Welkom op weblog 'Over Wandelen Gesproken'

Een weblog met wandelroutes en wandelfoto's.
Ik - Truus Wijnen - woon in de prachtige omgeving van Twente, waar ik veel wandel en fotografeer. Mijn hobby wandelen en fotograferen is mede door publicaties intussen min of meer uitgegroeid tot een ambacht en ik geniet ervan het plezier van wandelen en fotograferen middels dit weblog te delen met anderen. Op verzoek ben ik begonnen met uitzetten en beschrijven van eigen wandelroutes. U kunt ze op deze site vinden onder Overzicht Wandelroutes .
Regelmatig organiseer wandelingen waarbij u welkom bent om mee te lopen. Meer over deze wandelingen en de wandelagenda kunt u *hier* terugvinden. Of neem voor informatie contact met mij op.

Andere Weblogs: 'Wandel Kijk en Kiek' en 'Maandag Wasdag'

De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.

De hier beschreven routes zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en gecontroleerd. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, routenetwerken, grondbezit of bv openingstijden voor kunnen komen.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------vrijdag 14 juli 2017

Wandeling Singraven (Denekamp) - Roderveld


Huis Singraven

Rondwandeling vanaf Landgoed Singraven

Start: Restaurant Watermolen Singraven
Adres: Schiphorstdijk 4, 7591 PS Denekamp
Afstand: rondwandeling van 17 km
Horeca: bij start
Routebeschrijving: kan  * hier *  gedownload worden
Gpx: kan * hier * gedownload worden. Op je mobiel of tablet kan dit bestand gedownload worden door de site te openen in je browser, bv Safari of Firefox.
Kaart: aan het eind van dit bericht

De mooiste plek voor een start van een wandeling bij Denekamp, is ongetwijfeld het net buiten de plaats gelegen Landgoed Singraven. 
Via een smalle, met bomen omzoomde weg kom je bij het startpunt van deze route waar op een idyllische plek bij de Dinkel de tot het landgoed behorende watermolen en het voormalige molenaarshuis te vinden zijn. Het molenaarshuis is nu een restaurant waar het op de terrassen goed toeven is. Met z'n drie waterraderen neemt de watermolen een unieke positie in. De raderen bedienden elk voor zich een oliemolen, korenmolen en een hout- zaagmolen. Schuin tegenover de watermolen ligt het eeuwenoude Huis Singraven.

Langs de Molendijk - toegangsweg naar Singraven
Watermolen Singraven


Nabij de watermolen van Singraven
Route

Je maakt in het eerset deel van de wandeling kennis met het prachtige riviertje de Dinkel, de Voltherbeek en het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het kanaal wordt al lange tijd niet meer als vaarroute gebruikt en is nu een natuurgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. De route gaat vervolgens door het bijzondere natuurgebied Voltherbroek en deels door een opener agrarische omgeving waar percelen met bossen afgewisseld worden met weilanden met prachtige houtwallen en boerenerven. Verrassend is het pad over een es langs akkers en houtwallen. Het is deze variatie die wandelen in Twente zo prettig maakt. 

Roderveld
Ook het wandelpad over het natuurgebied Roderveld is prachtig: het Roderveld is een natuurgebied met vennetjes, heide en bossen met loof- en naaldbomen. Er komen zeldzame planten en dieren voor. Vermeldenswaardig is de spoordijk van de voormalige stoomtramlijn Oldenzaal – Denekamp die door het gebied loopt. Een replica van een wachthuisje staat aan de Palthendijk. 
Bijzonder is ook het landgoed Het Everloo. Op het landgoed heeft tot 1812 een havezate gestaan. Het bijbehorende bouwhuis uit 1707 staat er nog en is nu een Rijksmonument. 
Al wandelend langs weilanden en akkers kom je weer in de buurt van landgoed Singraven. Nog een laatste stuk door het Borgbos waar je ook de Dinkel weer tegenkomt en niet veel later ben je terug bij het startpunt van de route.

De Dinkel in het Borgbos op Landgoed Singraven

Huis Singraven ligt ook aan de Dinkel
Natuurgebied Het Roderveld - winter
Singraven
Landgoed Singraven heeft door de eeuwen heen de meest uiteenlopende eigenaren gehad en een ieder heeft via aanpassingen, versterkingen of verbouwingen wel zijn sporen achtergelaten. De al in 1381 vermelde Boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’ kende in Willem Frederik Jan Laan zijn laatste particuliere bewoner c.q. eigenaar. Hij liet forse verbouwingen en restauraties uitvoeren, zowel aan het Huis als aan andere onderdelen van het landgoed.
Ook verzamelde hij een enorme kunst-, antiek- en meubelcollectie die nu nog in het Huis te bezichtigen is. W.F.J. Laan bleef tot zijn dood in 1966 op Singraven wonen, maar gaf het landgoed al in 1956 in eigendom aan de Stichting Edwina van Heek.

Voorzijde Singraven 
Steen nav verbouwing 1922 -1923Bovenstaande 3 foto's zijn gemaakt in de tuinen van Singraven
Kaart van de route
De hier beschreven route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Niettemin geldt dat het een momentopname betreft en dat wijzigingen in het landschap, wegen en/of paden of openingstijden voor kunnen komen.

(c) 2017 Route, tekst, kaart en fotografie Truus Wijnen
Update Juni 2019


Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks