heeft tot 1812 een havezate gestaan. Het bijbehorende bouwhuis uit 1707 staat er nog en is nu een Rijksmonument. 
Al wandelend langs weilanden en akkers kom je weer in de buurt van landgoed Singraven. Nog een laatste stuk door het Borgbos waar je ook de Dinkel weer tegenkomt en niet veel later ben je terug bij het startpunt van de route.

De Dinkel in het Borgbos op Landgoed Singraven

Huis Singraven ligt ook aan de Dinkel
Natuurgebied Het Roderveld - winter
Singraven
Landgoed Singraven heeft door de eeuwen heen de meest uiteenlopende eigenaren gehad en een ieder heeft via aanpassingen, versterkingen of verbouwingen wel zijn sporen achtergelaten. De al in 1381 vermelde Boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’ kende in Willem Frederik Jan Laan zijn laatste particuliere bewoner c.q. eigenaar. Hij liet forse verbouwingen en restauraties uitvoeren, zowel aan het Huis als aan andere onderdelen van het landgoed.
Ook verzamelde hij een enorme kunst-, antiek- en meubelcollectie die nu nog in het Huis te bezichtigen is. W.F.J. Laan bleef tot zijn dood in 1966 op Singraven wonen, maar gaf het landgoed al in 1956 in eigendom aan de Stichting Edwina van Heek.

Voorzijde Singraven 
Steen nav verbouwing 1922 -1923Bovenstaande 3 foto's zijn gemaakt in de tuinen van Singraven
Kaart van de route
De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, wegen en/of paden of openingstijden voor kunnen komen.

(c) 2017 Route, tekst, kaart en fotografie Truus Wijnen
Update Februari 2021


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek